Více než 300 Jihoafričanů bylo zatčeno kvůli útokům na imigranty

20. 4. 2015

V souvislosti s vlnou násilí proti imigrantům bylo v Jihoafrické republice zatčeno přes 300 osob, oznámil ministr vnitra. Malusi Gigaba současně varoval, že ti kdo nesou za násilí odpovědnost budou čelit "plné síle zákona".

Během posledních dvou týdnů bylo při útocích na cizince především v Durbanu zabito nejméně šest osob. Ozbrojené skupiny se zaměřovaly na obchody vedené africkými přistěhovalci, které obviňují, že berou místním práci.

Tisíce cizinců opustilo své domovy a skrývají se v uprchlických táborech a sousední Zimbabwe, Malawi a Mozambik oznámily, že plánují evakuaci svých občanů.

Prezident Jacob Zuma v sobotu v Durbanu sdělil skupině lidí vyhnaných násilím z domovů, že takové události protiřečí jihoafrickým hodnotám a že s nimi skoncuje, avšak část davu ho obvinila, že jedná příliš pomalu.

Migranti pocházející vesměs z dalších afrických států a z Asie, začali do Jihoafrické republiky přicházet ve větších počtech po odstranění režimu apartheidu v roce 1994. Řada Jihoafričanů je nyní obviňuje, že jim berou práci, když nezaměstnanost dosahuje 24 %.

Z vyvolání útoků je obviňován zuluský král Goodwill Zwelithini, který veřejně prohlásil, že cizinci by se měli "vrátit nazpět do svých zemí". Král nicméně tvrdí, že jeho vyjádření bylo zkresleno.

Oficiální údaje tvrdí, že v Jihoafrické republice žijí asi dva miliony cizinců, což představuje zhruba 4 % obyvatel. Avšak některé odhady hovoří až o pěti milionech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pondělí 20.4. 2015