Barack Obama v Keni požadoval, aby africké státy přestaly diskriminovat homosexuály

25. 7. 2015

Americký prezident Barack Obama zahájil během své návštěvy Keni bezprecedentní obranu práv homosexuálů v Africe. Řekl keňskému prezidentu, že stát nemá právo lidi trestat jen za to, "koho milují".

Obama během návštěvy rodné země svého otce poprvé ve funkci amerického prezidenta konfrontoval keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a miliony Keňanů v televizi svými "jasnými" názory. V Keni je homosexualita protizákonná a 90 procent obyvatelstva ji považuje za nepřijatelnou.

Obama srovnal homofobii s rasovou diskriminací, s níž se potýkal ve Spojených státech. Dosud nikdy se tak mocný politik otevřeně nepostavil proti názorům Afričanů tak otevřeně na jejich vlastním území.

"Mluvím o tom systematicky po celé Africe," řekl během tiskové konference v Nairobi. "Když začnete zacházet s lidmi jinak, protože jsou jiní, to je cesta, která vede k omezování svobody. A dějí se pak špatné věci."

"Když si vláda zvykne zacházet s některými lidmi jinak, ty zvyky se mohou rozšířit. Jako Afroameričan ve Spojených státech si jsem bolestně vědom historie toho, co se stane, kdy se začne s lidmi zacházet jinak podle zákona. Ve Spojených státech mocenské struktury přinášely nejrůznější racionalizace pro segregaci a Jima Crowa a otroctví a neměly pravdu. To říkám jasně."

Spekulovalo se, že se Obama této otázce vyhne a zaměří se na bezpečnost a na obchod s Keňou. Ale v souladu se svými odnedávna odvážnějšími činy a výroky v celé řadě oblastí se Obama nežinýroval a keňský prezident Keynatta přihlížel tomu mlčky.

Obama dodal, že "když občan dodržuje zákon a dělá si své věci a pracuje a dodržuje dopravní předpisy a nikomu neubližuje, představa, že by s ním mělo být zacházeno jinak kvůli tomu, koho miluje, je nesprávná, tečka."

Keňský prezident s Obamou veřejně nesouhlasil: "Musíme přiznat, že některé věci nesdílíme," řekl Kenyatta a zdůraznil, že práva homosexuálů "nejsou tématem, o něž by se Keňané nějak zajímali". Dodal: "Je pro nás velmi obtížné vnucovat lidem to, co sami nepřijímají."

Afrika je nejhomofobnějším kontinentem. Homosexuální vztahy jsou zákonem zakázány v 36 z 54 afrických zemí a v několika afrických zemích se trestají smrtí.

Obamovy výroky na obranu homosexuálů okamžitě kritizoval Irungu Kang’ata, poslanec v Kenyattově vládnoucí straně. "Byly nevkusné," řekl a dodal, že "je to porušení principu suverenity a rovnosti států. Co kdyby cestoval Kenyatta do Ameriky a doporučil tam, aby USA zrušily trest smrti? A nebo to je, jako kdyby Obama cestoval do Londýna nebo do Madridu nebo do Haaagu nebo dokonce do Japonska a řekl tam, vaše monarchie je utlačitelská, je to plýtvání penězi a měla by se zrušit. Stejně tak nemůže přijet do Keni a říkat nám věci, které jsou nepřijatelné."

Jak ukázal Matthew Waites z Glasgow University, homofobie převládá v zemích Britského společenství národů, protože ty převzaly jako britské kolonie někdejší homofobní britské zákony. Zatímco v Británii však byly dávno zrušeny, v zemích Britského společenství národů tyto zákony přežívají. Jiným důvodem pro silnou homofobii v Africe je vliv misionářů amerických extremistických evangelikálních církví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Bohatí Američané zabijí v Africe stovky lvů ročně

30.7. 2015

Zubař z Minnesoty Walter James Palmer se stal terčem kritiky globální internetové populace poté, kdy vyšlo najevo, že v Zimbabwe zastřelil populárního lva žijícího v národním parku. Na legálně povoleném lovu použila servisní služba, která lov pro Pal...

Homofobie v Rusku a skoro všude jinde

12.12. 2013 / Jan Čulík

Je nesporné, že je šokující, když Vladimir Putin vystupuje otevřeně na podporu homofobie a Rusku se to nesmí tolerovat, jenže jedna věc je velmi zajímavá. Nynější záporný postoj Ruska vůči homosexualitě se stal užitečným klackem, jehož prostřednictví...

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2015