8. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2002
Ti, kdo kritizují Spojené státy, dělají to proto, že struktury jejich vlastních zemí se pod tlakem nového hospodářského vývoje rozkládají. - Moc Spojených států vypadá po 11. září úplně jinak. Čelné státy světa - od členských zemí NATO až po Rusko, Čínu a Japonsko - odložily své spory s USA. Spojené státy a Rusko budou zřejmě alespoň na určitou dobu spojenci. Hovoří se o snižování jaderných arzenálů a o raketové obraně, což bylo před útoky nemyslitelné. Má-li však vzniknout opravdu autentický nový pořádek, Spojené státy budou muset řádně analyzovat onen velmi často diskutovaný a velmi špatně chápaný zdroj mezinárodního nepřátelství vůči nim, totiž zdroj, který je částečně mýtem a částečně zavádějící realitou: představu, že jsou Spojené státy dominující globální velmocí, která má nyní bezprecedentní moc, jakou neměl dosud žádný stát v historii. Zejména je nutno ujasnit si různé formy americké moci, jak tyto formy ovlivňují mezinárodní politiku a jak ovlivňují reakci jiných lidí vůči USA. Hlasy po celém světě kritizují a odmítají drtivou převahu USA na globální scéně. Otázkou je: proč to těm lidem tolik vadí? Proč tolik kritizují? - Shrnujeme článek Clarka S. Judge z amerického časopisu Policy Review.
8. 1. 2002

Některé nové technologie jsou od samého počátku děsivé a nutnost politicky kontrolovat jejich rozvoj a využití je zjevná všem od samého počátku. Když byla odpálena v Alamogordo v Novém Mexiku v létě 1945 první atomová bombo, všichni přítomní pochopili, jaký strašlivý ničivý potenciál byl vytvořen. Jaderné zbraně byly tak od samého začátku omezovány politickou kontrolou. Jednotliví vědci neměli právo svobodně rozvíjet samostatně jadernou technologii anebo prodávat a kupovat součástky potřebné k výrobě jaderných bomb. Během času státy podepsaly dohodu o nešíření jaderných zbraní. Jiné nové technologie se zdají daleko neškodnější, a tak je málokdo reguluje. - Shrnujeme první část článku Francise Fukuyamy, který vyšel v časopise Public Interest (Veřejný zájem).

8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

7. 1. 2002

Grafička Lesley Keenová, manželka Jana Čulíka, experimentuje s programem Flash - publikujeme jednu její práci: hodiny, které jsou poctou studovně "hlavního ducha" pana Wyverna v záhrobním světě v nové verzi televizního seriálu BBC Randall a Hopkirk (která silně používá počítačovou grafiku). Studovna pana Wyverna je v neustálém pohybu - její stěny, pokryté knihami se překrývají a míjejí. Možná by se panu Wyvernovi hodily do pracovny i tyto hodiny...

8. 1. 2002
"Ve chvíli, kdy se kanadský občan rozhodne navštívit Spojené státy, musí se přizpůsobit situaci", prohlásil kanadský ministr dopravy David Collenette před senátním výborem při diskusi o návrhu zákona C-44. Tento návrh zákona, který byl vyčleněn z mnohem rozsáhlejšího návrhu protiteroristického zákona, aby mohl být projednán zvlášť rychle, dovoluje úředníkům leteckých společností, aby předávali informace o cestujících kanadským i cizím úřadům.
8. 1. 2002
Každý z nás si již sice pomalu zvykl na to, že "vymknuta z kloubů doba šílí", ale přesto se vždy naleznou jedinci, kteří se postarají o další zpestření. Na přelomu roku vydala šéfredaktorka společensko-erotického bulvárního časopisu Flirt Radka Štefaňáková s "kolektivem" autorů v nakladatelství Hart publikaci: KDO je KDO - 100 nejmocnějších osobností českého šoubyznysu. Podle jejího názoru jde o přehled nejzajímavějších a nejmocnějších osobností zákulisí českého šoubyznysu. Nic proti tomu. Zajímavá informace o význačné osobnosti, zveřejněná v nějakém časopisu, je jistě pro čtenáře bonbónkem, avšak soubor pochybných a pochybně získaných informací v rádoby encyklopedii je tragedií.
8. 1. 2002

V předvánočním článku 'Merry Winterval' (BL 21/12/01) jsem podrobně popsal tříleté martyrium, které si vytrpěl jeden skotský učitel spolu se svou rodinou poté, co dal své osmileté dceři na zadek v čekárně zubařské ambulance. Kromě toho, že měl zakázáno stýkat se po nějakou dobu se svými třemi malými dětmi (po incidentu mu nebylo například dovoleno, aby s nimi strávil Vánoce), že se musel se svou rodinou podrobit dlouhodobě ponižujícímu dohledu sociálních pracovníků, ztratil prakticky na doživotí možnost pokračovat ve své, až do té doby, úspěšné učitelské kariéře, která byla zdrojem obživy jeho pětičlenné rodiny. Dcerka, kvůli které k tomu došlo, je celou věcí ztraumatizována a je pravděpodobné, že ji to psychicky poznamenalo na celý život.

8. 1. 2002
Západ by neměl být překvapen ruskou spoluprací ve válce proti terorismu, ale neměl by ji považovat za ruskou slabost. Ruská politika po 11. září a navázání přátelských vztahů se Západem nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo někomu na první pohled zdát. Upozornila na to Nicole Jacksonová, odbornice na vojenské záležitosti Ruska a Střední Asie, nyní post-doktorátní členka fakulty Normana Patersona pro mezinárodní vztahy na Carletonské univerzitě v Ottawě.
8. 1. 2002

České dráhy, státní podnik proslulý výjimečnou kvalitou svých služeb, potěšily od Nového roku zákazníky další vymožeností: kdo si neopatří tzv. Kartu Z, bude za vlak platit o 60 % víc. Sleva není zadarmo: za toto privilegium je třeba zaplatit poplatek, jehož výši stanovily ČD na 200 korun ročně.

Nás ovšem zaujalo, že dráhy na průkaz bez jakéhokoli rozumného důvodu zapisují zákazníkovo rodné číslo. Před časem se proti podobným praktikám (které jsou v rozporu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů) vyslovil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Nyní se však ÚOOÚ stará víc o to, proč byl skutečně zřízen, tj. aby byly před veřejností utajeny veřejné majetkové registry jako katastr nemovitostí a obchodní rejstřík, a tak Českým drahám jejich nezákonná praxe patrně projde...

Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
27. 11. 2001

Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
18. 12. 2001
Dopis redakci, který si autor přeje zveřejnit. Pisateli velmi děkujeme, a čtenáře vyzýváme, aby, mají-li zájem o investigativní práci Britských listů, naše snažení finančně také podpořili. Děkujeme za finanční příspěvky, které v těchto dnech dostáváme, a apelujeme na další čtenáře, aby se i oni připojili ve veřejném zájmu jakoukoliv či během roku jakkoliv rozdělenou částkou. Obrovský význam Britských listů pro rozvoj demokracie je zřejmý, stejně i jako jejich vliv - například v prvních několika týdnech po útocích na 11. září vedla nezávislá politika zveřejňování jinde v češtině nepřístupných informací, že stoupla čtenost BL proti normálu čtyř až pětinásobně, tedy na přibližně 30 000 přístupů denně. Zejména v dobách krize se lidé k BL obracejí pro nezávislé informace. Podílejte se i vy svým finančním příspěvkem pro BL na budování demokracie v České republice. Záleží čistě na vás, zda budou Britské listy moci efektivně vykonávat i nadále svou práci hlídacího psa demokracie. - Prodej reklamy se rozjíždí pomalu a pokud se nesejde alespoň obdobné množství příspěvků jako loni, nebudeme moci fungovat jako nezávislý kulturně-politický list. Mnoha lidem by to jistě přišlo vhod - takže opakujeme a zdůrazňujeme - rozhodnutí závisí na vás, na čtenářích.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2002 Hegemonie srdce: "Ti, kdo nenávidí Ameriku, nenávidí vlastně sebe"   
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
8. 1. 2002 Podivné praktiky pokoutních publicistů Antonín  Hrbek
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu   
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
7. 1. 2002 Straní Rada pro reklamu otevřeně společnosti Radiomobil? Jan  Paul
7. 1. 2002 Czech Home Secretary Stanislav Gross's draft Assembly Act curtails civic freedoms   
7. 1. 2002 Můžou za to školy Jan  Čulík
6. 1. 2002 Afghánští vězni: je dobře, že se jim dává na hlavu pytel   
4. 1. 2002 Na Argentince se dívají Brazilci tak spatra jak Chorvati na Čechy Fabiano  Golgo