Volební prohra ve Venezuele může být začátkem konce Chávezovy éry

9. 12. 2015


Zdrcující vítězství venezuelské opozice může znamenat konec éry politického experimentu zahájeného před 16 lety Hugo Chávezem, který vedl socialismem inspirovanou transformaci latinskoamerické ropné ekonomiky a podporoval odpor proti Washingtonu na celém kontinentě.


I když prezident Maduro zůstává u moci, silné protivládní hlasování v nedělních kongresových volbách znamená, že již nadále nedisponuje nepochybnou kontrolou nad Národním shromážděním. Opozice se chystá propustit uvězněné lídry a odvolat populistická opatření jako velké dotace na benzín, čímž doufá oživit zkomírající ekonomiku.

Politické zemětřesení přichází v době, kdy obyvatelé země s největším objemem ropného exportu v Latinské Americe čelí jedné z nejhorších inflací na světě a obrovské kriminalitě. Politici byli varováni před potenciální "sociální explozí".

Opozice získala třípětinovou většinu, což jí zajišťuje možnost přehlasovat nálezy Nejvyššího soudu, pokusit se o sesazení prezidenta Madura před koncem funkčního období v roce 2019, nebo změnit ústavu.

Vítězství opozice je těžkou ranou levicovému hnutí, které se drželo u moci opakovanými volbami a inspirovalo podobné strany v Bolívii, Ekvádoru a Argentině. Ty vytvořily blok ostře kritizující roli USA na západní polokouli. Před týdnem také argentinská strana utrpěla ochromující porážku a ztratila prezidentský úřad ve prospěch opozičního pravicového kandidáta Mauricia Macriho.

Výsledek nedělních voleb ve Venezuele okamžitě vyvolal otázku, jak se dvě strany, které se navzájem chápou jako nepřátelé, budou dělit o moc. Mnozí se obávají, že zemi čeká další konfrontace, nebo doufají, že jde o začátek změny ekonomické krize vyvolané špatným hospodařením a nízkými cenami ropy.

Občané každodenně shánějí vejce, rýži, mýdlo, šampon, plenky a antikoncepci, což rozzuřilo i dlouholeté příznivce režimu. Na vše se stojí mnohahodinové fronty.

Opozice ovšem musí přinést řešení, a to rychle, jinak voliči potrestají i ji.

Lídr opozice Julio Borges kritizuje vyvlastňování, statismus, kontrolu, zničení vnitřní produkce a selhávání importů. Opozice navrhuje devalvaci měny nebo omezení dotací na benzín, což může omezit černý trh s nedostatkovým zbožím.

Příznivci starého režimu se ovšem obávají, že se změny dotknou i financování zdravotnictví a školství.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2015