Jak mohou zastavit liberálové nástup ultrapravice? Tvrdou a neústupnou obhajobou civilizovaných postojů

27. 12. 2016

Je načase, aby liberálové přestali fňukat, píše Matthew d'Ancona v deníku Guardian. Zde je deset zásad jak zastavit v roce 2017 nástup ultrapravice:

1. Začněte agresivně hájit své hodnoty

Pluralismus, rovnost pro ženy, etnická rozrůzněnost, naše odpovědnost vůči uprchlíkům, internacionalismus, práva lidí LGBT, to všechno je nyní pod systematickým útokem. Sama o sobě se tato práva hájit nebudou. Rychlé dementi a rychlý protiútok funguje. Jakmile zveřejní idioti na sociálních sítí idiocii, okamžitě se ozvěte a dokažte, že je to idiocie. Zpochybňujte, kritizujte, požadujte odpovědi. Buďte zdvořilí, ale neústupní. Nikdy se nepodbízejte bigotním hlupákům, ani jim nikdy neustupujte. Fakta dříve nebo později zvítězí nad zuřivostí.

2. Ovládněte jazyk svých oponentů

Ultrapravice chytře zneužívá jazyka. "Take back control!" - Získejme znovu kontrolu! - to se zdálo být přesvědčivým heslem pro stoupence brexitu. Jenže co konkrétně to znamená pro matku tří dětí, jejíž příjem snižuje inflace, vyvolaná brexitem? Anebo pro pětapadesátiletého muže, který přijde o zaměstnání, když se přesune jeho firma do některé ze zemí Evropské unie? Anebo pro majitele restaurace, který už nebude smět zaměstnávat migranty? A proč se centristická argumentace označuje za "sluníčkářství", zatímco tvrdě ultrapravicový jazyk za "normální"? Co se týče výrazu "liberální elita", co jiného to znamená než "lidi, kteří jsou mi osobně nesympatičtí"? Důrazně na to poukazujte. Zjistíte, že nejkňučivější bude ultrapravičák na Twitteru, od něhož lidé budou požadovat, aby jasně definoval a dokázal, o čem mluví.

3. Veďte, nenásledujte

Považujte průzkumy veřejného mínění jen za částečnou, nedokonalou signalizaci názorů, nikoliv za konečné, spolehlivé údaje. Používejte sociálních sítí k vysvětlování faktů, k opravování omylů a postavte se jasně proti idiocii. Neexistuje žádný "lid" - ani "britský lid", a tedy ani "český lid". Naštěstí je obyvatelstvo příliš rozrůzněno a rozhádáno, než aby se dalo nacpat do takové škatulky.

4. Respektujte pocity křivdy, avšak neustupujte

Je nutno přiznat a respektovat, že mnoho lidí má pocit křivdy. To je nutno uznat. Je zjevně nespravedlivé, že globalizace způsobuje, že bohatí dostávají ještě víc než dosud a chudí stále méně. Nebude existovat masový konzumerismus, když si zákazníci nebudou moci dovolit potraviny a činže. Avšak v žádném případě neustupujte lidem, kteří chtějí uzavřít hranice. Největším problémem nejbližší budoucnosti je počítačová automatizace. Požadujte, aby vláda předložila strategii, jak bude tento problém řešit.

5. Postavte se důrazně na obranu imigrace

Imigrace není jen ekonomická nutnost, ale je kulturně nezbytná a prospěšná. Razantně bojujte proti negramotné představě, že z imigrace není žádný prospěch. Netoleruje infantilní zkreslování "imigrace" jako zdroje všeho zla. Požadujte dospělost ve veřejném diskursu. Buďte neúprosní.

6. Podporujte integraci

Nepleťte si liberalismus s relativismem. Prezentujte imigraci jako příležitost, nikoliv jako břemeno. Požadujte dostatečné zdroje na financování učení češtiny. Respektujte a oslavujte rozdílnost, avšak definujte povinnost dodržovat zákony, sociální odpovědnost a kulturní normy, které musejí dodržovat všichni.

7. Bojujte v budoucích válkách, ne ve válkách minulých

Úspěšná politika vyžaduje nesentimentální připravenost identifikovat problémy dneška, ne včerejška. V roce 2017 jsou problémy méně specifické než v minulosti: globalizace (příležitosti a nespokojenci), islamistický a ultrapravicový extremismus, kult autokracie, podporovaný populismem, globální oteplování, důsledky lidské dlouhověkosti. Buďte nekompromisní při zaměření na svá témata. Nedovolte, aby téma debaty určovala druhá strana.

8. Nedělejte fetiš z "jednoty"

Poučením z roku 2016 je, že jste ve válce a prohráli jste první kolo. Odmítněte mlhavou rétoriku, že je zapotřebí "jednotného národa". Nastal čas pro politický boj. Nebojte se vystupovat jasně a hájit jasné, konkrétní postoje. Definujte své hranice, za něž nemůžete jít a energicky je obhajujte. Nastala největší politická válka od pádu komunismu. Bojuje autokracie proti demokratickým institucím, liberalismus proti tradicionalismu, stavění zdí proti otevřenosti. Ultrapravice tomu dobře rozumí. Rozumíte tomu vy?

9. Požadujte aktivitu veřejnosti. Demokracii si lidé zachrání jen, pokud za její hodnoty budou bojovat

Churchill, Kennedy, Mandela: velké osobnosti vždycky od veřejnosti vyžadovaly "úsilí, slzy a pot". Pamatujte, co odpověděl Benjamin Franklin té ženě, která se ptala, jakou vládu chtějí vytvořit američtí Otcové zakladatelé: "Demokracii - pokud si ji dokážete udržet." Voliče neirituje, když od nich chcete, aby se chovali vlastenecky a aby jednali na ochranu občanských svobod. Avšak voliči trestají líné a lživé přísliby (že po odchodu z Británie dostane britské státní zdravotnictví dalších 350 milionů liber týdně? Že Trump znovu otevře uhelné doly?). Mějte odvahu deklarovat otevřeně, že řešení, která stojí zato, nejsou nikdy lehká.

10. Buďte trpěliví

Tohle bude dlouhý boj. Budeme zaznamenávat porážky. Avšak - pokud neztratíte nervy - ukáže se všem, že je ultrapravicová revoluce podvod.

Odpočiňte si o Vánocích a pak do boje. Měkký liberalismus už nestačí. Je načase výrazně přitvrdit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vytisknout

Související články

Projímadlo roku 2017

29.12. 2016 / Bohumil Kartous

Autor obrázku: Jáchym Bohumil KartousČekali jsme dlouho, ale vytrvalost a víra v lepší zítřky se vyplatily měrou vrchovatou. Rok 2016 vejde do dějin jako historický okamžik, v němž demokracie oslavila své osvobození z rukou parazitů, kteří pod její v...

Obsah vydání | Pátek 30.12. 2016