Jako v Zemanově případě, xenofobie Donalda Trumpa záměrně využívá strachu Američanů z cizinců

24. 11. 2015

Poté, co americký republikánský kandidát Donald Trump pomluvil Mexičany jako obchodníky s drogami a násilníky a na Twitteru rozeslal fotografie opic, které se snaží dostat přes americkou hranici, nyní začal útočit na Afroameričany.

V neděli hájil zbití černošského aktivisty, který narušil jeho předvolební shromáždění. Trumpovi bělošští stoupenci zbili a zkopali muže, který měl na sobě košili s nápisem Black Lives Matter - Na černošských životech záleží.  O několik hodin později rozeslal Trump na Twitteru fotografii černošského střelce s falešnými statistikami, které obviňují černochy z 97 procent násilí páchaného proti černochům v Americe. Před několika týdny, při útoku na Hispánce a na svého soupeře Jeba Bushe Trump zveřejnil na Twitteru také hákový kříž.

Ruth Ben-Ghiat, profesorka historie a italských studií na New York University, píše na serveru společnosti CNN, že vyvolávání strachu z menšin v USA je záměrné. Americký úřad pro sčítání lidu informuje, že do roku 2043 se bude více než 50 procent obyvatelstva USA skládat z lidí, které jsou dnes označovány za "menšiny". V roce 2060 bude 20 procent Američanů narozených v zahraničí. Proto nyní Trump používá otevřeně rasistické rétoriky.

Podobnou xenofobii vyvolává v České republice Miloš Zeman ve snaze posílit svou voličskou podporu. Česku ovšem žádní cizinci "nehrozí"...

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
Vytisknout

Související články

Jak prohráváme druhou světovou válku

31.12. 2015 / Bohumil Kartous, Kryštof Kozák

Vypjatý nacionalismus, xenofobie, strach z budoucnosti, ekonomická nejistota, znechucení politikou, korupcí, obdiv k vládám silné ruky, zavírání hranic - to už tu všechno bylo, po mnoha peripetiích to  skončilo tou slavnou druhou světovou, ktero...

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2015