Evropští cestující do USA budou zřejmě muset americkým úřadům odevzdávat hesla pro sociální sítě

10. 4. 2017


Evropští turisté cestující do USA čelí nepříjemné možnosti, že budou muset předávat osobní informace, včetně hesel pro přístup na sociální sítě a kontaktů ve svém mobilním telefonu. Pokud odmítnou, může jim být odmítnut vstup do země. Je to důsledkem "extremní kontroly", o níž uvažuje nová Trumpova vláda.

Turisté z evropských zemí, které jsou spojenci USA, budou zřejmě nuceni předávat svá osobní data, své finanční informace a čelit podrobným ideologickým výslechům, podle činitelů Trumpovy vlády, které citoval Wall Street Journal. Zatímco američtí občané mají záruky proti protizákonnému prohledávání a proti protizákonným výslechům na hranicích, je nejasné, do jaké míry mají možnost zahraniční návštěvníci odporovat požadavkům amerických imigračních úředníků.

Americká pohraniční kontrola sdělila deníku Guardian: "Všichni mezinárodní cestující, kteří přijíždějí do USA, jsou podrobování prohlídce americké celní a pohraniční ochrany (CBP). Součástí této prohlídky mohou být elektronická zařízení, jako jsou počítače, disky, pásky, mobilní telefony a další komunikační přístroje, kamery, hudba a další přehrávače a jiné elektronické či digitální zařízení. Máme-li udržet Ameriku v bezpečí ve stále digitálnějším světě, musíme mít možnost legálně zkoumat veškeré materiály, které přicházejí do USA." Neodpověděla na otázky ohledně sociálních sítí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.4. 2017