Írán označil Obamův požadavek na zmrazení jaderného programu za "nepřijatelný"

3. 3. 2015

Írán dnes ústy ministra zahraniční Zarífa odmítl "nepřijatelný" požadavek amerického prezidenta Baracka Obamy, aby nejméně na deset let zmrazil kontroverzní části jaderného programu. Řekl, že rozhovory budou pokračovat a Teherán usiluje o dohodu.

"Írán nepřijme přehnané a nelogické požadavky," prohlásil ministr podle agentury Fars. Podle něj je Obamovo stanovisko vyjádřeno v "nepřijatelných a výhrůžných formulacích".

Ministři zahraničí obou zemí druhým dnem jednají ve Švýcarském Montreux, zatímco Obama prohlásil pro Reuters, že se Írán musí zavázat k ověřitelnému zastavení kontroverzních jaderných aktivit alespoň na deset let, pokud má být dosaženo dohody.

Cílem jednání je přesvědčit Írán, aby se omezil v oblasti jaderného programu výměnou za uvolnění sankcí, které těžce poškozují jeho ekonomiku.

USA a někteří jejich spojenci, zejména Izrael, podezírají Írán, že používá civilní jaderný program ke krytí vojenského s cílem vyrobit jaderné zbraně. Írán to popírá a tvrdí, že jeho program slouží mírovým účelům, jako je výroba elektřiny.

Koncem března vyprší lhůta pro dosažení rámcové dohody a v červnu pro závěrečný dokument ohledně jaderného programu. Írán si přeje rychlé zrušení sankcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.3. 2015