28. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 3. 2002

Article 19: Česká vláda má povinnost chránit svobodu výroků, které nevedou k trestným činům

Michal Zítko obdržel složenku na dvoumilionovou pokutu a zřejmě půjde do vězení. Mezinárodní organizace na ochranu svobody projevu Article 19 vydala k případu prohlášení na základě informací od Spolku pro Media Observatory ČR:

Vydavatel Hitlerova spisu Mein Kampf Michal Zítko ve čtvrtek obdržel složenku, kterou má do patnácti dní zaplatit pokutu dva miliony korun, ke které byl odsouzen za vydání uvedené knihy. V případě, že dva miliony nezaplatí, automaticky nastoupí roční pobyt v kriminálu. Vydavatel Michal Zítko se podle svých dnešních slov začal psychicky a fyzicky připravovat na kriminál.

K případu Michala Zítka vydala ve středu mezinárodní organizace právníků a novinářů se sídlem v Londýně Article 19 prohlášení. Monitoring a podklady poskytl jako partner organizace Article 19 Spolek pro Media Observatory ČR.

"Article 19, která vede světovou kampaň za svobodu projevu, je znepokojena, neboť Michal Zítko čelí uvěznění za vydání českého překladu Mein Kampfu od Adolfa Hitlera," uvádí se v prohlášení, které dále konstatuje:

28. 3. 2002
Aniž by měla jakoukoliv tvář, třetí cesta se stala miláčkem politické rétoriky devadesátých let. Je to vděčné téma i jako terč útoků, jímž je třetí cesta v České republice pro některé pravicové politiky. Poslední dobou zesměšňuje tzv. "třetí cestu" celá řada těchto zdejších pravicových politiků - nazývají jí mutací socialismu a dokázaným neúspěchem. Je škoda, že je velmi málo známo toho, za co by se politika "třetí cesty" mohla chválit nebo hanit, protože se sice o "třetí cestě" mluví hlučně, avšak nikoliv konkrétně.
27. 3. 2002

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek nejtěsnějším rozdílem jediného hlasu schválila návrh zákona, jímž se mění trestní řád a zákon o správě daní a poplatků v souvislosti se zaváděním elektronického podpisu, a to ve znění všech pozměňovacích návrhů.

Jak Britské listy upozorňovaly již několikrát, novela je vzhledem k upravované materii mimoběžná, takže zavádění elektronického podpisu ani neurychlí, ani nezpomalí; dá se čekat, že to bude probíhat svým tempem nezávisle na nekompetentním Karlem Březinou předkládaných zákonech. Komickým detailem je, že poslanci v hlasovací euforii schválili i Bendovu novelu § 163 a §163a trestního řádu, která poskytne nové možnosti hospodářské kriminalitě. Marně pak zaklínali ministři Bureš i Březina poslance a marně je prosili, aby raději zamítli předlohu jako celek...

Ivana Odarčenková
26. 3. 2002
U vědomí svých dosud ještě nezkrácených procesních práv, zašel jsem na Český statistický úřad (ČSÚ), abych nahlédl do přestupkového spisu a zjistil, jak se vyvíjí odvolací řízení ve věci přestupku za neúčast při loňském sčítání lidu.
28. 3. 2002
Ve středu zveřejnili ministři skotské vlády v Edinburku návrh zákona, jímž má být kriminalizováno bití dětí mladších než tři roky. (Anglicky viz zde.) Podle nových zákonů se má stát trestným činem bití dítěte mladšího tří let a bití dítě libovolného věku nějakým předmětem. V současnosti se smí rodič hájit argumentem, že trest byl rozumný a nutný, podle skotského i anglického zákona.
28. 3. 2002
Minister spravodlivosti Ján Čarnogurský po prvý raz v tomto volebnom období pripustil, že závažné kauzy z čias minulej vlády nebudú právoplatne rozhodnuté. Ale podľa neho predvolebný sľub je naplnený tým, že "sú vyšetrené". Nemôžeme si odpustiť takéto vykrúcačské zdôvodnenie neprirovnať ku úvahe, či je šťastím alebo smolou, keď človeka zrazí - sanitka... Priemerného občana oveľa viac než podobné "panské huncútstva" zaujíma jeho každodenný život. Sú výkony slovenskej justície dobrou vládnou reklamou ?
27. 3. 2002
Nostalgie po starých dobrých BL se mi začala vtírat, když jsem si přečetl vskutku dojemný příběh jistého Romana. Je to skoro jako z Vlasty: zlá instituce a osud vůbec, trpění za pravdu, láska, dítě, velké cíle a nakonec DUHA rámující černobílý obraz. Dovolím si malou odbočku do minula. Kdysi jsem četl "skutečný" příběh ze života, který zvítězil v soutěži bulharského velvyslanectví věnované přátelství mezi našimi bratrskými národy. Nepochybuji o tom, že i tehdy se čtenářům draly do očí slzy, když si představili mladou ženu, jejíž snoubenec si poslední den před odjezdem ze spřátelené pláže šel zaplavat a již se nevynořil - tedy na rozdíl od bulharských utěšovačů, kteří způsobili, že ztráta velké osobní lásky byla vykompenzována tou pravou internacionální, kterou si dotyčná ve svém srdci dovezla do vlasti.

Od vítězky soutěže, Aleny Faitlové, s níž jsem se seznámil díky jakési záležitosti, kterou jsem projednával v redakci Světa motorů, že napsání příběhu (a tímto ji srdečně pozdravuji), předcházela sázka s redaktorskými kolegy, kdo napíše větší doják. Tehdy jsem ztratil poslední zbytky nevinnosti, které skeptik mého ražení snad ješti mohl mít, a naladil se na vlnu zpochybňování, touž, kterou jsem posléze zachytil z BL. Věren tomuto principu, nemohu v prvním přiblížení považovat Romanův příběh za víc než za dílko PR, jehož smyslem implantovat čtenáři do paměti slovo DUHA.

28. 3. 2002
Každý, kdo se dobývá do otevřených dveří, je směšný. Příběh Romana zaznamenaný Evou Brožovou je totiž srozumitelný, přehledný a jasný. Nemohl být jinak, a tak pro ty, kteří mu chtějí uvěřit, je takový, jak se stal a jak ho "psal život". Tady bych mohl skončit, kdyby mě článek pana Jírovce nezaujal zvláštní rozpolceností, která mě nutí přemýšlet o skutečných důvodech jeho reakce.
27. 3. 2002
Skutečnost, že prezident George Bush měl investice ve zbrojovce Carlyle Corporation, stejně jako rodina Osamy bin Ladena, a CIA proto nesměla vyšetřovat spojení bin ladenovců s terorismem, údaje o tom, že útoky antraxem zřejmě šířil loni na podzim v USA nějaký americký vědec, spolupracující na biologickém programu CIA, na Západě mnohokrát citovaná a známá informace, že Osamu bin Ladena a Talibán vyzbrojila CIA, to jsou jen některé základní informace o "boji proti terorismu" od 11. září, které české sdělovací prostředky české veřejnosti systematicky zatajují. Touto otázkou se zabývala i ostravská firma InnoVatio, která systematicky analyzuje práci českých médií. Ve svém časopise Media Tenor (září 2002, strana 5) se zeptala čelných pracovníků České televize a MFD, kdy poprvé informovali o vazbách bin Ladena na CIA. Odpovědi Jaroslaav Kábele z iDnes a zejména Romana Bradáče, zástupce šefredaktora Redakce zpravodajství České televize, jsou pozoruhodné a vypovídají o úrovni a důvěryhodnosti těchto médií. Citujeme z časopisu Media Monitor, viz níže:
27. 3. 2002

Britští televizní reportéři a moderátoři jsou většinou vycvičeni na to, aby dokázali přimět politika nežvanit a odpovědět na to, na co se ho ptají. (Zajímavé je, mimochodem, že tento normální, jistě konfrontační způsob práce považují někteří čeští studenti sdělovacích prostředků za "bulvární" - jsou navyklí v médiích zdvořilému, občas pseudobornému mlžení.) Prosluly rozhovory, v nichž před posledními britskými všeobecnými volbami moderátor Jeremy Paxman doslova rozdrtil tehdejšího šéfa britských konzervativců Williama Hagua. Někdejšímu konzervativnímu ministru vnitra, který se vyhýbal odpovědí, dal Paxman otázku až patnáctkrát. Jsou to velmi dramatické rozhovory.

Podobné metody užíval slavný britský moderátor Sir Robin Day, běžně jí užívá rozhlasový moderátor BBC John Humphrys. Jak však vyplývá z níže publikovaného rozhovoru, který se vysílal na stanici Český rozhlas Ostrava dne 7. 1. 2000, moderátor České televize Milan Šíma se domnívá, že nutit politika o odpovědi je vlastně nevhodné: "Desetkrát položená otázka by diváky nebavila".

Se svolením redakce časopisu Media Tenor přinášíme výňatky z tohoto rozhlasového rozhovoru s Milanem Šímou, které tam byly přetištěny.(č. 56, leden 2002, str. 6) Diskutovalo se o prosincovém pořadu Naostro, v němž vystoupil Petr Štěpánek z RRTV. Milan Šíma proti Štěpánkovi zaujal konfrontační postoj - vznikla naděje, že se snad něco naučil a bude tak vystupovat pravidelně. Marně. V následujících pořadech Naostro Šíma opět ochabl. Níže publikovaný rozhovor vedl Marek Prorok z ostravské organizace InnoVatio, která průběžně hodnotí mj. pořady České televize. (JČ)

27. 3. 2002

Proč začíná Evropa hromadně podporovat novou pravici? Mohou za to všechny ty neslané - nemastné, mlžící, sociálně demokratické strany "třetí cesty", argumentoval v deníku Guardian Ian Buruma. Konsensuální, pragmatická, mlžící politika (jako je v ČR "opoziční smlouva") vede nakonec k vzniku pravicového populismu:

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2002 Argumentační schizofrenie Jiřího Jírovce Jan  Paul
28. 3. 2002 Spolek pro Media Observatory: "Michal Zítko zřejmě půjde do vězení"   
28. 3. 2002 Třetí cesta bez chuti a bez zápachu? Fabiano  Golgo
27. 3. 2002 Je Romanův příběh úniku z ústavu realistický? Jak BL propadly PR Jiří  Jírovec
27. 3. 2002 K čemu nám bude fungující zdravotnictví? Jan  Paul
27. 3. 2002 Roman Bradáč, ČT: "Vazba mezi CIA a bin Ladenem je neprokázána"   
26. 3. 2002 Další kolo trýznění úřednictva aneb Proč nebudu potrestán za neúčast ve sčítání lidu Tomáš  Pecina
26. 3. 2002 Skandál v Oxfordu: dva univerzitní učitelé rozhodli přijmout studenta za peněžní dar koleji   
26. 3. 2002 Mečiar - príliš umelé strašidlo Daniel  Krajcer
26. 3. 2002 Červnové volby rozhodne mlčící většina Josef  Brož