Na Ukrajině zemřelo v obnovených bojích několik osob

1. 2. 2017

Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování a výpadek vody a energií při teplotách -18 stupňů Celsia ohrožuje obyvatelstvo humanitární krizí

Části východní Ukrajiny se octly na pokraji humanitární krize. Obnovil se konflikt mezi Kyjevem a Ruskem podporovanými separatisty. Až 19 lidí bylo usmrceno a tisíce lidí zůstaly v tuhých mrazech bez vody a bez vytápění.

Obnovený konflikt je raným testem Donalda Trumpa a jeho deklarovaného rozhodnutí dosáhnout lepších amerických vztahů vůči Rusku. Kyjev sleduje nervózně, jak Trump opakovaně chválí Vladimíra Putina a uvažuje o zrušení protiruských sankcí.

Konflikt na Ukrajině trvá už tři roky a stál více než 10 000 životů. Před dvěma lety bylo uzavřeno v Minsku příměří, a i když nebylo dosaženo politické dohody, za poslední rok nedocházelo k rozsáhlejším bojům.

Avšak za posledních několik dní obviňují obě strany v konfliktu, že druhá strana střílí raketami systému Grad, což je nepřesný systém, který rozsévá četné rakety do širokého okolí.

Ve středu uvedla ukrajinská armáda, že přes noc byli usmrceni tři vojáci a separatistické úřady informovaly, že byli usmrceni čtyři civilisté.

Známkou ostré změny postoje Spojených států bylo, že americké ministerstvo zahraničí za nynější konflikt nekritizovalo separatisty ani ruskou stranu, na rozdíl od předchozích konfliktů. Prozatímní mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner konstatoval, že Spojené státy jsou "hluboce znepokojeny" násilím a požadoval "okamžité, trvalé příměří". Avšak americké prohlášení neobvinilo žádnou stranu.

Ruské státní noviny Rossijskaja Gazeta vzrušeně zaznamenaly změnu amerického postoje.

Prohlášení amerického ministerstva zahraničí bylo v ostrém kontrastu vůči prohlášení americké mise u Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, OSCE, kterou tvoří kariérní diplomati a zřejmě nesdílejí postoje nové americké vlády ve Washingtonu.

"Násilí v Avdiivce vyvolalo Rusko a separatisté," zdůraznila americké velvyslankyně u OSCE Kate Byrnes. "Apelujeme na Rusko, aby ukončilo toto násilí, aby respektovalo příměří, aby stáhlo těžké zbraně a ukončilo pokusy ovládnout nové území za linií kontaktu."

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl během jednání s bezpečnostními činiteli v úterý: "Ostřelování je masivní. Kdo by se za takových okolností odvážil hovořit o zrušení sankcí?"

Moskva obvinila Kyjev z vyprovokování bojů ve snaze torpédovat sblížení mezi Putinem a Trumpem. "Kyjev se snaží zneužít bojů, které sám vyvolal, jako záminky k odmítnutí dohody z Minsku a k obviňování Ruska," řekl ve středu poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov.

Giovanna Barberis, zástupkyně organizace UNICEF na Ukrajině, varovala: "Nejen že jsou v Avdijivce, tisíce dětí a jsou na všech stranách konfliktu ohroženy, ale přerušení dodávky vody a energií znamená, že byty začínají být nebezpečně mrazivé a dochází k zhoršování zdravotních podmínek."

Ve středu uvedl ukrajinský ministr obrany Stěpan Poltorak, že z Rusy ovládané ropné platformy v Černém moři bylo stříleno na ukrajinské vojenské zásobovací letadlo.

Trump a jeho vnitřní kruh poradců se dosud ke konfliktu nevyjádřili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.2. 2017