8. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2001

Život je jinde: Komunistické praktiky zpravodajství ČT

Loni o Vánocích se vzbouřili pracovníci zpravodajství České televize, aby hájili svobodu slova. Svůj boj vyhráli. Využívají tedy nyní získané svobody slova k tomu, aby všestranně, nezávisle a kriticky informovali o domácím a světovém vývoji? Nejvýrazněji se kvality novinářské práce projeví v době politických krizí. Výmluvně vypovídá o nynější úrovni zpravodajství ČT to, jak referuje o mezinárodní situaci po teroristických útocích v Americe z 11. září a o bombardování Afghánistánu. Třeba vám to připadá normální, ale možná byste měli vědět, jak vypadá televizní zpravodajství o této válce v zahraničí, v nějaké zavedené demokratické zemi. Srovnali jsme proto, jaký způsobem informovaly o válce v Afghánistánu večerní televizní zprávy hlavních veřejnoprávních televizních okruhů v České republice a ve Velké Británii, pořad "Události" ČT 1 a "Ten O'Clock News" BBC 1. Namátkou jsme vybrali k hodnocení zpravodajství, které se vysílalo v hlavních večerních zprávách na obou těchto stanicích ve čtvrtek 25. října 2001. Přepis relevantních částí těchto zpravodajských bulletinů z ČT 1 a z BBC 1 vám předkládáme ke srovnání a k úvaze. (Transkripci afghánských jmen uvádíme bez záruky.) - Psáno pro týdeník Redhot.
8. 11. 2001
Katastrofické útoky na Světové obchodní středisko a na Pentagon vyvolaly celou řadu otázek o islámu a o militantních muslimech. Hlavní otázkou je to, jak je možné, že jsou někteří muslimové tak rozhněvaní na Spojené státy, že jsou schopni spáchat takovýto nelidský zločin. Existuje několik teorií, které šíří různí komentátoři, proč militantní muslimové nenávidí Spojené státy. Nejhloupější z nich je teorie, kterou zastává Bushova vláda a konzervativní politické složky v Americe. Tito lidé tvrdí, že muslimští militanti nenávidí Ameriku, proože nenávidí americké hodnoty svobody a demokracie. Nic by nemohlo být dál od pravdy. - Tento komentář politologa Muqtedara Khana vyšel v deníku The Jordan Times.
8. 11. 2001
George Monbiot odhalil v listu Guardian na základě prozrazené oficiální britské dokumentace, že si Západ naplánoval při nadcházejícím jednání Světové organizace pro obchod v Qataru zcela odmítnout chudé země z třetího světa. Jeho informace shrnujeme.
8. 11. 2001

lidská práva, ochrana osobních údajů, Velká Británie, David Blunkett, internet, ministerstvo vnitra

Jak ve středu informoval deník Guardian, navzdory příslibům ministra vnitra Davida Blunketta o opaku má dostat britská policie otevřený přístup ke všem záznamům komunikací každého britského uživatele telefonu a internetu, a to nikoliv jen pro účely protiteroristického vyšetřování, ale i pro vyšetřování docela bezvýznamných přestupků.
8. 11. 2001
Účastník semináře, pořádané Bezpečnostní a informační službou na Karlově univerzitě (jehož další část proběhne dnes od 15 hodin v Jinonicích), protestuje proti nedávnému článku Tomáše Peciny a Štěpána Kotrby, upozorňujícímu, že na nezávislé akademické půdě nemůže rozvědka verbovat své budoucí pracovníky, a zdůrazňuje, že šlo o zcela regulérní seminář pro studenty.
8. 11. 2001
Britské listy i niektoré iné české média podľa všetkého podceňujú prínos vstupu TV Nova na Slovensko. Zrejme ide o prirodzený následok neznalosti slovenského televízneho prostredia, ktoré ovláda TV Markíza. Na rozdiel od fenoménu TV Nova má však televízia Pavla Ruska negatívny vplyv na konkurenčné stanice vrátane verejnoprávnej Slovenskej televízie.
David Shorf on-line
7. 11. 2001

Ve čtvrtek 8. 11. 2001 od 14:00 do 16:30 proběhne on-line rozhovor se zástupcem šéfredaktora Lidových novin, zodpovědným za zpravodajství a publicistiku, Davidem Shorfem. Otázky do rozhovoru můžete klást už nyní.

8. 11. 2001

Dnes v noci Britské listy přešly na výkonnější server a změnila se jejich IP-adresa. Aby byl přechod bezproblémový, používáme dočasně náhradní adresu http://new.britskelisty.cz. Ta se však během několika hodin opět změní na http://www.blisty.cz. Všechny funkce i databáze BL zůstávají zachovány a systém funguje bez přerušení, čtenáři by kromě "neobvyklého" URL neměli změnu pocítit nijak jinak než zrychlením přístupu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Mohla být televize Nova kvalitní stanicí? Jan  Čulík
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Cena udělená zpravodajství ČT: nebyla mezinárodní a byla za variabilitu Libor  Mihalka, Jan Čulík
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Jde skutečně o válku proti terorismu   
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Francis Boyle: 'Táto vojna je ilegálna'   
6. 11. 2001 Americké bojové vrtulníky zaútočily na Kábul   
6. 11. 2001 Americké vojenské kruhy: Razie do Afghánistánu z 20. 10. "byla katastrofou"   
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"