8. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2001

Britská policie dostane přístup k veškerým osobním informacím na internetu

lidská práva, ochrana osobních údajů, Velká Británie, David Blunkett, internet, ministerstvo vnitra

Jak ve středu informoval deník Guardian, navzdory příslibům ministra vnitra Davida Blunketta o opaku má dostat britská policie otevřený přístup ke všem záznamům komunikací každého britského uživatele telefonu a internetu, a to nikoliv jen pro účely protiteroristického vyšetřování, ale i pro vyšetřování docela bezvýznamných přestupků.

List Guardian zjistil, že podrobné informace o komunikaci občanů, na něž si od útoků z 11. září osobuje britská vláda právo, budou poskytnuty policii i pro vyšetřování méně významných trestných činů. Tato komunikační data budou také zpřístupněna daňovým úřadům a pro účely veřejného zdraví a bezpečnosti.

Poskytovatelé telefonních a internetových služeb zpřístupní policii komunikační data občanů v rámci dobrovolné dohody a poskytovatelé těchto služeb potvrdili, že se nejedná o přístup policie jen v případech, kdy jde o bezpečnost státu.

To přímo protiřečí ujištění ministra vnitra Davida Blunketta, který před čtrnácti dny, ve svém sloupku v socialistickém časopise Tribune dne 26. října přiznal, že zaznameávání internetových a telefonních komunikací vyvolává vážné znepokojení.

Avšak Blunkett napsal, že většího množství informací, než k jakému umožňuje přístup nynější zákon, bude zapotřebí "vyloženě jen v případech trestního vyšetřování podezřelých teroristů". Pokračoval: "Proto vyjednáváme s komunikačními společnostmi, aby archivovaly záznamy o telefonních hovorech déle než dnes, aby k nim byl možný přístup pro vyšetřování teroristických činů."

Podle nezávislé nadace Foundation for Information Policy Research, jestliže dostane policie přístup k datům z internetu zpřístupní jí to "kompletní mapu života daného jednotlivce".

Informace, přístupné policii, budou zahrnovat e-mailové adresy, s nimiž daný člověk komunikoval, údaje o tom, které internetové poskytovatele služeb používají a které internetové stránky navštěvují. Činitelé britského ministerstva vnitra nyní tvrdí, že Blunkett původně nechtěl říci, že bude mít policie přístup k internetu jen pro vyšetřování protiteroristických akcí.

Podle zákona Regulation of Investigatory Powers Act, který tato labouristická vláda schválila loni, policie smí získat komunikační data bez soudního povolení z celé řady důvodů. Může získat tato data z důvodů národní bezpečnosti, pro prevenci zločinnosti či pro vyšetřování trestných činů a narušování veřejného pořádku, na ochranu veřejného zdraví a bezpečnosti a pro vybírání daní.

Toto rozhodnutí britského ministerstva vnitra vyvolá podle listu Guardian konsternaci u v řadě internetových a telefonních společností.

                 
Obsah vydání       8. 11. 2001
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
8. 11. 2001 Americká zahraniční politika na Blízkém východě je překážkou demokracie
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa
8. 11. 2001 Britská policie dostane přístup k veškerým osobním informacím na internetu
8. 11. 2001 BIS na Karlově univerzitě: byl to úplně normální seminář Petr  Boldiš
8. 11. 2001 Vážení, mýlite sa - Vladimír Železný bude na Slovensku prínosom Ján  Bodnár
7. 11. 2001 David Shorf on-line
8. 11. 2001 Změna serveru Tomáš  Pecina