Trump: NATO bylo zastaralé, ale už není

13. 4. 2017


Po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem už si Donald Trump nemyslí, že je NATO zastaralou organizací. Jde o jeden z Trumpem veřejně prezentovaných postojů během prezidentské předvolební kampaně. "Řekl jsem, že NATO bylo zastaralé. Už není," prohlásil Trump na společné tiskové konferenci. Svou argumentaci podepřel nedávnými protiteroristickými akcemi NATO. Trump i Stoltenberg se shodli na tom, že členské země musejí naplňovat požadavek investic do obrany v minimální výši 2 %.

Vytisknout

Související články

Zánik Západu - tentokrát skutečný

12.4. 2017

Je 9. květen 2022. Prezident Vladimir Putin na Rudém náměstí přihlíží vojenské přehlídce k 77. výročí porážky nacistického Německa. V tento den vítězství má důvod být zvlášť hrdý, napsal James Kirchick pro Foreign Policy.

Spojené státy za Trumpa postupně opouštějí Evropu

24.3. 2017

Diplomacie je subtilní umění, proto je její význam často přeceňován. Pondělní zprávy, že americký ministr zahraničí Rex Tillerson v dubnu navštíví Rusko, ale nezúčastní se jednání ministrů zahraničí NATO počátkem měsíce, byly spojeny dohromady ja...

Německo NATO nic nedluží, tvrdí ministryně obrany

20.3. 2017

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen odmítla tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Berlín dluží NATO "velké částky peněz". Vztahy mezi oběma spojenci se zhoršují kvůli německým závazkům ohledně obranných výdajů.

Trump zjevně vůbec netuší, jak NATO funguje

18.3. 2017

Po svém pátečních setkání s Angelou Merkelovou v sobotu Donald Trump popřel na Twitteru, že by šlo o neúspěšnou schůzku, a obvinil z tohoto tvrzení znovu "lživá média" (což je nacistický termín). Trump napsal: "Navzdory tomu, co slyšíte z FAKE...

Obsah vydání | Pátek 14.4. 2017