Diplomatičtí pozorovatelé: Rusko nebude reagovat vojensky

24. 11. 2015


Sestřelení ruské stihačky Tureckem bude podle Putinovy emocionální reakce mít vážné dopady, podle diplomatických pozorovatelů nikoliv však vojenské, píše deník Guardian. Zdá se, že Putin hovořil k domácí veřejnosti, když mluvil o tom, že ruské letadlo útočilo na ruské teroristy, "aby se ti lidé nevrátili". Putin se však nezmínil o žádných dalších vojenských krocích a jen uvedl, že jeho vláda bude incident "analyzovat", což mu otevírá dveře k pozdější deeskalaci.

"Hlavní Putinův cíl je zachovat si tvář doma," řekl Sam Greene, ředitel ústavu Russia Institute na Kings College v Londýně. "Očekávejte rétorický štěkot daleko silnější než konkrétní akce."

Turecko také reagovalo opatrně. Požádalo o schůzku velvyslanců NATO v Bruselu, nikoliv však, a to je významné, podle článku 4 aliance. Jednání podle článku 4 by totiž mohlo vést k společné vojenské reakci podle článku 5.

"Turecko a Rusko mají intenzivní vztahy založené na obchodě, ekonomice a turistice. Zadruhé došlo k shodě okolností, které vedou k spojenectví Ruska a Západu ohledně Sýrie: bombový atentát proti ruskému letadlu nad Sinají a pařížské útoky. Rusko má strategický zájem na využití této příležitosti," řekl Ian Kearns, ředitel organizace European Leadership Network.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2015