Proč tolik lidí propadlo prokremelské propagandě?

6. 4. 2017 / Daniel Veselý

Ve svých textech na stránkách Britských listů systematicky poukazuji na nešvary západního mediálního mainstreamu. Tato selhání jsou podle mého soudu integrální součástí etablovaných sdělovacích prostředků a jsme s nimi soustavně konfrontováni. Na druhou stranu by bylo naprosto pošetilé šmahem zavrhnout produkci západních médií, neboť v jejich redakcích působí řada výtečných novinářů, kteří odvádějí profesionální práci. Stále se opakující chyby a přešlapy tradičních mediálních domů nahnaly spoustu rozčarovaných nespokojenců do náruče manipulativních webů a prokremelských médií. Je tedy nutné se pídit po důvodech, proč tolik lidí důvěřuje oficiálním ruským zdrojům a opovrhuje mnohdy respektovanými západními médii.     

Vojenský konflikt v Sýrii je patrně nejzářnějším příkladem, jak velkou mocí disponuje prokremelská propaganda. Nicméně obsese západních sdělovacích prostředků zvěrstvy syrské a ruské armády a vlažné informování o zločinech ozbrojené opozice, jíž dominují kaídistické elementy, k tomu valnou měrou přispívají. Lidé začínají být unaveni poněkud zjednodušujícím pohledem na válečnou řež v Levantě, který prezentují zahraniční a česká masmédia. (Avšak lidskoprávní organizace, jako je například Human Rights Watch, systematicky informují o válečných zločinech, které páchají obě strany konfliktu.)

Mnozí z nás jednoduše nevěří záplavě zpráv o brutalitě Asadových vojsk, přestože existuje nespočet důkazů, s nimiž přicházejí OSN, Amnesty International, Human Rights Watch, Save the Children a etablované sdělovací prostředky včetně progresivních médií, jako je Democracy Now!. Tyto důkazy ale bývají mnohdy zpochybňovány, bagatelizovány či rovnou popírány a pro spoustu mediálních recipientů mají větší váhu oficiální prohlášení ruských a syrských politických představitelů. Proč tomu tak vlastně je?

Údajný chemický útok syrského letectva na vesnici Chán Šajchún, při němž zahynulo více než 80 civilistů, byl bryskně odsouzen západními politickými špičkami a takéž viník byl záhy na světě. Západní mediální mainstream neváhal a zdůraznil tvrzení západních politiků, kteří ze zločinu viní syrského prezidenta Bašára Asada. Jenže vyšetřování tragédie teprve probíhá. Zdravotní agentura OSN a Lékaři bez hranic přicházejí s důkazy o tom, že v Chán Šajchún skutečně zabíjel nervový plyn. Ruské ministerstvo obrany přišlo s "vysvětlením", že toxický plyn unikl z muničního skladu „rebelů“, který bombardovala syrská vládní letadla. Odborníci na chemické zbraně poukazují na to, že to je nemožné, protože chemické zbraně by se po bombardování okamžitě rozložily a byly by neúčinné.

Soudný pozorovatel samozřejmě nedbá prohlášení politiků, nýbrž vychází z poznatků nezávislých institucí. Ke smrtícímu leteckému útoku, který dokonce nepopírají ani Rusové, ovšem došlo v provincii Idlib, jež se nachází pod kontrolou islámských fundamentalistů, a veškerá reportérská činnost (je-li nějaká) zde podléhá cenzuře. Ostatně k témuž docházelo v obléhaném východním Aleppu, jak líčil blízkovýchodní korespondent listu The Independent Patrick Cockburn.

Indický historik a žurnalista Vijay Prashad, který patří k několika málo nezávislým novinářům, již nešetří ani jednu stranu konfliktu v Sýrii, volá po nezávislém a důkladném vyšetření tragického incidentu v Chán Šajchún. Prashad mapuje mediální pokrytí tragédie od samého začátku a netají se skepsí vůči informačním zdrojům, z nichž vycházejí západní sdělovací prostředky. BBC dne 4. dubna zveřejnila zprávu s názvem Syria Conflict: ´Chemical Attack´ in Idlib kills 58  vycházejíc z následujících zdrojů: Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR), zpravodajská agentura Khotwa, Local Coordination Committee, Edlib Media Center a zpravodajská agentura AFP. Prashad píše, že všechny tyto informační zdroje do značné míry závisejí na informacích, jimž jim poskytují aktivisté sympatizující s ozbrojenou opozicí, kteří zároveň odsuzují režim Bašára Asada.

Podle Prashada je činnost organizace vyšetřující okolnosti tragického incidentu – Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) - opředena kontroverzí a zatížena profesionálními chybami. Ačkoli novinář polemizuje s tvrzením Kremlu o tom, že v Chán Šajchún byl bombardován muniční sklad, tvrdí, že Damašek by byl naprosto „slepý a arogantní“, kdyby v době, kdy má na bojišti i na mezinárodním poli převahu, použil chemické zbraně. Na druhou stranu Prashad nevylučuje možnost, že v Idlibu ke smrtícímu chemickému útoku syrského letectva mohlo dojít, a poukazuje na ničivé dopady syrského bombardování během války.

Třebaže nemusíme s Prashadem souhlasit, je třeba si uvědomit jednu klíčovou věc: Západní sdělovací prostředky při mediálním pokrytí válečné řeže v Levantě téměř výhradně vycházejí z protiasadovských zdrojů, které jsou do různé míry napojeny na syrskou ozbrojenou opozici, jíž dominují káidisté. Spoléhat se výhradně na informace zprostředkované jednou z válčících stran je krátkozraké, neboť se tak otevírá prostor pro pochybnosti a spekulace.

Zatímco západní média věnují zevrubnou pozornost válečným zločinům Asada a jeho spojenců a v menší míře informují o děsivých dopadech Američany vedeného bombardování Mosulu, spousta lidí se s naivní důvěrou obrací k prokremelským médiím. Hledání pravdy je však komplikovaný proces; jde o umný tanec mezi vejci a je jen na nás, zda podlehneme tlakům informační války, jež děsivé boje v Levantě doprovázejí.

Vytisknout

Související články

K Trumpově vojenské strategii v Sýrii

5.4. 2017 / Daniel Veselý

Četní příznivci Donalda Trumpa se drahnou chvíli opájejí myšlenkou, že americký prezident ukončí destruktivní americké výboje v zámoří a zasadí se o to, aby byla Amerika znovu skvělou. Skutečnost, a to nikoliv obrazně, je na míle vzdálena ...

Chemický útok v Sýrii je politickým prohlášením

5.4. 2017

Všechny důkazy naznačují, že nervově paralytický prostředek na město Chán Šajchún svrhlo syrské nebo ruské letadlo, napsal Kyle W. Orton. Nasazení zbraní hromadného ničení je válečným zločinem. Selže znovu mezinárodní společenství v úkolu připsa...

Tažení do Iráku 14 let poté aneb Stále nic nechápeme

21.3. 2017 / Daniel Veselý

Před 14 lety, dne 20. března 2003, provedly Spojené státy a Velká Británie ilegální invazi do Iráku, již tehdy mezi jinými podpořili Václav Havel a Miloš Zeman. Hovoříme bez nadsázky o největším zločinu milénia se statisíci až jedním milionem mrt...

Obsah vydání | Pondělí 10.4. 2017