Je skutečně nutné, abychom se přejídali masem?
20. 5. 2015
Naši předkové jedli maso jako mimořádnou pochoutku. Nebylo by rozumné je napodobit a necpat se masem bezmyšlenkovitě třikrát denně při čtení emailů? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Píše o hrůzných obřích "továrnách na kuřata", jaká se nyní budují ve Velké Británii. Jde o budovy dlouhé 90 metrů, v každé z nichž bude 40 000 kuřat, která budou usmrcena každých 40 dní. Británie má 2000 takových kuřecích farem. Poptávka po kuřecím mase se totiž za posledních 40 let zdvojnásobila.
Továrny na kuřata produkují prach, který je směsicí fragmentů výkalů, mrtvé kuřecí kůže, roztočů, bakterií, spór hub, mykotoxinů, endotoxinů, veterinárních léků, pesticidů, čpavku a sulfidu vodíku. Je registrován jako zdraví nebezpečný a vysvětluje, proč 15 procent zaměstnanců továren na kuřata trpí chronickou bronchitidou.
Avšak v Británii továrny na kuřata volně vypouštějí tento prach do ovzduší. V hrabství Herefordshire se kuřecí továrny budou stavět vedle škol. Nikdo nezkoumá, jaké škody to způsobí.
Uvnitř továren na kuřata se praktikuje krutost v takovém měřítku, že to už člověka ani nešokuje. Kuřata se chovají tak, aby rostla co nejrychleji. Často zkolabují pod svou vlastní vahou a leží v čpavkových výkalech, v jejichž důsledku jsou popálena na nohou a na prsou mají rány. Po usmrcení jsou rozdělována do kategorií. Mnohá z nich se nedají prodávat v celku, protože jsou poškozena zhmožděninami, popálením a nekrózou. Ta se rozčtvrtí a prodávají se po částech. Máte ještě hlad?
V těchto továrnách se často šíří mor, takže majitelé používají pro kuřata v obrovském množství antibiotika. Ta se vydávají na předpis, avšak vláda kupodivu nezaznamenává, kolik antibiotik se používá. Intenzivní používání antibiotik ohrožuje lidské zdraví, protože to posiluje odolnost bakterií.
Bylo by řešením chovat kuřata na otevřených farmách? Nebylo. Kuřecí trus je bohatý na rozpustný reaktivní fosfát. Velká hejna kuřat v přírodě vytvářejí jedovatý koberec fosfátů, který se lehce dostává do nejbližších potoků a řek.
Neexistuje rozumný způsob jak chovat tak obrovské množství kuřat, která konzumujeme. Omezit škodlivé dopady znamená jíst méně masa - daleko méně. Bylo by opravdu nemožné požadovat, abychom jedli maso tak, jako naši prarodiče, jako něco mimořádného a speciálního? Uvědomit si, že na to, abychom uspokojili svou chuť museli jsme obětovat život zvířete?
Kompletní článek v angličtině ZDE
VytisknoutObsah vydání | Středa 20.5. 2015
-
20.5. 2015 / Je skutečně nutné, abychom se přejídali masem?20.5. 2015 / Mezinárodní banky dostaly pokutu 5,7 miliard dolarů za podvody na trzích se zahraniční měnou20.5. 2015 / Jemenští povstalci pronikli do Saúdské Arábie20.5. 2015 / Na lince Goebbels a Baarová15.5. 2015 / Fandím Rusům, fandím USA. Vždy nekriticky20.5. 2015 / Pro českou společnost je těžké nebát se20.5. 2015 / Další ruský whistleblower v Británii "byl zavražděn"20.5. 2015 / Uhelný gigant Peabody Energy se pokusil zneužít epidemii eboly ve svůj komerční prospěch20.5. 2015 / Albánie "naznačuje, že má územní nároky vůči Řecku"20.5. 2015 / Rusko se kvůli Makedonii stává paranoidním19.5. 2015 / Saúdská Arábie hledá na inzerát osm nových katů19.5. 2015 / V Británii zavládla deflace19.5. 2015 / Přestěhovat se není zločin18.5. 2015 / Mzdy v Británii jsou nejnerovnější v Evropě18.5. 2015 / Desetitisíce Makedonců požadovaly rezignaci premiéra7.4. 2015 / Hospodaření OSBL za březen 2015