Prominentní muslimové apelují po vraždě glasgowského obchodníka na občany, aby projevili solidaritu

28. 3. 2016

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč)



Prominentní členové muslimské komunity v Glasgow apelovali, aby občané zachovali klid a aby projevili solidaritu poté, co byl v Glasgow ubodán muslimský obchodník a aktivista za spolupráci mezi muslimy, křesťany a věřícími dalších náboženství.

Humza Yousaf, skotský ministr pro mezinárodní rozvoj a jediný muslim ve skotské vládě, okamžitě po vraždě reagoval na Twitteru: "Odporná rakovina sektářství musí být zlikvidována, ať existuje kdekoliv - i mezi muslimy."

Zavražděný obchodník Asad Shah, jehož poslední status na Facebooku, zveřejněný několik hodin před jeho smrtí, nabízel blahopřání k Velikonocům "mému milovanému křesťanskému národu" byl příslušníkem ahmadijské muslimské komunity.

Tato menšinová muslimská komunita je terčem pronásledování, většinou v poslední době v Pákistánu a v Indonésii a mnoho ordotoxních muslimů se k ní staví otevřeně nepřátelsky.

Aamer Anwar, lidskoprávní právní a čelný skotsk zastánce reformy v muslimské komunitě, se vyjádřil, že náboženští představitelé "musejí jednat" a veřejně odmítnout veškeré formy náboženského sektářství.

Anwar uvedl, v souvislosti s katolickým a protestantským sektářstvím, které je do západního Skotska importováno ze severního Irska: "V městě, jako je Glasgow, víme už velmi dlouho, co je to hate crime, zločinnost motivovaná nenávistí, a sektářství. Nechceme, aby se do Británie importovala sektářská bigotnost a nenávist z Pákistánu. Je nesmírně důležité pro rodinu Asaha Shaha, aby věděli, že jejich bratři a sestry v sunnitské komunitě nebudou toto tolerovat."

Ahmadijská muslimská komunita apelovala na britskou vládu, aby vymýtila extremismus ve všech jeho formách. Mian A Wahab Mahmood, vysoký činitel v mešitě Baitur Rahman, kde se modlí 400 ahmadijských muslimů žijících v Glasgow, naléhal, aby komunita počkala se svými závěry ohledně Asad Shahovy smrti, dokud policie neuzavře své vyšetřování.

Během víkendu přicházely další a další kondolence pro usmrceného obchodníka, který se do Skotska přistěhoval z Pákistánu v devadesátých letech dvacátého století. Obyvatelé glasgowské čtvrti Shawlands hovoří o jemném muži, který měl velmi rád lidi kolem sebe a dokonce tiskl pro své zákazníky individuální vánoční blahopřání s osobním vzkazem pro každého z nich.

V pátek navštívilo vigilii na počest usmrceného obchodníka více než 400 osob včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové. Vigilii zorganizovaly dvě ženy - jedna muslimka a jedna křesťanka a rozšířily o ní informace na sociálních sítích pod hashtagem #thisisnotwhoweare, #tohle nejsme.

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 24.3. 2016