ISIS poráží Hollywood

21. 2. 2015

Svět je fascinován brutalitou ISIS, mnohem více obětí umírá z úplně jiných příčin.

Zabíjení, kterého se dopouští bojovníci Islámského státu, je záměrně děsivé i podivně intimní. Je designováno k šíření, které pomáhá Islámskému státu budovat značku násilí, jež šokuje brutalitou a zároveň jej divák pociťuje stejně blízko jako rodinné obrázky v jeho smartphonu. ISIS se tato taktika excelentně daří, všímá si deník NY Times v článku, který upozorňuje na fakt, že třeba jen následkem sudových bomb, které používají vládní vojska v současné Sýrii, umírá mnohem více lidí, než kolik jich popravil ISIS.

Západ je už ale natolik otupený každodenním přísunem násilí, že pozornost upoutají jen ty nejotřesnější obrazy.

A v tom ISIS vítězí vysloveně hollywoodským aranžmá vražd, které páchá. Kamera přibližuje na detail, když únosci kladou ruce na zajatce, západní novináře, jordánského pilota, egyptské pracovníky. Na posledním videu vedou černě odění muži zajaté Egypťany na pláž při západu slunce téměř jemně. Následně jim odříznou hlavy, vlny rudnou. To není válka na velkou vzdálenost, s využitím dronů a kobercových náletů. To je zabíjení člověka člověkem podle hollywoodské produkce s cílem maximalizovat emoce a dopad propagandy.

Pro mnoho lidí na Středním Východě, kteří s posedlostí sdílejí nejnovější záběry, je brutalita ISIS apoteózou několika let virálního šíření masakrů a krveprolití. Zobrazování krvavých záběrů ISIS, zaplavující sociální sítě, které už slouží jako kronika konfliktu, činí násilí zdánlivě nevyhnutelné a dokonce přitažlivé a vyvolává smyslové přehlcení, které provokuje emoce i mrazí zároveň.

"Je to jako akční film," říká Ahmad, zaměstnanec opery v Damašku. Stylizace násilí Islámského státu, říká, připomíná Tarantinovy filmy, děsivý pokus o to vyhrát cenu za nejlepší horor.

Na vraždění ISIS přišla rychlá odpověď v podobě leteckých útoků ze strany USA, Jordánska i Egypta. Svět je sice otřesen upálením jordánského pilota nebo vraždou egyptských koptů, nicméně smrt asi 200 000 lidí v Sýrii ho v podstatě nezajímá, protože Bashar Asad přímo nevyhrožuje západu válkou, jako to dělá ISIS.

Někteří obhájci lidských práv se snaží použít taktiku ISIS, aby přitáhli pozornost.

Baraa Abdulrahman, syrský protivládní aktivista, natočil na video následující scénu. Do železné klece naaranžoval děti ze sousedství ve stejných oranžových kombinézách, do nichž ISIS obléká své oběti. On sám na videu mává pochodní a ptá se, proč svět reaguje na zabití pilota,ale ne na smrt dětí v městě Douma, kde žije. Některé z děti v kleci, jak sám přiznává, byly otřesené a plakaly. "Je mi moc líto, že jsem se dostal až do situace, kdy využívám děti," řekl Baraa Abdulrahman, který z důvodu bezpečnosti vystupuje pod falešným jménem. "Jenže skutečnost je taková, naše děti jsou zabíjeny každý den, každou chvíli umírají v troskách." Jak ale říká, rozdrcené děti už netáhnou, lidé si na takové obrázky už zvykli.

Protivládní aktivisté nejsou jediní, kdo se snaží vzbudit přitáhnout pozornost k děsivým událostem. Syrská vláda zveřejnila video, na němž povstalec vytrhává vnitřnosti zabitého vojáka a ukusuje z nich. Humanitární organizace také vnímají sílu videí. Skupina cvičící pracovníky civilní obrany zveřejnila video s názvem "zázračné dítě", na němž je chlapec vyprošťovaný z trosek po leteckém náletu. Opoziční skupiny zase zpřístupňují videa ze zabavených mobilů provládních bojovníků a vojáků, kteří zjevně natáčejí svou vlastní krutost, jako třeba v případě militanta bodajícího starého muže do hlavy.

Kancelář vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN dala do oběhu obrázek trojčat, které se narodily během sněžné bouře v uprchlickém táboře a jejichž matka zemřela na následky komplikací.

"Dochází tu k tragédii mamutích rozměrů, dějící se dennodenně a dotýkající se tisíců lidí, o které kamera nikdy nezavadí," říká Ninette Kelley, ředitelka uprchlické agentury v Libanonu, kam uprchlo na milion lidí ze Sýrie.

Došlo dokonce i k pokusům o natáčení fiktivních videí. Loni bylo zveřejněno video, na němž syrský chlapec zachraňuje dívku před palbou sniperů. Ukázalo se, že video vytvořil tým norských filmařů.

Celý text v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Jak v Sýrii vyvražďují děti a nikoho to nezajímá

23.12. 2014

Moderátor: Než jsme začali nahrávat, hovořili jsme o tom, že televize není schopná odvysílat tyto záběry. To, co lidé jako vy vidíte. Nedávno se na Channel Four vysílal dokumentární film o vaší práci. Jak jste uvedl, v tom filmu se velká část toho...

Obsah vydání | Pátek 20.2. 2015