Oslabená Evropa není připravena na to, co může přinést rok 2017

28. 12. 2016


Evropa byla zmatenými událostmi roku 2016 tak oslabena, že zůstává nepřipravena vyrovnat se se třemi velkými zahraničněpolitickými výzvami roku 2017, napsala Judy Dempsey.


První je Donald Trump, který v lednu vstoupí do Bílého domu jako příští americký prezident. Druhou je rostoucí moc Vladimira Putina, ruského prezidenta, který se cítí povzbuzen po kolapsu obrany syrského Aleppa. Třetí je terorismus.

V roce 2016 britské rozhodnutí opustit Evropskou unii obralo Evropu o členský stát s dlouhou tradicí a zkušeností v oblastech bezpečnosti, zpravodajství a obrany.

Krize eura unii dál škodí. Křehký italský bankovní systém a rezignace italského premiéra Mattea Renziho jsou posledními oběťmi finančních potíží bloku a slabin jeho společné měny.

Pokud jde o uprchlickou krizi, ačkoliv počet lidí přicházejících do Evropy klesl, lidský příliv z Blízkého východu je spojován s nedávnými teroristickými útoky. Útok v Berlíně z 19. prosince poukázal na hlavní slabiny členských států EU. Jejich lídři selhávají při domluvě na důkladné azylové a uprchlické politice, která by kontrolovala, kdo vstupuje na území bloku. Selhávají při zabezpečení evropských hranic. A především dosud nevytvořili systém sdílení zpravodajských informací nebo silnou bezpečnostní a obrannou politiku. (Západní systém mezinárodního sdílení zpravodajských informací v zásadě stojí a padá s americkou NSA, evropská alternativa k ní nevznikla a ani není plánována. Pokud Trump ve svém sporu se zpravodajci NSA zničí, bude to mít hluboké dopady do obranyschopnosti všech západních zemí vůči všem typům hrozeb - KD.)

Výsledkem je, že Trumpova a Putinova politika otestují schopnost Evropy bránit se sama. Putin může díky slabé Evropě a americkému prezidentovi, který zpochybňuje závazky vůči Evropě, jedině získat. Šířením dezinformací, podporou populistických hnutí a spoluprací s předními evropskými politiky ve Francii, Nizozemsku a Rakousku získal Kreml schopnost Evropu rozdělit. Putinova strana Jednotné Rusko například podepsala smlouvu o spolupráci s rakouskou ultrapravicovou stranou Svobodných jen několik týdnů poté, co její kandidát těsně prohrál prezidentské volby.

Pokud jde o Trumpa, jeho zjevný záměr přijmout pragmatičtější pracovní vztahy s Kremlem vystaví zkoušce inherentní slabiny evropských spojenců. Z jedné strany nejsou v pozici bránit se sami proti Rusku, pokud Spojené státy oslabí své bezpečnostní závazky.

Podezřelý z berlínského teroristického útoku Anis Amri dokázal cestovat z Itálie do Německa a nazpět přes Francii do Milána, i když byl usvědčen ze zapálení detenčního centra v Itálii. Německé bezpečnostní služby ho sledovaly, ale umožnily mu dostat se z dohledu. (Sledování podezřelého je v Německu ze zákona omezeno striktním časovým limitem a během něj se Amri nedopustil ničeho, co by umožnilo požádat o prodloužení sledování - KD.)

Při pohledu nazpět se zdá, že v roce 2016 brexit a euro, uprchlická a teroristická krize mohly být příležitostí pro EU. Mohla prosadit další ekonomickou a politickou integraci, včetně sdílení zpravodajských informací a přiměřené azylové a uprchlické politiky. Stal se pravý opak.

Členské státy provádějí vlastní politiky, zatímco populistická hnutí napříč Evropou bourají EU. Některá z těchto hnutí jsou frustrována neschopností elit řešit, kromě jiného, také otázky bezpečnosti a terorismu.

Další, jako polská a maďarská vláda, jsou přesvědčeni, že by národní stát měl mít přednost před bruselskou byrokracií, kterou považují za odtažitou a vměšující se kvůli hodnotám, jako je právní stát a nezávislé soudnictví, ačkoliv tyto země podepsaly zmíněné standardy, když v roce 2004 vstoupily do EU.

V roce 2017 Evropou obchází strašidlo: Americký prezident, který říká svým evropským spojencům, aby platili, pokud chtějí pokračování americké bezpečnosti, a ruský prezident, jehož politika směřuje ke zničení transatlantické aliance a oslabení EU. Ale místo reagování a společné akce lídři EU zřejmě ponechali své občany bezbranné a zranitelné. Euroblok má stále menší kredibilitu, pokud jde o to vyrovnat se s novou americkou administrativou a Ruskem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.12. 2016