Amerika se octla na pokraji ústavní krize

5. 2. 2017

Trumpova vláda se připravuje na boj proti rozhodnutí federálního soudce ze Seattle, který pozastavil Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup do USA uprchlíkům a občanům ze sedmi převážně muslimských zemí. Odborníci poukazují na to, že se USA octly na pokraji totální ústavní krize.

"Toto je obrovská konfrontace mezi prezidentským úřadem a ústavou," varuje Marci Hamilton, ústavní právnička z univerzity v Pennsylvánii. "Jakmile Donald Trump řekne, že by lidé měli odmítnout plnit nařízení federálního soudu, octneme se v otevřené ústavní krizi."

Verdikt byl pronesen v pátek večer v Seattle a rozhodl o něm federální soudce James Robart. V sobotu zaútočil Donald Trump na soudce na Twitter, nazval ho "takzvaným soudcem" a vyjádřil názor, že jeho verdikt je "absurdní a bude zvrácen".

Jen skutečnost, že ministerstvo spravedlnosti v pátek nezažádalo o mimořádné zrušení Robartova verdiktu, zabránila vzniku ústavní krize, konstatuje Hamiltonová. Dokud o to ministerstvo spravedlnosti nezažádá, do USA znovu smějí přijíždět prověření uprchlíci a lidé s platnými vízy a povoleními k pobytu ze sedmi převážně muslimských zemí jmenovaných v Trumpově exekutivním příkazu.

Robart přijal argumentaci právníků států Washington a Minnesota, že zákaz vstupu pro uprchlíky a občany sedmi zemí je protiústavní. Ministr spravedlnosti státu Washington Bob Ferguson argumentoval velmi široce: že Trumpův exekutivní příkaz porušil záruku rovné ochrany, porušil ústavní právo na řádný právní proces a porušil federální Imigrační a občanský zákon.

Stát Washington a další nyní půjdou zřejmě na další úroveň ve snaze proměnit dočasné pozastavení Trumpova exekutivního příkazu v silnější předběžný soudní příkaz a nakonec v trvalý soudní příkaz. Lze očekávat silně protiargumenty z ministerstva spravedlnosti a nakonec soudní proces.

Pozorovatelé byli ohromeni, že pracovníci Bílého domu nepřipravili řádné právní zázemí a zdůvodnění Trumpova exekutivního příkazu. Příkaz napsali Steve Bannon a Steve Miller. Vyvolali tím zmatek na letištích a žaloby proti vládě.

Trump argumentuje, že musí národ chránit před teroristy a že Bílý dům má obrovské pravomoci ve věcech bezpečnosti státu.

Signálem zranitelnosti prezidenta Trumpa, řekla Hamiltonová, je, že Bílý dům sice chce zažádat o nouzové pozastavení verdiktu soudce Robarta, ale neudělal to hned.

"Americký prezident má právo porušit ústavu svými mimořádnými pravomocemi, pokud jde skutečně o krizovou, mimořádnou událost," řekla Hamiltonová. "Ale to musí být daleko vážnější než že by sem mohlo potenciálně přicestovat pár lidí z určitých zemí."

"Útok z 11. září 2001 byl mimořádnou událostí - prezident tehdy jednostranně uzavřel letiště a zrušil leteckou dopravu a lidé se po určitou dobu nemohli dostat do USA. Trump nepředložil důkazy o tom, že by teroristé z těchto zemí se snažili dostat do Ameriky. CIA sleduje teroristy po celou dobu, na to existuje systém. A to, že je Trump ochoten počkat do pondělka, než zažádá o mimořádné pozastavení Robartova verdiktu, to vede k otázce, co je to za mimořádně naléhavou krizovou situaci?"

Patrick Leahy, čelný Demokrat v senátním výboru pro soudnictví, se v sobotu vyjádřil, že Trump zřejmě chce vyvolat ústavní krizi. "Prezidentovo nepřátelství vůči zákonnosti není jen trapné, je nebezpečné," řekl Leahy a označil zákaz vstupu do USA za "svévolný a ostudný" pokus diskriminovat muslimy.

Dočasné pozastavení Trumpova exekutivního příkazu bude platit 14 dní, pokud soud nevyhoví žádosti vlády o jeho pozastavení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 8.2. 2017