Majitel pizzerie ve Filadelfii musel zavolat policii, protože ho nechtěli pustit do letadla

22. 11. 2015

Majitel pizzerie ve Filadelfii a jeho známý museli na letišti v Chicagu vytočit nouzové číslo policie, protože by se jinak nedostali letecky domů.

Maher Khalil a Anas Ayyad si stěžovali, že se stali při nastupování do letadla obětí diskriminace - byli požádáni, aby vystoupili z řady, protože jiný cestující řekl, že se s nimi bojí letět.

"Jestliže se ten člověk necítí bezpečný, ať jede autobusem," řekl Khalil pracovníku Southwest Airlines. "My jsme američtí občané jako kdokoliv jiný." Pracovník letecké společnosti jim omluvně sdělil, že jim nebude dovoleno do letadla nastoupit, protože se jeden cestující s nimi bojí letět. Zaslechl totiž, jak mezi sebou mluví arabsky.

"Nevěděl jsem, co mám dělat, tak jsem zavolal policii," řekl Khalil.

Letadlo mělo zpoždění a oběma mužům bylo nakonec dovoleno nastoupit do letadla poté, co je policie a letištní bezpečnost znovu podrobili výslechu. Letecká společnost vydala tiskovou zprávu, že došlo ke krátkodobým neshodám s dvěma cestujícími.

Ve středu večer měl zpoždění i jiný let z Chicaga do Houstonu, když jiní cestující odmítli dovolit šesti muslimům, aby nastoupili do letadla. Muslimové byli nuceni se přeregistrovat na jiný let.

Někteří cestující vyjadřovali muslimům podporu, ale jiní jim let domů opravdu znepříjemňovali. "Šli jsme v letadle uličkou a lidi se mě pořád ptali, 'Co máte v té krabici?' Měl jsem s sebou malou bílou krabici. A cestující mě donutili, abych ji otevřel. Tak jsem se s nimi o ten dort podělil."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Andrew Stroehlein k tomu dodává: "A když já řeknu na letišti, že se bojím letět s Američany, tak mi taky přistaví prázdné letadlo?"

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2015