20. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2002
Tiskova konference ministra Milose Kuzvarta 19. brezna ve SPOLANE Neratovice probehla za zavrenymi dvermi. Prestoze tiskova konference byla podle sdeleni tiskoveho odboru MZP ohlasena prostrednictvim CTK a organizoval ji ministruv tajemnik pan Sasek, nebyli na tiskovou konferenci vpusteni zastupci organizace Greenpeace. Ti jiz vice nez rok usiluji o zabezpeceni toxickeho zamoreni ve Spolane a o urychleni jeho definitivniho odstraneni, praví se ve středečním prohlášení organizace Greenpeace. - Omezování přístupu na vládní tiskové konference jen pro určité osoby, od nichž může vláda očekávat vstřícnou reakci, je závažným porušením práva na přístup k informacím pro všechny - princip výlučnosti "přístup jen pro někoho" praktikovaly vlády komunistické. Sociálně demokratický ministr Kužvart takovouto praxí svou vládu diskredituje.
Sloupek

Vydávám Britské listy denně už téměř šest let nikoliv jen jako periodikum, jímž se snažím zprostředkovat do českého prostředí informace a diskusi z vnějšího světa, ale také, přiznám se, z docela sobeckých důvodů. Je to sice docela nápor, psát a redigovat po normální práci časopis každý den přibližně do jedné do dvou v noci, ale odměna je velká: dovídám se o tom, co si lidé v českém společenství myslí tak autenticky a tak podrobně, že se tomu snad nemůže vyrovnat žádný jiný zdroj. Vzdávám tímto chválu internetu - nikdy v historii dosud nebyl žádný učitel - student českého prostředí a české mentality v zahraničí v tak intenzivním a bezprostředním styku s "obyčejným" českým myšlením, způsobem, jakým nám to umožňují Britské listy.

A stavím se k této jedinečné příležitosti pokorně: i po šesti letech, přestože se mnohé, ty bigotnější, reakce začínají dost stereotypně opakovat a nepřinášejí příliš nového, mě čtenáři Britských listů překvapí.

Tentokrát přišly docela zajímavé reakce na shrnující článek Bushky Bryndové ohledně nevysvětlených a kontroverzních aspektů, týkajících se útoků z 11. září. Paní Bryndová udělala pečlivou práci tím, že shromáždila na jednom místě celou řadu základních odkazů k této věci. Osobně se však musím přiznat, že jsem nepovažoval její článek za příliš objevný. Vždyť toto všechno je přece už dávno známo: většina informací, které shrnula Bushka Bryndová, proběhla mnohokrát nejrůznějšími západními sdělovacími prostředky. Cenné bylo, že je paní Bryndová teď znovu všechno dala dohromady - ale obával jsem se, že čtenáře budou věci, o nichž jsme už mnohokrát psali a o nichž se mohou dočíst snad všude jinde, vlastně nudit.

Prokázal jsem neznalost hloubky neznalosti českého domácího prostředí. Zdá se, že text Bushky Bryndové zapůsobil v České republice jako bomba. Za osmačtyřicet hodin si ho jen na Britských listech přečetlo 10 000 čtenářů a dál se článek lavinovitě šíří mezi čtenáři vzájemným rozesíláním e-mailem. Co je však proboha na tomto textu tak pozoruhodného? Co je na něm tak objevného?

Nevědomost, která ohledně mezinárodní politiky v České republice vládne, je docela šokující. Nelze se vymlouvat na to, že lidé v ČR jsou "přehlceni informacemi" dnešní nové, svobodné demokratické doby, a tak, chudáci, se ve všech těch zprávách neorientují. Ne, české sdělovací prostředky tuto mezinárodní diskusi zamlčují a odvádějí pozornost k tomu, která herečka s kým spí, kdo bude dále moderovat Peříčko na Nově a jakou banalitu kdy pronesl jaký český politik. To, že informace, které shrnula Bushka Bryndová, mnozí neznají, je proto, že se jim česká média záměrně vyhýbají.

Nejen téměř absolutní neinformovanost v této věci, ale i reakce několika desítek čtenářů na fóru k článku Bushky Bryndové byly překvapivé: za citace často ze zcela normálních, maistreamových západních médií (mj. BBC, konzervativního britského listy Daily Telegraph či centristického Guardianu) si od nich vysloužila sprosté nadávky. Diskuse na Fórech BL jsou ovšem marginální - účastní se jich jen zlomek z desetitisíců našich čtenářů. U této často vulgární, anonymní komunity, se opakovaně projevuje tentýž jev, přežívající z komunismu: náboženské vzývání zkreslené reality, jak ji konvenčně prezentují česká média: kdo nevěří polopravdám, jak o nich píše MFD nebo referuje ČT a televize Nova, je pro tyto čtenáře zavrženíhodný zločinec, který podvrací uvědomělé budování naší (pseudo)kapitalistické společnosti.

Zuřivé reakce na relativně věcnou, uměřenou syntetickou práci, jakou sestavila Bushka Bryndová, překvapí. Neztotožňuji se ovšem s mírně konspiračními závěry, k nimž autorka svůj materiál vede tím, že se pokouší vůbec k nějakým závěrům dojít. Osobně bych informace o těchto faktech raději nechal otevřené, jako otazník. Zatím nevíme, proč k všem všem těmto podivným jevům došlo. Možná to má všechno něco společného s Milanem Kunderou? :)

Vedl jsem tu včera na ostravské univerzitě shodou okolností zrovna seminář o románu Milana Kundery Nesmrtelnost. Kundera, zřejmě v důsledku své neúspěšné milostné aféry s komunismem ze začátku padesátých let, dospěl k traumatickému poznání, které ho pronásleduje po zbytek života a s nímž se snaží vyrovnat celým svým dílem. Varuje ve svých knihách opakovaně: skutečnost je příliš mnohoznačná na to, aby byl člověk schopen se jí zmocnit. Skutečnost je nepoznatelná. Člověk se stává obětí představy, že světu rozumí a může v něm jednat a ovládnout ho, poručit větru a dešti, a pak následuje drastické poznání, že nerozumí ničemu - a je potrestán katastrofou.

Charakteristickým rysem života je synchronicita a mimoběžnost. Cokoliv učiníme, mívá na nejrůznějších místech této planety nedozírné následky (o nichž se my ovšem nikdy nedovíme, neboť naše schopnost vnímat svět je omezena). Proto, varuje Kundera, jednejte prosím vždy s pokorou a opatrně. Stejně se chybám nevyhnete.

Možná že tato analýza trochu pomůže při rozboru jevů, které shromáždila Bushka Bryndová. Dovedu si představit, že americká vláda, stejně jako nadšený mladistvý Milan Kundera - stalinista v padesátých letech, se také snažila energicky zvládat nejrůznější rysy skutečnosti. Ono to nikdy nejde, politika se začne rozpadat. Pak je nutno zoufale se snažit o záchranu jednotlivých projektů, stůj co stůj. A tak začnou vlády/jednotlivci činit rozhodnutí, která se ze zpětného pohledu jeví kontroverzní až šílené. Georgi Bushovi jistě není milé, ví-li se o něm dnes (mnohokrát potvrzeno), že byl investorem v téže mezinárodní firmě jako rodina Osamy bin Ladena, atd.

Nemám žádné iluze o tom, že by nějaké vlády ucouvly před možností jednat zločinecky, pokud by to bylo pro ně výhodné a pokud by se zdálo být stoprocentně zajištěno, že se na zločin nepřijde. (Nemyslím si, že jsou lidé na Západě poctivější než na postkomunistickém Východě - rozdíl je jen v tom, že se zločiny - alespoň u normálnějších smrtelníků - většinou na Západě tvrdě trestají, tak si potenciální podvodníci a zločinci radši rozmyslí to riskovat.) Nebudu tedy příliš překvapen, dokáže-li někdo v budoucnu, že útoky z 11. září vyvolalo nějaké západní vládní "spiknutí".

Do té doby však, než to někdo skutečně přesvědčivě prokáže, se přikláním, podobně jako na zdejších fórech Václav Pinkava, k teorii "cockupu" - že k podivným, kontroverzním událostem, které sebrala Bushka Bryndová, pravděpodobné došlo většinou chaotickou náhodou, v důsledku lidské omylnosti a neschopnosti zvládat svět.

20. 3. 2002
Neuvěřitelná pozvánka přišla na adresu redakce BL.
Tisková mluvčí ekologického sdružení ARNIKA (Odštěpek od Dětí Země) pořádá snídaně s novináři. Poté, co praxi setkání s lobbisty nad plným talířem byla před lety opuštěna jejich horlivým zastáncem Václavem Klausem, převzali tuto mediálně vděčnou praxi ekologové. Nehledají jako ODS sponzory, ale mediální přítulnost. Co vás (novináře) čeká? Příjemné prostředí a atmosféra, mezinárodní hosté, milé překvapení na počest příchodu jara... Mezi jedním a druhým chodem se dozvíte něco o budoucí Kampani za náhradu PVC v českém zdravotnictví, po kávě si naplánujete Plavání v Labi, a na závěr odejdete s vidinou zářivé Budoucnosti bez jedů... Doporučujeme tuto snídani jako školení v asertivním přístupu k "hyenám" zvláště pracovníkům PR oddělení Povodí Labe, Ministerstva průmyslu, případně poslancům a zastupitelům Ústeckého kraje.
S plným žaludkem se píše lépe!
     šok
20. 3. 2002
George Bush přislíbil, že zlikviduje zbraně hromadného ničení. Měl by začít doma, argumentoval v úterý 19. 3. v deníku Guardian George Monbiot. Američané mají totiž vlastní program výroby biologických zbraní a jejich postoj k problematice biologických a chemických zbraní je nesmírně znepokojující. Jeho argumentaci shrnujeme.
20. 3. 2002
Saad Badr, syn bývalého iráckého premiéra, který nyní žije v Londýně, sdělil listu Guardian, že v podstatě nemůže nijak ovlivnit situaci v Iráku. Za poslední dva měsíce, od té doby, co pronesl prezident Bush svůj projev o "ose zla", jejíž součástí má být i Irák, je však jeho byt v londýnské čtvrti Kensington ohniskem horečné činnosti. Někdy zcela neslučitelné politické frakce se dohadují, jak nejlépe odstranit Saddáma Husajna, a také zvažují své vlastní šance jak se dostat v Iráku k moci.
20. 3. 2002

Jeden z nevlastních bratrů Osamy bin Ladena vyjádřil v úterý přesvědčení, že je Osama stále naživu. Šejk Ahmad, který má tutéž matku jako Osama a který si nepřál zveřejnit své plné jméno, sdělil televizi CNN, že Osama bin Laden nemá problémy s ledvinami a že jeho příbuzní mají informace, že ještě před třemi týdny byl naživu a jsou přesvědčeni, že je naživu dosud. Příbuzní Osamy bin Ladena nezastávají názor, že zorganizoval útoky z 11. září. (Podrobnosti v angličtině např. zde.)

20. 3. 2002

Za dobu kratší než jeden měsíc se včera rozpadl u břehů Antarktidy obří ledovec Larsen B, o tloušťce 200 metrů a o rozměrech 3250 čtverečních kilometrů, konstatovali vědci z British Antarctic Survey. Nyní dále zkoumají, kdy došlo k něčemu podobnému naposledy a které další velké ledovce nedaleko Antarktidy jsou ohroženy. V roce 1998 předpověděla British Antarctic Survey, že roztaje větší množství ledovců kolem Antarktidy. Od té doby pokračuje oteplování v oblasti a pozorovali jsme už delší dobu, jak se ledová plocha Larsen B zmenšovala. Věděli jsme, že to, co zbude, se nakonec rozpadne, ale rychlost, s níž se to stalo, byla šokující. Těžko věřit, že se rozpadlo 500 milionů milionů tun ledu za méně než měsíc, uvedl jeden vědec.

Soud rozhodl: video lhalo
18. 3. 2002
Občas se to stane: Policisté zasáhnou způsobem, který není zcela podle předpisů, u výslechu to popřou, ale záhy se ukáže, že existuje videozáznam jejich zákroku. Dojde-li k tomu v zahraničí, vypadá to s policisty - a s jejich nadřízenými - pravidelně dost bledě. V České republice je situace jiná. Jak minulý týden rozhodla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Podlipná, rozpor mezi výpovědí policie a videozáznamem pro soud nepředstavuje problém: protože čeští policisté mluví za všech okolností pravdu, musela se zmýlit kamera.
20. 3. 2002

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém zasedání dne 19. března 2002 na základě podnětů občanů analyzovala pořady TV Nova Volejte řediteli z období 3. 11. 2001 - 19. 1. 2002. Došla k závěru, že v pořadech Volejte řediteli v uvedeném období se moderátor Vladimír Železný věnoval i právním kauzám, v nichž sám nebo společnost CET 21 jsou stranou sporu, ačkoli na etickou problematičnost této praxe Rada Vladimíra Železného opakovaně upozorňovala. Z provedené analýzy nicméně vyplývá, že v uvedených pořadech nedošlo k porušení zákona. Rada se jmenovanou problematikou bude nadále zabývat. (Z tiskové zprávy RRTV.)

20. 3. 2002
Greenpeace včera představilo českou verzi knihy Genetické manipulace před soudem, která obsahuje svědectví vědců předložená soudu na obhajobu 28 dobrovolníků Greenpeace, kteří v roce 1999 sklidili úrodu geneticky manipulované kukuřice ve Velké Británii. Na tiskové konferenci v Praze vystoupil jeden z autorů příspěvků v této knize, britský vědec Dr. Erik Millstone, který přednáší na univerzitě v Sussexu ve Velké Británii.
20. 3. 2002

Analýza možných východisek české zahraniční politiky

Problematika palestinsko - izraelských vztahů je aktuální v podstatě od rezoluce OSN o ustavení státu Izrael. Konfliktní situace často vyústila v otevřenou válku a jejich důsledky, zvláště té "šestidenní" v roce 1967, nejsou vyřešeny dodnes. Dochází ke ztrátám na životech, strádání a existenční nejistotě obyvatelstva účastněných stran.
17. 3. 2002
Vyšetřování britského televizního pořadu Newsnight společnosti BBC upozornilo ve čtvrtek 14. 3. (v anglické verzi je transkript reportáže zde), že zřejmě existoval tajný projekt CIA, v jehož rámci se zkoumaly metody posílání antraxu poštou. Tento projekt se prý "šíleným způsobem vymkl z rukou". Šokujícím tvrzením je to, že klíčový člen této tajné operace si vzal antrax, rafinoval ho, vytvořil antrax takové čistoty, jaká je vhodná pro vojenské účely, a rozeslal jeho dávky poštou - což usmrtilo pět osob. Přinášíme podstatné části z tohoto investigativního pořadu společnosti BBC.
18. 3. 2002
Tušila jsem, ze s těmi útoky na Twins nebylo něco v pořádku již hned druhý den, co jsem se vzpamatovala z prvního šoku. Když jsem pracovala na Evropské komisi, zabývala jsem se také dopravou surovin z bývalých sovětských středoasijských republik. Pamatuji si moc dobře, jak všichni moc stáli o průchod Afganistánem, aby získali přístup ke světovým trhům. A jak agilní byli Američané v těch republikách, které měly ropu nebo zemní plyn. Většina zdrojů tohoto článku patří k seriózním mediím. Střípky informací se najdou všude na webu, jen je třeba je složit dohromady. Výsledek, zdá se mi, je dost děsivý...
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 Americký bioterorismus   
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?   
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová