Byrokraté jsou negramotní

9. 8. 2002 / Jan Čulík

Toho si v ČR člověk povšimne na mnoha místech, jedním z nejdrastičtějších příkladů byl v tomto ohledu nedávno v Britských listech publikovaný rozsudek Obvodního soudu v Praze 1 (viz zde).

Avšak negramotnost, zdá se, nepostihuje v ČR jen soudy. Koupíte-li si v libovolném automatu pražského metra jízdenku, dovíte se na jejím rubu v předtištěné legendě, že "Cestující je povinnen označit jízdenku neprodleně po vstupu do vozidla..."

Ve čtvrtek večer byla Praha ohrožena povodněmi. Po příchodu do činžáku, který obývám na pražském Starém Městě, jsem si povšiml kouzelného upozornění, který tam v přízemí umístila firma Navatyp, a.s., Správa nemovitostí, provozovna III. - Praha 1, Revoluční 21 (podpis nečitelný). Tlustým písmem bylo na něm vytištěno:

"Dle informací MČ Praha 1 byl vyhlášen stav povodňové pohotovosti a hrozí zaplavení sklepů. Žádáme nájemníky, aby si odklidily uskladněné věci, které by mohly být zaplavením znehodnoceny."

Že by to tvrdé -y bylo podprahovým přiznáním, že všechny takovéto vyklizovací práce stejně dělají jen ženy - a muži nesáhnou na nic? :)