16. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2002

Jak Erazim Kohák hájil v Literárkách Václava Havla

Příkladů pošetilosti či náhlého zpošetilení filozofů máme mnoho. Počínaje Aristotelem, na kterém k stáru doslova jako na koni rajtovala šlapka (nechme stranou otázku, zda se náhodou stařík dobře nebavil a všechno ostatní mu bylo jedno, dílo už měl koneckonců za sebou) až k Jean-Paul Sartrovi, který na stará kolena ve snaze držet krok s mladými a být up-to-date začal filozoficky schvalovat nejen házení kostkami na policajty, ale též - a to bylo sice vlastně mravně stejné, ale jaksi horší - házení bomb na fotbalové stadiony. Ale je také možné, že nešlo o žádné zpošetilení - Aristoteles se chtěl bavit a Sartre byl možná jenom stařecky konsekventní ve svém způsobu myšlení... Úvodník Erazima Koháka o prezidentově projevu v Literárních novinách z 9.ledna sice není v tomto dramatickém rozměru zpošetilený, ale projevuje k tomu lehkou tendenci, zdálo se mi.

Charakterizuje totiž určitý druh myšlení, který lze asi použít při meditaci na okraji nevadské pouště, jen těžko ale při řešení politických problémů menší středoevropské země. Obsahuje totiž pěkné a jistě pozitivní myšlenky, aniž by dal jen jeden jediný praktický návrh.

"Souhlas či nesouhlas tu není to nejdůležitější," píše Kohák, "o takovém projevu je třeba přemýšlet a hovořit." Samozřejmě, ale zpravidla bývá - aspoň u nás - výsledkem přemýšlení souhlas nebo nesouhlas, popřípadě nějaké výhrady. Pokud je výsledkem něco jiného, bývá to většinou tlach, jiná možnost, obávám se, není.

"Opravdu nejde jen o to, která koalice sestaví příští vládu," pokračuje Kohák, "jde o ráz naší společnosti." Ve volbách ale skutečně nejde o nic jiného, než zvolit parlament a vládu, ráz společnosti určuje právě zejména toto, proto se snad volby konají. Prezident nám dramaticky, je koneckonců dramatik, byť absurdní (veselá parodie na historickou hru Zítra to spustíme to potvrzuje) ukázal, že máme jen dvě možnosti - peklo nebo nebe, což je výsledkem dvanácti let, kdy je hlavou tohoto státu.

Na jeho místě bych na svou práci tedy moc pyšný nebyl. Kohák nám podobně dvojpólně říká, že se můžeme stát středoamerickou zemí, kde "mezi volbami vládne stále stejná kamarila" privilegovaných, anebo vyspělou společností anglosaského typu - dodávám, že tam zřejmě žádní privilegovaní, kteří stejně rozhodují mezi volbami, nejsou.

Kdo jsou vlastně ti privilegovaní? Máme mnoho možností, pane profesore: bohatí, šlechta, mediální magnáti, vysoký klérus, státní úředníci, volení politici, hvězdy sportu a umění. Možná jsem na někoho zapomněl, ale myslím, že na nikoho podstatného.

Jeden můj přítel v Americe má jednoduchou volební teorii - volí vždycky proti současnému prezidentovi. Tvrdí, že jde o ty první pozitivní roky, než se za čtyři roky se každá garnitura etabluje a vytvoří si pevné vazby a začne si přivydělávat.

Tato metoda je jistě zajímavá, ale platí asi jen v Americe, kde je dost jedno, která ze dvou stran vyhraje; my máme historičtější, a proto složitější situaci, už proto, že velikostí odpovídáme tak asi jedné metropoli. Vidíme si do talíře a všichni se známe; je proto těžší nás zblbnout abstraktně humanistickými světovými hesly.

Osobně si myslím, že naše politika by celá měla být spíš komunální, mám zkušenost, že v zemích, kde funguje kanalizace, doprava a pouliční osvětlení je i demokracie jaksi čistší a přívětivější, snad proto, že kanalizace, doprava a pouliční osvětlení nejsou ani levicové, ani pravicové, ani monetaristické, liberalistické či bezpřívlastkově tržní.

Naše republika se může stát banánovou za hradbami šovinismu a xenofobie, kde nic nezpochybní naše mýty, napsal filozof. Nestarejme se jen o svůj evropský blahobyt, buďme světoobčany. Nehněvejte se, ale myslím si, že v souvislosti s předchozími větami jsou to jen nekonkrétní vznešené fráze, jestliže nenásleduje aspoň přibližný popis toho, jak to máme dělat...

Prezident také abstraktně popsal mafiány a zlé normalizátory, kteří se jistě utrhnou ze řetězu, jakmile on už nebude v úřadě, ale neoznačil ty, které bychom podle něj tedy volit měli. Jistě, to ani udělat nemohl - a proto asi neměl ani tak dlouze hovořit o těch druhých. Ale to už zase souhlasím nebo nesouhlasím, viďte?

Jak se konkrétní český světoobčan jako takový prokáže? Že nebude volit sociální demokraty, ale čtyřkoalici (lid říká, že čtyřkoalice má tři členy, KDU a ČSL, to jen mimochodem)?

Proč to tedy pan Kohák neřekne rovnou? Je projevem světoobčanství, když výběrová komise vybere nejlepšího kandidáta na nějaký úřad (jde o ředitele brněnského studia) a filozof upozorní, že by z toho byl určitě pěkný poprask a tak je nejlepší kandidát odmítnut?

Vzpomenu-li si na počátek prezidentova úřadu a na tehdejší kliku (mafie to nebyla, jistěže) "poradců", kteří se nepoliticky mísili do všeho, zneklidním při větě "na havla nebo do ztracena" o čemž "letos musíme rozhodnout všichni", obávám se totiž, že do ztracena je to na havla... Je lepší, nahradí-li kamarilu politických předáků kamarila kamarádů? To ale nejspíš není filozofické myšení.

                 
Obsah vydání       16. 1. 2002
16. 1. 2002 Ohrožují Spojené státy platnost Ženevské konvence?
16. 1. 2002 Spojené státy "ohrožují pověst západních demokracií"
15. 1. 2002 Zapomenutá válka: Američané dál intenzivně bombardují afghánské hory - k hrůze jejich civilních obyvatel
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
16. 1. 2002 Sílí kontroverze o zacházení s vězni na základně Guantanamo
15. 1. 2002 Britský ministr zahraničí: osoby, zadržované na Kubě, mají práva
16. 1. 2002 Bush potlučený, ale nezlomený, poté, co zapomněl kousat
16. 1. 2002 Jak Erazim Kohák hájil v Literárkách Václava Havla Vladimír  Bernard
14. 1. 2002 Tři otázky Václavu Klausovi o skandálech kolem TV Nova
16. 1. 2002 Podvody přes hranice Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2002 Vladimír Železný zneužívá obrazovky TV Nova ve svůj prospěch
15. 1. 2002 Kája Saudek: mistrovská hranice mezi politikou a pornografií Štěpán  Kotrba
16. 1. 2002 Senior Klub hledá české členy v zahraničí
15. 1. 2002 Kuchyňské zvyklosti ve Velké Británii
16. 1. 2002 Prosba
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů