EU zahájí operace proti pašerákům imigrantů ve Středozemí

21. 4. 2015

Evropská unie zahájí vojenské operace proti sítím pašeráků v Libyi, kteří údajně posílají tisíce lidí na smrt do Středozemního moře. Pondělní mimořádné zasedání ministrů vnitra a zahraničí EU v Lucembursku, které se konalo v pondělí, se také rozhodlo posílit námořní hlídky ve Středozemním moři a poskytnout omezené evropské námořní misi širší pravomoci pro zachraňování životů.

Ve čtvrtek se bude konat vrcholná schůzka vedoucích politiků EU s cílem vypracovat podrobnosti opatření spěšně schválených v pondělí. 28 vlád EU požadují daleko těsnější spolupráci se zeměmi sousedícími s Libyií, jako jsou Egypt, Tunisko a Niger, ve snaze uzavřít cesty pro imigranty. Avšak vysocí politikové z EU přiznali, že to bude obtížné, a vyjádřili také skepsi ohledně důrazu na akce proti pašerákům lidí.

Po zprávách o úmrtí asi 1300 přistěhovalců během tří incidentů, k nimž došlo za méně než čtrnáct dní ve vodách jižně od Sicílie, vznikl nátlak na EU a její členské země, aby vypracovaly novou politickou strategii, která by reagovala na novinové titulky, označující umírání imigrantů ve Středozemí za "Hanbu Evropy".

Bývalá italská ministryně zahraničí Federica Mogherini, která je nyní hlavním koordinátorem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku a která předsedala pondělnímu zasedání, uvedla, že zasedání "identifikovalo určité akce" proti pašeráckým gangům, jako "ničení lodí".

Evropští politikové se chtějí zaměřit především na akce proti pašerákům, i když Rihard Kozlovskis, lotyšský ministr vnitra, poukázal na to, že by tím Evropská unie muela porušit teritoriální integritu pobřežních vod třetích zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Britská ministryně vnitra asi naše návrhy nečetla...

14.5. 2015

Evropská komise obvinila britskou konzervativní ministryni vnitra Theresu Mayovou, že neví, o čem mluví, když kritizovala nové a radikální plány Evropské unie na sdílení uprchlíků po celé Evropské unii, v reakci na krizi ve Středozemním moř...

Obsah vydání | Úterý 21.4. 2015