16. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2002
"Likvidace Ženevské konvence - a zdá se, že to Spojené státy skutečně udělají - má nesmírně závažné důsledky, a to i pro Američany i pro britské vojáky a letce. Pomyslete, kolik amerických vojáků, zajatých v Koreji a ve Vietnamu, bylo ochraňováno tím, že světové společenství trvalo na tom, aby jejich věznitelé dodržovali Ženevskou konvenci. Takže ta konvence by se neměla ničit. Ženevské konvence konstatují zcela jasně, že všechny osoby, které se vzdají na bojišti, a to se týká těchto bojovníků, musejí být považovány za válečné zajatce, ochraňované Ženevskou konvencí, dokud kompetentní soud, nikoliv Donald Rumsfeld, nerozhodne jinak," uvedl včera v britském rozhlase známý mezinárodní právník, odborník na lidská práva, Geoffrey Robertson, Q.C., viz níže.

Nejde přirozeně o politické záležitosti, ale o závažné otázky mezinárodního práva. Očekává se, že budou západní demokracie dodržovat právní normy. Spojené státy čelí rostoucímu tlaku, aby dodržovaly mezinárodní právo ohledně osob, zadržených na vojenské základně v zálivu Guantanamo na Kubě, uvedl ve středu ve 13 hodin pořad World at One rozhlasu BBC. Americké postoje kritizovala Mary Robinsonová, vysoká komisařka OSN pro lidská práva a Mezinárodní červený kříž opakovaně protestuje, že Spojené státy odmítají dodržovat v této věci Ženevskou konvenci a přiznat zadržovaným osobám na Kubě práva válečných zajatců. Pokud by Spojené státy od Ženevské konvence o válečných zajatcích ustoupily, mělo by to dalekosáhlé, vážné důsledky pro celý systém mezinárodního práva pro válečné konflikty. Nebyli by chráněni ani američtí, ani jiní západní zajatci ve válečných konfliktech. Záležitost vyvolává i silnou debatu v britské Dolní sněmovně. Problém rozebral sérií rozhovorů ve středu v poledne britský rozhlas, viz níže.

Proč nebyla např. informace o středeční tiskové konferenci Mary Robinsonové ani o kontroverzi ohledně lidských práv amerických zajatců uvedena na Českých novinách ČTK? Ohrožení Ženevské konvence není pro ČTK zpráva? Tato kontroverze ve středu dominovala britským sdělovacím prostředkům.

Na tomto místě leze ČTK Američanům jak za husákovské normalizace Sovětskému svazu kamsi:

"Zatím není jasné, jak dlouho budou vězni v táboře drženi. Americká místa také zdůraznila, že na tyto osoby se nevztahují ženevská válečná ujednání, protože nejde o válečné zajatce."

Ze záležitosti vzniká značně velký mezinárodní skandál, ale informace o něm jsme ve středu v ČTK nenašli.

16. 1. 2002

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová apelovala na Spojené státy, aby respektovaly práva osob, podezřívaných z členství Talibánu a organizace al Qaeda, které jsou zadržované na americké námořní základně na Kubě, informoval britský rozhlas v první zprávě své půlhodinové zpravodajské redakce ve středu v 18 hodin a pokračoval: Na základnu v zálivu Guantanamo už bylo dopraveno padesát osob a dalších třicet tam má dorazit během středy. Námitky proti podmínkám na základně byly vzneseny v důsledku zpráv, že jsou zajatci zadržováni v klecích na volném prostranství. Námitky zesílily, když konstatoval americký ministr obrany Donald Rumsfeld, že není absolutně znepokojen situací zadržovaných osob. V britské Dolní sněmovně uvedl ve středu odpoledne premiér Tony Blair, že byl ujištěn, že je se zajatci zacházeno dobře, a souhlasil, že by s nimi mělo být zacházeno podle Ženevských konvencí.

Spojené státy se ocitají pod sílícím tlakem. Mary Robinsonová jako šéfka úřadu OSN pro lidská práva nyní vznáší otázky ohledně zacházení s osobami, zadržovanými na americké námořní základně na Kubě, ohledně jejich práv a ohledně jejich statutu. Robinsonová požaduje, aby byla tvrzení, že je s těmito osobami špatně zacházeno, podrobně vyšetřována. Ale konstatuje ještě závažněji, že tito muži jsou válečnými zajatci a mají právo na ochranu podle mezinárodního práva, zejména podle Ženevských konvencí z roku 1949:

"Je důležité, aby byla v konfliktních dobách lidská práva a mezinárodní normy lidských práv plně dodržována. Je to dokonce důležitější v krizových dobách a v době obav a nejistoty, aby byly tyto hodnoty veřejně uznávány."

Robinsonová nepřijímá americkou definici "ilegální bojovník", kterou používá Washington, aby se mohl vyhnout omezením Ženevských konvencí. Tyto konvence zakazují výslech kromě zjištění jména, hodnosti a čísla každého zajatého bojovníka. Američané tvrdí, že tito muži jsou podezřelí z terorismu. Ministr obrany Donald Rumsfeld uvedl, že jsou podrobováni výslechům, aby se z nich dostaly cenné informace, které mohou pomoci odvrátit budoucí útoky jiných lidí. V Londýně konstatoval britský premiér v Dolní sněmovně, že tito zadržené osoby jsou nesmírně nebezpečné, ale souhlasil, že se všemi zajatci je nutno zacházet lidsky a že s těmito muži je prý zacházeno lidsky:

"Byli jsme vyrozuměni, že je opravdu s nimi zacházeno lidsky, dostává se jim řádné lékařské péče, řádné potravy, mají to, co potřebují pro vykonávání svých náboženských úkonů, smějí se řádně sprchovat, smějí řádně chodit na vycházky, a tak dále. A jednoduše opakuji: je důležité konkrétně zjistit, jak je přesně s touto skupinou lidí zacházeno a nikoliv okamžitě reagovat na zprávy ve sdělovacích prostředcích."

Avšak americký přístup znepokojil mnoho lidí, včetně mezinárodních právníků a těch osob, které dohlížejí na dodržování lidských práv. Poukazují na možnost tajných procesů u vojenských tribunálů, které by mohly vést k popravám. To všechno skutečně americká vláda připravila a nevylučuje to. Kritikové poukazují na to, že už pouhé podezření ohledně osudu těchto mužů ohrožuje morální autoritu západních demokracií a riskuje vzrůst protiamerických nálad.

15. 1. 2002
"Raketa vám řve těsně nad hlavou a svět se na okamžik úplně zastaví, než americká munice zlikviduje afghánskou chýši, postavenou z bláta, a hory se otřesou výbuchem, z něhož se vám dělá špatně. Je to přímý zásah do tohoto opuštěného tábora Talibánu a organizace al Qaeda, je to okamžik čiré hrůzy pro afghánské obyvatele zdejších horských vesnic," napsala Suzanne Goldbergová z afghánského Žawaru na titulní stránce včerejšího deníku Guardian v obsáhlé reportáži o intenzivním americkém bombardování afghánského území, při němž Američané občas omylem usmrcují civilisty ve "válce proti terorismu", která v zemi pokračuje už více než 100 dní. Autorka píše mj. dále: "Začátkem osmdesátých let byla vzdálenost od světa těchto žawarských jeskyní a výcvikových táborů základní podmínkou jejich existence. O dvě desetiletí později právě tato vzdálenost od světa umožňuje americké bombardování zdejší základny - a toto bombardování je původcem katastrofy pro civilní vesnice na vrcholcích hor, katastrofy, o niž se nikdo nezajímá a nikoho nevzrušuje. Protože mimo tento malý kus světa přece válka v Afghánistánu už skončila."
16. 1. 2002
Ve Spojených státech trvá tato krize už čtyři měsíce a jeden komentář o průběhu událostí už dlouho chybí: americké sdělovací prostředky zoufalým způsobem selhaly při úkolu informovat o událostech od 11. září. Mainstreamová americká média připustila, aby se stala hlásnou troubou vlády, a to není jen poskvrna na pověsti americké novinářské práce, ale je to medvědí služba americké veřejnosti. V konečném důsledku poškozuje slepá poslušnost sdělovacích prostředků právě tu demokracii, jíž si údajně přejí sloužit a kterou chtějí bránit. To, k čemu došlo, není nezvyklým jevem: stává se často, že během války vede vlastenecké nadšení ke zkreslení redakčního úsudku. Ale čím dříve sdělovací prostředky opustí vůz vládní propagandy a vrátí se k nezávislé novinářské práci, tím lépe na tom bude společnost. Amerika totiž není ve válce o přežití, takže není třeba, aby byla kritická diskuse omezována. Tento článek amerického novináře, žijícího v Londýně, zakladatele časopisu Central Europe Review a někdejšího spolupracovníka Britských listů, vyšel v americkém časopise Poynter.
16. 1. 2002
Jak v úterý večer informovaly např. internetové stránky BBC , americká vláda odmítla rostoucí kritiku zacházení s 50 vězni, podezřívanými z členství organizací al Qaeda a Talibán, kteří jsou zadržováni za přísných bezpečnostních opatření na americké námořní základně na Kubě. Organizace na obranu lidských práv a poslanci britského parlamentu vyjádřili znepokojení, že zajatci byli v okovech a měli na hlavě pytel, když byli dopravováni do tábora "X-Ray" v zálivu Guantanamo. Organizace Human Rights Watch také charakterizovala dočasné cely zadržených osob, které jsou vyrobeny z drátěného pletiva, a tak jsou osoby v nich zadržované v podstatě vystaveny nepřízni počasí, jako "skandál".
15. 1. 2002

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw intervenoval u amerického ministra zahraničních věcí Colina Powella ve věci lidských práv zejména britských občanů, které americká armáda zadržuje na základně v zálivu Guantanamo, a jeho připomínky byly přijaty, informoval v úterý ráno britský rozhlas. Straw mj. konstatoval: "Jde-li o lidi, kteří jsou schopni okamžitě páchat zločiny proti komukoliv, s nímž přijdete do styku, je zapotřebí zvláštních opatření. To ale ani na vteřinu neznamená, že tito lidé nemají práva, samozřejmě, že mají práva a že je odpovědností celého civilizovaného světa tato práva dodržovat. Spojené státy tuto svou povinnost také přijímají. Chceme přesně zjistit, jaké jsou tam podmínky. Samozřejmě, pokud shledáme, že jsou nedostatečné, řekneme to. O tom jsem hovořil s Powellem v sobotu." - Podrobnosti v angličtině jsou o tom např. zde.

16. 1. 2002
Pozoruhodný kontrast nabízejí dvě verze zprávy o drobné zdravotní nehodě, která se v minulých dnech přihodila americkému prezidentu Bushovi: tu, kterou zveřejnila ČTK a tu, kterou např. publikoval deník Guardian. Přinášíme v překladu pro srovnání obě. (Vedle textu článku z Guardianu v tištěné verzi listu byl kreslený komentář, na němž vousatý muslim provádí školení a na tabuli ukazuje pod nápisem "Vojenský výcvik, organizace al Qaeda" kresbu preclíku a pod tím je nápis: "Preclík".)

Zdá se nám zajímavé, že navzdory tomu, že přístup Guardianu je spíše ironický a osobní (autorem je reportér listu v USA Matthew Engel) a přístup ČTK je vůči Bushovi spíše lokajský, zpráva v Guardianu obsahuje více informací - mj. i to, že totiž Bush ve svých pětapadesáti letech ve vynikajícím zdravotním stavu a nic tedy ani jemu, ani americkému prezidentskému úřadu nehrozí... Guardian lze kritizovat za přehnanou "zábavnost" (avšak s touto ironií, se, opakujeme, v angosaském světě, zejména v Británii normálně k politikům přistupuje - je to korektiv vůči jejich moci) - důležité je však, že si od zprávy britský list na rozdíl od úslužné ČTK zachovává odstup. - Internetové stránky BBC informují zde o tom, že se za tento incident stal Bush terčem celé řady ironických poznámek i v amerických médiích: například David Letterman v televizi CBS konstatoval, že americký vojenský tribunál nyní zahájil trestní stíhání vůči preclíku.

16. 1. 2002
Příkladů pošetilosti či náhlého zpošetilení filozofů máme mnoho. Počínaje Aristotelem, na kterém k stáru doslova jako na koni rajtovala šlapka (nechme stranou otázku, zda se náhodou stařík dobře nebavil a všechno ostatní mu bylo jedno, dílo už měl koneckonců za sebou) až k Jean-Paul Sartrovi, který na stará kolena ve snaze držet krok s mladými a být up-to-date začal filozoficky schvalovat nejen házení kostkami na policajty, ale též - a to bylo sice vlastně mravně stejné, ale jaksi horší - házení bomb na fotbalové stadiony. Ale je také možné, že nešlo o žádné zpošetilení - Aristoteles se chtěl bavit a Sartre byl možná jenom stařecky konsekventní ve svém způsobu myšlení... Úvodník Erazima Koháka o prezidentově projevu v Literárních novinách z 9.ledna sice není v tomto dramatickém rozměru zpošetilený, ale projevuje k tomu lehkou tendenci, zdálo se mi.
14. 1. 2002
Publikujeme otevřený dopis upozorňující na nevyřešené problémy vztahů mezi Václavem Klausem, Vladimírem Železným, výsledky amsterodamské arbitráže a Českou republikou, který podepsali většinou stoupenci předloňské rebelie v České televizi. - Některým čtenářům se nemusí líbit právě to, že jsou pod dopisem podepsáni především stoupenci rebelie v ČT, a tedy zřejmě nejsou nezávislí - jenže vznesené otázky jsou zcela legitimní.

(Ve středu 16. 1. na tyto otázky reagoval Václav Klaus v MFD těmito slovy: :))

  • Komu by to mohlo politicky prospět?
  • Já si spíše myslím, že jde o to, komu by to mohlo politicky neprospět. A tady je zřejmé, že je to namířeno na mě, na mou osobu. Na což jsem koneckonců zvyklý a ani mne to moc nepřekvapuje. Navíc se mi zdá, že si tentokrát autoři této petice, a já to považuji za petici, dali spíše vlastní gól. A sleduji-li vlastní internetové stránky, sleduji-li Britské listy a Neviditelného psa, tak i v té nevyzpytatelné komunitě účastníků internetových klání je tentokráte naprosto neuvěřitelně vysoká frekvence těch, kteří souhlasí s mou odpovědí a kritizují autory této aktivity. Já vím, že komunita účastníků internetových debat je specifická, a já bych si z ní netroufal udělat nějaké zásadní závěry na všechny občany České republiky. Je to spíše skupina extrémní. Tam bych čekal, že ta frekvence bude přesně v opačném směru.

    Klausova odpověď na zde publikované "tři otázky" je zde.

    16. 1. 2002
    Nenasycená poptávka po úvěrech nebo investičním kapitálu zvláště mezi malými nebo začínajícími podnikateli je skvělým prostředím pro rozvíjení "podnikatelských" aktivit bezohledných obchodníků se sny. Schéma je v zásadě dobře známé a tolikrát opakované, že by je snad už měl každý znát a nikdo další by neměl naletět na podvodnou nabídku. Ač je to neuvěřitelné, znova a znova přicházejí desítky zoufalců o poslední peníze, které vydají na financování nějakého zázračného, údajně rychlého a zcela spolehlivého postupu získání kapitálu. Popisované procedury se liší v drobných detailech, vždy jsou v některých bodech nejasné, řada údajů je zahalena přísným tajemstvím, nejčastěji se používají cizojazyčné texty nebo aspoň nesrozumitelné rádoby odborné výrazy. Společné mají dva rysy: vždy je třeba v určitém okamžiku sáhnout do kapsy pro různě velké částky a dosud jejich prostřednictvím nikdo nezískal kapitál. Doplňujícími rysy je většinou nenávratnost vydaných peněz, obtížnost trestního stíhání pachatelů a někdy i nezpůsobilost či nechuť orgánů činných v trestním řízení dokázat podvodným "úvěrovým odborníkům" trestné jednání.
    16. 1. 2002
    Na to si včera stěžovala společnost CME Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A my dodáváme - co je na tom nového? To přece dělal Vladimír Železný vždycky, od samého založení televize Nova - když jejím vysílatelem byla firma CME, tak jí to jaksi nevadilo...
    Stydlivý číšník a Černá svatozář
    15. 1. 2002
    Kontroverzní a o to známější komiksový kreslíř Kája Saudek zahájil 15. ledna svou výstavu odvážně erotických kreseb v Lidovém domě, sídle České sociálně demokratické strany. Událost na pomezí výtvarně-akademického vkusu a veřejného pohoršení ovšem přilákala do sídla ČSSD množství Pražanů, a tak v komorním prostoru galerie bylo těsno. Kreslíř se tvářil po celou vernisáž potměšile skromně až plaše, starší dámy pohoršeně, pánové pobaveně zvědavě a páry ostýchavě až stydlivě. Postupem doby ale podávaný mok - červené i bílé víno - dokázaly rozproudit krev i v těch stydlivějších či déle katolicky vychovávaných...
    16. 1. 2002

    Další informace zde.

    15. 1. 2002
    Pomáháte manželce v domácnosti, anebo ji všechno necháte odřít? Britský rozhlas k tomu minulý pátek vysílal phone-in, který se nám zdá zajímavou sondou do situace moderní společnosti. Přinášíme z něho v překladu úryvek. Jak by asi vypadal podobný pořad, založený na telefonech posluchačů, v Čechách? Stejně, nebo jinak?
    16. 1. 2002

    Prosíme čtenáře, který se označuje jménem "Muhammar Al-Axial bin Equatorial", aby se e-mailem spojil s redakcí BL. Děkujeme.

    8. 1. 2002

    Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

    Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

    Dobry den,

    poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

    S pozdravem

    Martin Zabka

    Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

    Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
    27. 11. 2001

    Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

    Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

    9. 1. 2002

    Několik čtenářů se dotazovalo, jak případně přispět na investigativní práci Britských listů v České republice úvěrovou kartou. Ti, kdo by tak chtěli učinit, nechť napíší na o informace. - (Děkujeme těm, kteří už přispěli.)

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    16. 1. 2002 Podvody přes hranice Zdeněk  Jemelík
    16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
    15. 1. 2002 Kája Saudek: mistrovská hranice mezi politikou a pornografií Štěpán  Kotrba
    15. 1. 2002 Zapomenutá válka: Američané dál intenzivně bombardují afghánské hory - k hrůze jejich civilních obyvatel   
    15. 1. 2002 ČSSD chce znovu předložit zákon o referendu Radek  Batelka
    15. 1. 2002 Falešná ideologizace Vladimír  Bernard
    15. 1. 2002 Bushův skandál? finančnická firma Arthur Andersen je vyšetřována ohledně bankrotu podniku Enron   
    14. 1. 2002 Dnešní mládež se cítí jako generace ztracenců Miloš  Kaláb
    14. 1. 2002 Tři otázky Václavu Klausovi o skandálech kolem TV Nova   
    12. 1. 2002 Tvrdé podmínky pro zadržované Afghánce v americkém táboře