Otevřený dopis Václavu Klausovi ml.

Vy byste byl jinej kabrňák!

17. 11. 2015

Vážený pane,

jsem v pravém slova smyslu obyčejný člověk: je mi 44 let, mám rodinu a děti, pracuji již přes 20 let ve stejném oboru, žena je učitelka, žijeme takřka na okraji republiky a zkrátka: snažíme se vést jakž takž smysluplný a důstojný život. Nezastávám žádný vysoký post, nejsem podnikatel, příjmy máme přibližně průměrné. Tolik jen k mému stručnému představení. A drobný detail na závěr - moje národnost je česká. Na což jsem v hloubi duše pyšný, nicméně v posledních letech mě tento fakt přivádí spíše k pocitu studu,píše Marek Trojak.

Stejně, jako právě dnes Váš článek zveřejněný na webu “novinky.cz” s názvem: “Zoufalci”. Pokusím se Vám vysvětlit proč.

Před pár dny došlo k teroristickým útokům v Paříži. Asi se shodneme, že každého normálně myslícího a cítícího člověka musela tato událost šokovat, vyděsit, ohromit, vystrašit, znechutit, atd. atpod. Všichni jsme z toho otřeseni a bojíme se. Je to přirozené... Naše rodina má navíc ve Francii přátelé... Zkrátka - všichni máme strach! A já se navíc velmi silně obávám toho, že nás a naše děti nečeká už jiná cesta, než VÁLKA. Válka sice jiná, než byly obě ty světové předešlé, nicméně stejně tak “světová” a možná i strašnější. A jedním z argumentů pro můj pocit nevyhnutelnosti takového vývoje je i Váš zmiňovaný článek.

Ředitel gymnázia (pokud mě paměť neklame...), středoškolský profesor, krátce řečeno - vzdělaný člověk (!) a přispěchá jen pár dnů po pařížské události se svým “apelem” k masám internetových čtenářů! A jakým!!!! Bože můj! Tak se na to podívejme zblízka:

Nejprve “sepsujete” všechny nejmenované evropské představitele za jejich reakce na události v Paříži populistickým srovnáním s jednáním Winstona Churchilla kdysi v historii a posmíváte se jejich údajně opatrným (zřejmě dle názoru Vaší nejstatečnější osobnosti...) vyjádřením. A vůbec Vám nevadí, že srovnáváte nesrovnatelné. S bohorovnou suverenitou dáváte líbivý a efektní příklad:

“Představíte si třeba Winstona Churchilla, že by byl po náletech na Londýn především „otřesen“? A mektal by něco ve smyslu: „Kvůli pár agresivním pilotům nemůžeme soudit celý německý národ. Většina Němců je slušná ... Je věcí Němců, jestli vyznávají nacismus, nebo ne, to my nemůžeme soudit...“

Pane Klausi, tzv. Islámský stát je národnostní stát, jako bylo tehdy Německo? Má svoje pevné hranice? Má národní armádu složenou ze svých občanů, kteří s ním bezvýhradně sympatizují? Má politické strany, svůj politický systém a své politické představitelé se kterými se jedná? Nebo je to trošku jinak??? Nepletete tak náhodou hrušky s jablky? Není tzv. Islámský stát především multikulturní teroristickou organizací (ve které válčí dokonce mnoho evropských mladých mužů...!), která postupně násilím a terorem zabírá nejrůznější území jiných států a svou vládu uplatňuje na nejrůzněji rozesetých místech a v městech a v mnoha případech navzdory přání tamějších původních obyvatel? Není to tak trochu jiná situace? Není to poněkud složitější? Ale to Vám zřejmě nevadí. Šup to do Vašeho článku, ať to splní účel a jedeme dál! Vysmějete se dokonce i tomu, že snad někdo po pařížských událostech použije slova, že je především “otřesen”... A proč? No protože - jak shrnujete na závěr prvého odstavce: “Státníky ale nemáme od toho, aby byli otřeseni, ale aby něco dělali.”

Joj! A je to tady!!! Kdepak Holland, kdepak Merkelová, kdepak Obama! Václav z Čech - ten by panečku jednal jinak!!!! Jako ten Winston Churchill, viďte!? To kdyby Vy jste byl tím představitelem Evropské unie - božínku to by byla jiná!!!! Úplně Vás vidím v záři těch všech reflektorů a v záběru televizních kamer z celého světa, kdepak náš Václav - ten by vůbec nebyl “otřesen” (fujtajbl!) - ten by panečku JEDNAL!!!!! Ten by DĚLAL!!!! Hned by...hned by...hned by....co? Co byste dělal pane Klausi? To neříkáte, viďte? Takže - co byste udělal? Co navrhujete? Neměl byste tedy narovinu - když šmahem odsuzujete veškerou “evropskou špičku” za v podstatě nechopnost - sdělit ctěnému publiku, co byste dělal Vy? Jaké je Vámi navrhované řešení??? Určitě ho máte! Jednoduché jako facka! Jako tehdy Winston, ne? Copak byste udělal? Zaútočil byste okamžitě na Sýrii? Nebo na jaké území, kde se právě nachází tzv. Islámský stát? Vyslal byste pozemní vojsko? Kam? Proč nám to laskavě nesdělíte? A jen tak na okraj pane Klausi - pro mne je vážně komická představa, jak byste si jakožto vrcholný představitel České republiky poradil s takovými útoky, kdyby se nedej Bože odehrály někde u nás a my jako stát žili konečně mimo tu Vámi odvrhovanou Evropskou unii. Zavřel byste hranice a vyslal na Islámský stát armádu ČR? Kompletní pane Klausi? Jakože všechny ty stíhačky? Kolik že jich máme? A “Pandury” nebo co to máme za vozítka taky? Jaj! To by se ten Islámský stát vážně třásl strachy!!!!!

A pane Klausi, nevím jestli jsme oba četli stejná vyjádření těch tzv. evropských špiček (kterým se posmíváte), ale já četl např. i to, že prezident Holland označil situaci za válku. A vyhlásil vyjímečný stav. A prohlásil, že Francie bude s Islámským státem bojovat. To je Vám málo? Zřejmě ano - pro Vás jsou prostě všechny tyhle “evropské elity” ZOUFALCI, jak jste je v názvu svého článku nazval. Včetně Angely Merkelové a postupu Němců v situaci uprchlíků, jak se k němu posměšně vyjadřujete ve druhém odstavci. Samozřejmě - Vy, Vy byste byl jinej kabrňák!!! Hned byste...hned byste...co? Neuražte se prosím, ale nutně mi v této situaci vytane na mysli charakterová vlastnost, kterou byl v naší zemi po léta (a stále ještě je...) proslulý Váš otec... Člověk se někdy diví, co všechno naše děti po nás podědí, že?

Když to shrnu: Kdepak Francouzi, kdepak Němci! My tady za tou naší českou pecí máme jasno! Máme tady sice jen něco kolem cca. 2 tisíc uprchlíků (poněvadž tady ani nikdo jít nechce...), nejsme schopni ohlídat si ani sídlo prezidenta, aby nám na něj recesisti nepověsili rudé trenky, ale ONI (!!!), ty “evropské špičky” jsou ZOUFALCI! My - Venca českej - jsme jinačí kádr a mohli by se od nás učit!! Tak nějak to podle Vás je, že ano? No škoda, přeškoda pane Klausi, že to v tom Německu, Francii, Británii, Americe a já nevím kde ještě, pořád ještě nezjistili, jak my tady máme ty pravé kabrňáky, kteří hned vědí co a jak! Snad Vám jednou ten Obama zavolá...

A mimochodem, pane Klausi, proč se vymezujete jen vůči té zahraniční evropské elitě? Jakpak jednala ta naše, co? Anebo my nejsme v Evropské unii???? My tam nemáme své představitele? My tam nemůžeme prosazovat svoje názory a návrhy??? To jsou ONI. A to jsme my, že? Jak české... Čtete Švejka pane Klausi? Měl byste.

K Vaši charakteristice “uprchlíků” už nemám chuť, ani sílu se vyjadřovat. Byl jste tam pane? Přímo na místě? Nebo to znáte stejně jako já jen z TV? Ale soudit budete, že? A velmi rychle. Buch ho - pro Vás hotovo. Bože můj - to jste vážně dělal, nebo ještě děláte ředitele gymnázia? S takovým přístupem?? A nejvíc je člověku smutno z komentářů pod tím Vašim “apelem” - jak si pochvalují, že to máte tzv. dobře “srovnáno”... Lidi, kteří mají v knihovně pár knih, jí mají velmi rychle srovnanou.

Prostě jim to, zcela pochopitelně, trvá jen chvilku: jednu dají na jednu stranu a druhou na opačnou - a je to! Jak prosté, milý Watsone! Lidi, pro které existují na světě jen 2 barvy: černá a bílá, mají svou paletu velmi rychle srovnanou. Já se bojím lidí, pane Klausi, kteří to mají tak jednoduše “dobře srovnáno”. Ono už jich fakt bylo dost a dost...

Pane Klausi, jak se již zjistilo, jeden z těch strůjců útoků žil v Belgii. Co uděláme? Zaútočíme na Belgii? A další z atentátníků byl Francouz, žíjící ve Francii již v druhé generaci. Vypálíme ulici ve které žil? Co říkáte? Vy máte přeci určitě rychlé řešení! Ať létají třísky, ne? Marné - když se kácí les. Tak co? Vy přeci nejste ZOUFALEC jako ti evropští šíbři, Vy jste přeci onačejší “Venca z Čech”! - Tak jaké máte řešení? Hmmm? Nebo postavíme kolem celé Evropy “čínskou zeď”? Povídejte? Jaké máte návrhy? Určitě to můžete sypat z rukávu! Obeženem Evropu ostnatým drátem a basta, ne? Ať se tam vybijí. A my tady budeme v bezpečí, že? Geniální!!!!!! To by určitě fungovalo!!!!

Pane Klausi, jen bych nerad aby se pak někdy stalo - v té naší obezděné, “bezpečné” Evropě - že se, nedej bože, stane nějaký teroristický útok a jeho strůjcem bude zjištěn “radikalizovaný” mladík z Vaší čtvrti (např. Praha - Krč, nebo kde to bydlíte...). To by pak holt bylo pro Vás trošku nemilé - museli bychom to tam celé trošku vypálit, nebo ne? Holt byste byl tentokrát “třískou” Vy - smůla, viďte? To, že v této situaci, po takovémto šíleném činu, jako se udál v Paříži, cítí člověk hněv a touhu se pomstít - je myslím úplně přirozené a normální. Jsem chlap pane Klausi a taky mám touhu “dát někomu přes držku”!!!! Všechny ty, kteří mají tyhle zrůdnosti na svědomí bych nejraději vlastnoručně ztrestal! Ale ti konkrétní - ti se už jaksi odpravili sami, a s těmi, co jsou v pravém smyslu strůjci všeho toho zla - to vůbec není tak jednoduché, jak se snažíte líbivě naznačit.

Vím, že nic nevím. Vím, že do celé situace ani zdaleka nemám šanci vhlédnout v celé šíři. A zároveň vím, že něco se dělat a podniknout musí. Ale neznám JEDNODUCHÉ řešení! A tím spíš budu vážit svá slova a nebudu na veřejnosti hned vytrubovat každý svůj nepodložený dojem a dělat na celý svět ramena jako Vy. A nebudu “křičet” jako Vy nesmysly typu: “NE! Tuhle eurogarnituru je nutno poslat k čertu, protože přináší ryzí brachiální zlo.” Protože tímto způsobem právě Vy odvazujete ďábla ze řetězu. Protože Vy - ačkoliv nepřinášíte žádné řešení(!!!) - vybízíte k činu. A je Vám zřejmě úplně jedno k jakému. Jen když budete v očích některých “oveček” ten “nezoufalec” - muž činu! Bože, jak je to směšné... Já pane Klausi válku nechci. Nechci aby mé děti zažili válku. Každá válka je totiž špatná. A každá je vůl. Myslím ale, že teď už je nevyhnutelná...

Nicméně - chci jen, abyste věděl, že pro mne jste zoufalec Vy. Buď jste člověk hloupý, když píšete takovéto články nebo jste člověk zlý, když to děláte úmyslně. To první bych ještě odpustil...

Přeji Vám, abyste žil v teple a pohodlí svého domova nejméně do sta let a nám oběma - aby se ta CELOSVĚTOVÁ válka přeci jen nestala skutečností.

Marek Trojak

Dolní Marklovice

Vytisknout

Související články

Slamění panáci Václava Klause mladšího

16.11. 2015 / Jan Čulík

Nebezpečný a neinformovaný komentář Václava Klause mladšího, zveřejněný na Novinkách, je jen dalším důkazem, jak hluboko se do virtuální reality, na hony vzdálené skutečnosti, propadl dnešný český veřejný diskurs. Novinky propadly syndromu Parlam...

Obsah vydání | Pondělí 16.11. 2015