Izrael čelí suspendaci FIFA kvůli diskriminaci palestinských fotbalistů

21. 5. 2015

Izraeli hrozí, že bude po Jihoafrické republice a Jugoslávii třetí zemí v historii, jejíž fotbalový svaz byl suspendován. Mezinárodní fotbalová federace FIFA o tom může rozhodnout na svém zasedání 29. 5., pokud ovšem na hlasování dojde. Prezident FIFA Sepp Blatter navštívil Izrael a setkal se s premiérem Benjaminem Netanyahuem, aby dosáhl kompromisu a hlasování zabránil. Informaci přinesl deník GuardianJe neuvěřitelné, jak velkou moc má fotbal ve světové politice, když má předseda mezinárodního fotbalového spolku možnost mimořádného a okamžitého jednání s izraelským premiérem (pozn. Boba Kartouse).

Pokud by na zasedání v Zurichu došlo na hlasování, které chce vyvolat palestinský fotbalový svaz, a Izralský fotbal byl skutečně suspendován, znamenalo by to v podstatě vyhoštění z mezinárodního fotbalového dění. Jde o nejvážnější trest, jaký může FIFA na své členské organizace, fotbalové svazy, uvalit.

Kompromisním řešením má být uspořádání "mírového utkání" mezi fotbalisty Izraele a Palestiny. S tímto návrhem přijel prezident FIFA do Jeruzaléma a izraelský ministerský předseda s ním souhlasí. Samotný Sepp Blatter se vyjádřil v tom smyslu, že snahu vyvolat hlasování o suspendaci izraelského fotbalového svazu považuje za zneužití pravidel FIFA a za celkově nevhodnou. Není však v jeho pravomoci tomu zabránit.

Podle palestinského fotbalového svazu se diskriminace týká zejména omezování volného pohybu palestinských i zahraničních hráčů a funkcionářů a dále obstrukcí ze strany Izraele, jako přerušování zápasů a tréninků, věznění či bezdůvodné omezování činnosti palestinských fotbalových klubů. Palestinský svaz také poukazuje na to, že pět izraelských klubů sídlí na neprávem obsazených územích.

Izraelský fotbalový svaz odmítá diskriminaci palestinských fotbalistů a tvrdí, že neporušil žádné zákony či pravidla. 

Snaha vyvolat hlasování FIFA o suspendaci Izraele přichází v období zvýšeného mezinárodního tlaku na Izrael, aby uznal státní suverentiu Palestiny.

Více v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Nový kanadský premiér chce zákonem zakázat bojkot Izraele

19.5. 2015

Zrovna nadšeným stoupencem bojkotů tedy nejsem, nedokáží nikdy nic, konstatuje v deníku Independent jeho reportér a znalec Blízkého východu, žijící v Bejrútu, Robert Fisk. Avšak v Kanadě - a musel jsem si promnout oči, když jsem to viděl, dodává ...

Vatikán uzná stát Palestina

13.5. 2015

Vatikán učinil symbolický, nicméně důležitý krok, když oznámil, že uzná palestinský stát. Na krok Vatikánu upozornil deník NY Times, smlouva by měla být oficiálně zveřejněna v nejbližší budoucnsti. Jde o krok, který pochopitelně přivítají Palestinci,...

Obsah vydání | Čtvrtek 21.5. 2015