Tisková kancelář Reuters reklasifikovala USA jako nepřátelské území pro své reportéry

1. 2. 2017

Šéfredaktor tiskové kanceláře Reuters Steve Adler napsal dnes svým podřízeným:

"Prvních dvanáct dní Trumpova prezidentského úřadu (ano, víc jich nebylo) bylo pro všechny opravdu pozoruhodných - a zejména problematických pro nás, kteří se zabýváme zpravodajstvím. Není to každý den, kdy americký prezident charakterizuje novináře jako "patřící k nejnečestnějším lidským bytostem na Zemi" anebo že jeho hlavní stratég označí média za "opoziční stranu". Není zrovna překvapivé, že je vzduch plný otázek a teorií jak přistupovat k této nové vládě.

My ale už víme co dělat, protože to děláme každý den a děláme to po celém světě.

Tisková kancelář Reuters je globální organizací, která informuje nezávislé a férově ve více než 100 zemích světa, včetně mnoha zemí, v nichž jsou média nevítána a často se stávají terčem útoků. Reagujeme intenzivním úsilím ochránit své novináře, informovat veřejnost férově a poctivě tím, že tvrdošíjně získáváme obtížně získatelné informace a tím, že zůstáváme nestranní. Málokdy píšeme o sobě samotných a o našich potížích a velmi často o otázkách, které ovlivňují život a práci našich čtenářů a diváků.

Dosud nevíme, jak ostré budou během doby útoky Trumpovy vlády, anebo do jaké míry budou tyto útoky doprovázeny právními omezeními naší novinářské práce. Avšak víme, že musíme se přidržovat stejných pravidel, jakými se řídí naše práce kdekoliv, totiž:

- Co je nutno dělat:

- Informovat o tom, co je důležité pro životy lidí a co jim poskytuje fakta, která potřebují k svému rozhodování

- Chovat se stále podnikavěji: Když se jedny dveře k informacím uzavřou, musíme otevřít jiné.

- Přestat sledovat tisková prohlášení a být znepokojen možností, že nedostaneme oficiální přístup. Nemá totiž stejně příliš velkou hodnotu. Naše zpravodajství z Íránu je vynikající a v té zemi nemáme v podstatě vůbec žádný přístup k vládě. Máme tam ale zdroje.

- Vydávat se více do samotné země a zjišťovat, jak lidé žijí, co si myslí, co jim pomáhá a co jim brání, jak se jim - a ne nám - jeví vláda a její činy.

- Mějme na mysli, že "integrita, nezávislost a nezaujatost musí být zachována za všech okolností".

- Čemu je třeba se vyhnout:

- Nikdy se nenechte zastrašit, ale:

- Nenechávejte se zbytečně zatáhnout do konfliktů a nepište o sobě.

- Nevyjadřujte veřejně pochopitelnou každodenní frustraci. V četných jiných zemích to potlačujeme, abychom mohli dělat svou reportérskou práci bez podezření ze zaujatosti. To musíme dělat i v USA.

- Nepohlížejme pesimisticky na prostředí, z něhož musíme získávat informace. Je to příležitost pro nás využít schopností, které jsme si vypracovali na mnoha horších místech na světě a být příkladem."

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.2. 2017