15. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2002

Britský ministr zahraničí: osoby, zadržované na Kubě, mají práva

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw intervenoval u amerického ministra zahraničních věcí Colina Powella ve věci lidských práv zejména britských občanů, které americká armáda zadržuje na základně v zálivu Guantanamo, a jeho připomínky byly přijaty, informoval v úterý ráno britský rozhlas. Straw mj. konstatoval: "Jde-li o lidi, kteří jsou schopni okamžitě páchat zločiny proti komukoliv, s nímž přijdete do styku, je zapotřebí zvláštních opatření. To ale ani na vteřinu neznamená, že tito lidé nemají práva, samozřejmě, že mají práva a že je odpovědností celého civilizovaného světa tato práva dodržovat. Spojené státy tuto svou povinnost také přijímají. Chceme přesně zjistit, jaké jsou tam podmínky. Samozřejmě, pokud shledáme, že jsou nedostatečné, řekneme to. O tom jsem hovořil s Powellem v sobotu." - Podrobnosti v angličtině jsou o tom např. zde.

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatoval v úterý, že bude hájit práva všech britských občanů, které zadržují na Kubě Američané - i když přiznal, že mu nevadí, jsou-li tito zajatci v poutech.

Zřejmě tři z asi padesáti mužů, kteří byli v poutech, s pytlem na hlavě a pravděpodobně i pod vlivem sedativ převezeni Spojenými státy z Afghánistánu na americkou vojenskou základnu na Kubě tvrdí, že jsou britskými občany.

Američané jim odmítají přiznat statut válečného zajatce podle Ženevské konvence a namísto toho je nazývají "osobami, zadrženými na bojišti".

Ministr zahraničí Straw v úterý uvedl, že se "spojil" s americkým ministrem zahraničních věcí Colinem Powellem ohledně podmínek, v nichž jsou muži zadržováni - v klecích bez řádného přístřeší - a příjem těchto připomínek byl "potvrzen".

Straw řekl Powellovi v sobotu telefonem, že Británie si bude stěžovat Spojeným státům, pokud budou podmínky, za nichž jsou tito vězni zadržováni, nepřijatelné.

V úterý řekl Straw v rozhlase BBC: "Tito muži ... jsou obviňováni z toho, že jsou členy nejnebezpečnější teroristické organizace, jakou svět kdy viděl. To ale ani na vteřinu neznamená, že nemají práva. Pokud jsou někteří z nich britští občané, je naší odpovědnost zajistit, aby byla tato jejich práva respektována.

Ať už formálně mají či nemají práva podle Ženevské konvence, mají práva podle běžného mezinárodního práva a všichni my, kteří se na věci podílíme jako jejich zástupci, či jejich vlády, či ti, kdo je zadržují, máme povinnosti."

Britským diplomatům byl umožněn přístup k prvnímu Britovi, který byl přivezen v pátek na vojenskou základnu v zálivu Guantanamo spolu s dalšími 19 osobami, podezřívanými z členství v organizaci al Qaeda a v Talibánu.

Další dva britští muži byli mezi asi třiceti osobami, které byly dopraveny na tuto základnu v pondělí.

Organizace pro obranu lidských práv vyjádřily znepokojení, že klece pod širým nebem, v nichž jsou muži zadržováni, jsou nelidské, a že zadržované osoby Spojené státy odmítají charakterizovat jako válečné zajatce, což by znamenalo, že musejí mít práva podle Ženevské konvence.

Straw uvedl, že Powellovi neprotestoval proti tomu, že jsou muži v poutech v důsledku "velmi mimořádných okolností", jimiž jsou obvinění, vznesená proti nim.

"Jde-li o lidi, kteří jsou schopni okamžitě páchat zločiny proti komukoliv, s nímž přijdete do styku, je zapotřebí zvláštních opatření. To ale ani na vteřinu neznamená, že tito lidé nemají práva, samozřejmě, že mají práva a že je odpovědností celého civilizovaného světa tato práva dodržovat. Spojené státy tuto svou povinnost také přijímají. Chceme přesně zjistit, jaké jsou tam podmínky. Samozřejmě, pokud shledáme, že jsou nedostatečné, řekneme to. O tom jsem hovořil s Powellem v sobotu."

Zadržované osoby nebyly obžalovány z žádného zločinu. Případné procesy, v nichž by mohli být tito muži odsouzeni k smrti, se mají konat pod dohledem vojenského tribunálu.

                 
Obsah vydání       15. 1. 2002
15. 1. 2002 Britský ministr zahraničí: osoby, zadržované na Kubě, mají práva
15. 1. 2002 Kuchyňské zvyklosti ve Velké Británii
15. 1. 2002 Falešná ideologizace Vladimír  Bernard
15. 1. 2002 Bushův skandál? finančnická firma Arthur Andersen je vyšetřována ohledně bankrotu podniku Enron
15. 1. 2002 Pat Buchanan varuje před "smrtí Západu"
15. 1. 2002 Chci převzít závazky ODA Petr  Nachtmann
15. 1. 2002 ČSSD chce znovu předložit zákon o referendu Radek  Batelka
14. 1. 2002 Diskuse neni jen tak na vyžvanění Ondřej  Hausenblas
14. 1. 2002 Porušují Spojené státy práva osob odvezených na Guantanamo?
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
11. 1. 2002 Helsinský výbor amerického Kongresu kritizuje zákony o difamaci v ČR
11. 1. 2002 Pavel Rychetský hájí přesně ty paragrafy českého trestního zákona, které podle Helsinského výboru porušují mezinárodní závazky ČR
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů