1. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Firmy, sídlící v pokojích hotelu Olšanka
1. 2. 2002
24. října 2001 vydražila společnost Eurotank s.r.o. síť 36 čerpacích stanic Petra. Jediným známým vlastníkem Eurotanku je americká společnost - Chevron Petroleum LCC, se sídlem 16th Street NW, Suite 605, Washington DC. Na první pohled jméno naznačuje, že na trh České republiky vstupuje další silný hráč. Společnost Chevron - Texaco je totiž druhá největší americká ropná společnost. Co nám ale řekne druhý pohled? Při bližším prozkoumání zjistíme podivné skutečnosti. Chevron není Chevron. A to není ještě zdaleka vše.
1. 2. 2002
Antonín Mezera
Jak je to se sociálním klimatem v českých školách? Jsou dostatečně bezpečné? Je nějaký rozdíl mezi školami, které rozvíjejí program Zdravá škola, a těmi běžnými? Na takovéto otázky se snažil odpovědět dosud nejrozsáhlejší výzkum tohoto druhu. Jeho výsledky smetly poslední iluze o Komenského české škole jako dílně lidskosti. Zdrcujícím poznatkem nedávno dokončeného výzkumu je zjištění, že jednačtyřicet procent žáků druhého stupně ZŠ je ve třídách nebo ve své škole šikanováno.
1. 2. 2002
Tak jsem jel včera odpoledne vlakem z Prahy do Ostravy. Ostatně nejednalo se o nic výjimečného. Touto trasou jezdím pravidelně. Většinou přicházím na poslední chvíli, takže mám potíže najít volné místo k sezení. Tedy alespoň v nekuřáckém kupé. Proto sedávám k vlastí škodě v kuřáku. Také pravidelně. V Kolíně si do kupé přisedly čtyři skoro ještě děti. Pravděpodobně právě jely z internátu. Ostatně měly s sebou i pololetní vysvědčení a byly slušně oblečeny. To, že během jízdy kouřily, byla prostě smůla. Ostatně jsem si tam sedl sám, že. A co bylo nejhorší, byli to Cikáni.
1. 2. 2002
Francouzský sociolog a filozof, který zemřel 23. prosince, nestál za zmínku téměř nikomu, ani jedinému českému filozofu, ani většině sociologů, nestál za zmínku ani českým novinám. Šlo přitom o jednu z nejvýraznějších osobností současné evropské intelektuální scény, a zároveň důslednému obránci občanské společnosti.
1. 2. 2002
"Mám trochu jiný názor na ústní zkoušení, ale ten vychází z mé praxe v humanitních oborech. Protože moc nevěřím na přesnost a objektivitu žádného zkoušení, ani testování, a protože si myslím, že ovládnout obor znamená umět v něm myslet a řešit situace nebo úlohy, na které nejsou hotové návody a schémata, zkoušívám radši pohovorem," argumentoval včera autor v rozsáhlé diskusi k článku Jana Čulíka Zkoušky na vysokých školách v ČR a jinde.
1. 2. 2002
Studoval jsem na Vysoké škole ekonomické. K mé spokojenosti byla většina zkoušek písemných. Pak jsem se dostal též na Právnickou fakultu, kde je skoro 100% zkoušek ústních. Na přednáškách několikrát proběhla diskuse o způsobu zkoušení a musím konstatovat, že mé názory byly absolutně v menšině. Většina spolužáků na právech preferuje ústní zkoušení, přičemž se ohání právě objektivitou zkoušejícího. Písemné zkoušky na fakultě jsou často více či méně opsané z taháků vložených do povolených textů zákonů. Většina studentů také dost ochotně přistupuje na praktiky výměny informací o jednotlivých zkoušejících a potom bitvy o konkrétní termíny.
31. 1. 2002

Z dobře informovaných zdrojů jsme se dozvěděli, že tento pátek ve Sněmovně proběhne setkání představitelů Unie svobody a "Grossova křídla" sociální demokracie, na němž má být rozhodnuto o odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To je nejvýš žádoucí: uvědomíme-li si, že poslední mediální rada - Rada ČT - byla odvolána právě před rokem, je jasné, že je načase radním opět připomenout pomíjivost jejich funkcí. Kam bychom přišli, kdyby tito na politických stranách zcela nezávislí odborníci směli strávit ve funkci celý šestiletý mandát!

Aktualizace ze soboty 2. února:

Sněmovna v pátek v hlasování rozhodla, že Rada nebude odvolána. Proti návrhu Vladimíra Mlynáře (US) hlasovala v duchu čtyřkoaličního souznění část lidovců a rozdělen byl i klub ČSSD. K přijetí návrhu odvolat Radu tak chybělo 30 hlasů.

Argumenty obou stran, které zazněly v předchozí rozpravě, byly poněkud nepřesvědčivé. Že Rada není účinným a férovým regulátorem na trhu elektronických médií, je jasné minimálně od chvíle, kdy Vladimír Železný v rozporu se závazky z obchodních smluv opustil svého investora a vsadil vše na kartu podpory jednoho politického uskupení. Rada měla zasáhnout v létě 1999 a jestliže tak neučinila, měla být odvolána už v té době, nikoli o dva a půl roku později, kdy totéž hodnocení Železného tunelu vyslovily po sobě dva mezinárodní rozhodčí tribunály.

Proč se tak nestalo, je všeobecně známo: Sociální demokracie, do té doby outsider všech televizí, akceptovala Železného nabídku omezené mediální podpory výměnou za legislativní zdrženlivost. Hlasují-li nyní - u vědomí, že míra této podpory není už pro potřeby ČSSD dostatečná a pro úspěch ve volbách by strana potřebovala podobný servis, jaký dostává ODS - poslanci sociální demokracie pro odvolání Rady, nelze než nazvat to pokrytectvím. Česká republika má takového mediálního regulátora, jaké má poslance.

1. 2. 2002
Silně ve svém čtvrtečním redakčním komentáři chválil konzervativní deník Daily Telegraph George Bushe za jeho rezolutní projev o stavu Unie. Daily Telegraph se nezabýval otázkou, zda je nová Bushova doktrína v globálním veřejném zájmu či co si o ní třeba myslí jinde na světě, "je to americká zahraniční politika, je 'konzervativní' a je správná". Stejně rezolutně podpořil Bushovu novou doktrínu Murdochův deník The Times, který však na rozdíl od Daily Telegraphu přímo položil rovnítko mezi tuto doktrínu a společný zájem celého světa. Timesy se také domnívají, že po takovéto řeči nemůže trvat dlouho, než Bush zahájí nové vojenské akce.
1. 2. 2002
"Někteří lidé si budou myslet, že je tenhle článek antiamerický. Nemám to v úmyslu. Nestavím se v žádném zavedeném smyslu proti Americe. To ale, že musím úvodem publikovat toto dementi, je už samo osobě výmluvným komentářem o tom, jak ochromena je v současnosti konzultativní demokracie," napsal ve čtvrtek v deníku Guardian Hugo Young a pokračoval: "Nejméně analyzovaným aspektem války proti terorismu je zkouška loajality: 'Jste či nejste pro Ameriku?' Tato otázka se stala povinným měřítkem, jímž jsou posuzovány všechny texty o americké zahraniční politice. Neboť v zemi, která prvním dodatkem k ústavě zaručuje svobodu projevu, jsou nyní normální pravidla debaty rozmlžena. Možnost, že by mohli existovat civilizovaní lidé, kteří sdílejí tentýž pocit loajality a zároveň mezi sebou nesouhlasí, ohledně toho, co dělat dál, se nyní příliš nepřijímá. Stačí jediná nálepka a ta zlikviduje všechny nuance. Jestliže se mnou nesouhlasíte, zřejmě tím dokazujete, že nejste vlastenec. Bushův projev o stavu unie byl plný triumfalismu a znepokojení, jaké likvidují veškeré alternativní názory."
1. 2. 2002
Silně povzbuzen vojenským úspěchem a svou bezprecedentní osobní popularitou, využil prezident Bush pravidelného výročního projevu o stavu unie k tomu, že vyhlásil tzv. "Bushovu doktrínu" - že zatočí s teroristy a státy, které se snaží opatřit si zbraně hromadného ničení, napsal deník Independent a dodal: "Jeho přímé názory budou přijaty pozitivně v Americe, avšak pro mnoho lidí v zahraničí budou velmi znepokojující."
1. 2. 2002
Tendence politiků využívat tragédii z 11. září pro své cíle byla zjevná od samého počátku, napsal ve čtvrtek v reakci na Bushův projev o stavu Unie deník Guardian. V Izraeli, v Rusku a v Číně využily vlády rychle agonie Ameriky k tomu, aby ospravedlnily neospravedlnitelné jednání v Palestině, v Čečensku a v provincii Xinjiang. Ostrakizovaný pákistánský režim nalezl po 11. září cestu zpět k mezinárodnímu uznání. Jeho hlavní nepřítel, Indie, využila jedné krize, aby zdramatizovala druhou, v Kašmíru. Od Teheránu přes Chartúm až po Harare začali političtí vedoucí představitelé využívat záminky "boje proti terorismu" jednak pro své domácí politické cíle a jednak, aby získali podporu a souhlas Washingtonu. Tak jedná tvrdý, cynický svět. Avšak když začne využívat a manipulovat tragedii z 11. září pro vlastní politický prospěch i George Bush, prezident samotného národa, který se stal terčem této tragédie, musí to vyvolat vážné znepokojení.
1. 2. 2002
Závěrem minulého roku oznámila radostně všechna média bez rozdílu, jak vláda konečně prodala státní podíly v Transgasu a Unipetrolu. Ani slovo pochyb, zda byly či nebyly ceny odpovídající. Podle ekonomů také nebylo s čím nesouhlasit. Jakoby šlo o prodej jen dvou masných krámů. Kupodivu všichni věří, že soc.dem. vláda rozhodla správně. 133 a 12 miliard korun byly dobré ceny a hotovo! Pouze na jediný kritický článek v Právu zareagovala tisková mluvčí ministra Stárková. Nic podstatného však veřejnosti stejně nesdělila. Ani tržní ocenění, ani způsob jak poradce k cenám přišel. Zřejmě nás všechny považují za něco méně, než nás považoval komunistický režim. Co na tom, že existují i jiná srovnání a fakta. Do Prahy zřejmě kvůli korupci a všemožné manipulaci postkomunistů ještě jiné názory na privatizaci a la Klaus, nedorazily. Ačkoliv máme z ústavy právo na pravdivé informace, média nám je neposkytují.
1. 2. 2002
Autor protestuje proti nepřátelské, xenofobní stereotypizaci občanů Rakouska.
Ministr vnitra Stanislav Gross
31. 1. 2002
Přinášíme reportáž ze středeční tiskové konference ministra vnitra Stanislava Grosse.
31. 1. 2002

To zjistil průzkum veřejného mínění organizace CVVM. "Dobrý či spíše dobrý" vztah mají drtivou většinou Češi jen k Slovákům (77 procent) k Polákům má "dobrý či spíše dobrý" vztah 57 procent občanů, k Němcům 45 procent, k židům 43 procent, k Vietnamcům 21 procent, k Romům 11 procent a k lidem z Balkánu a z bývalého Sovětského svazu 9 procent. "Zaveďte proti nim víza!" zní český vox populi. To chce 71 procent Čechů, mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním si to přeje dokonce 76 procent. Nejvíce lidí (25 procent) si přeje zavedení víz proti Ukrajině.

31. 1. 2002

8. ledna 2002 jsme upozornili, že se ztrácejí esemesky, posílané z mobilních telefonů Eurotelu na některá britská telefonní čísla, přestože telefon Eurotelu avízuje, že byla zpráva v pořádku odeslána (a zřejmě si za to účtuje i poplatek). Když jsme o tom v prvním lednovém týdnu informovali Eurotel, bylo nám sděleno, že Eurotel posílání esemesek do zahraničí nezaručuje. Firma má přirozeně odpovědnost za bezporuchový provoz služby, kterou nabízí a za kterou účtuje peníze, takže prvotní reakce Eurotelu byla neuspokojivá. Po publikaci této zkušenosti v Britských listech nám přislíbil nápravu pracovník Eurotelu Martin Žabka a ve středu 30. 1. jsme od něho obdrželi tento dopis:

Dobry den pane Culiku,

nechal jsem vasi stiznost prosetrit z vice stran, vice nasich oddeleni se podilelo na zkoumani pricin, proto jste na odpoved musel cekat delsi dobu, za coz se vam omlouvam. Nicmene bylo zjisteno, ze na trase CR - UK doslo opravdu k technickym nesrovnalostem, konkretne v signalizaci zprav prichazejicich do UK. Jednalo se jen o malou cast mobilnich telefonnich cisel v UK, proto jsme na nasich infolinkach nezaznamenali zadne vetsi ohlasy na neuspesne doruceni SMS zprav do UK, prestoze jsou nasimi zakazniky hojne vyuzivany. Nicmene tato nesrovnalost je jiz v soucasne chvili odstranena na strane propojovatele nasi site se zahranicim. Chyba nebyla zpusobena spolecnosti Eurotel.

Ve středu večer jsme záležitost vyzkoušeli a zasílání esemesek z telefonů Eurotelu na britské mobilní telefony nyní funguje. Panu Žabkovi děkujeme.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
1. 2. 2002 Mně ústní zkoušky vyhovují lépe - ano, jsou subjektivní Ondřej  Hausenblas
1. 2. 2002 Tak teď už platí jen americký národní zájem   
31. 1. 2002 Kdy padne vysílací rada? Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík