Atentátníka v Kodani zastřelila policie

14. 2. 2015

Aktualizace: Kodaňská policie usmrtila v neděli ráno osobu podezřívanou z útoku na kodaňskou kavárnu a synagogu, při němž zahynuly dvě osoby. Policie uvedla, že je přesvědčena, že muž byl pachatelem obou útoků, které přivedly dánské hlavní město do stavu obležení.

Obří bezpečnostní operace byla zahájena poté, co v sobotu odpoledne se stala kavárna Krudttønden v kodaňské čtvrti Østerbro terčem spršky kulek. V kavárně se konala diskuse o svobodě projevu s kontroverzním švédským umělcem, který je autorem zesměšňujících karikatur proroka Mohameda. Jedna osoba v kavárně zahynula, v sobotu asi v 15.30 středoevropského času.

Později, nedlouho po půlnoci, byl zastřelen v synagoze v centru Kodaně muž kulkou do hlavy. Usmrcený muž byl mladý člen komunity, který hlídal u dveří během ceremonie bar mitzvah. U synagogy byli také zraněni tři policisté, nikoliv vážně

Město se octlo v obležení a ke konečné přestřelce došlo mezi policií a podezřelou osobou, která dorazila na adresu v centru města, kterou měla policie pod dohledem.

Když na něho policie zavolala, muž začal na policii střílet, a byl tedy policií usmrcen.

K incidentu došlo nedaleko nádraží v multikulturní čtvrti Noerrebro.

Později policie uvedla, že muž spáchal oba útoky a zatímco vyšetřování pokračuje, nemají zatím informace, že by se na útocích podílel ještě někdo jiný.

Informace ze soboty:

Jeden civilista byl usmrcen a tři policisté zraněni poté, co ozbrojenci začali střílet na kavárnu v Kodani, kde se konala debata o islámu a o svobodě projevu.

Setkání se účastnil Lars Vilks, kontroverzní švédský kreslíř, kteří čelí hrozbám, že bude zavražděn, protože karikoval proroka Mohameda. Přítomen byl také François Zimeray, francouzský velvyslanec v Dánsku.

"Stříleli na nás zvnějšku. Úmysl měli stejný jako během útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo 7. ledna, jenže se nedostali dovnitř," řekl Zimeray tiskové kanceláři AFP.

"Intuitivně bych řekl, že na nás vystřelili asi padesátkrát, policie říká dvěstěkrát. Kulky prolétly dveřmi a všichni se vrhli na podlahu," řekl velvyslanec. "Z místnosti jsme uprchli a zůstáváme vevnitř, protože je to tu stále nebezpečné. Útočníci nebyli chyceni a zřejmě jsou stále ještě v sousedství."

Z kavárny po útoku napsal velvyslanec na Twitteru, že "je stále ještě živý".

Ani Vilks, ani Zimeray nebyli zraněni, avšak nejméně jedna osoba byla usmrcena při útoku, k němuž došlo po šestnácté hodině. Střelci uprchli automobilem. Svědci hovořili o tom, že před kavárnou byli zraněni policisté.

Niels Ivar Larsen, jeden z mluvčích na akci, řekl v dánské televizi: "Slyšel jsem, jak někdo střílí z automatických zbraní a někdo křičí. Policie opětovala palbu a já jsem se skryl za barem. Bylo to surreálné, jako ve filmu."

Helle Merete Brix, jedna z organizátorek setkání, uvedla: "Viděla jsem, jak kolem mě běží maskovaný muž. Zjevně to byl útok na Larse Vilkse."

Francouzský minist zahraničí Laurent Fabius odsoudil to, co nazval "teroristickým útokem".

Dánské zprávy uvádějí, že ve výkladní skříni kavárny Krudttønden, kde se akce konala je asi třicet děr po kulkách. V této kavárně na severu Kodaně, která je známá svými jazzovými koncerty, se konala akce "Umění, rouhání a svoboda projevu". Akce měla také připomenou výročí fatwy vyhlášené islámskými fundamentalisty proti knize Salmana Rushdieho Satanské verše.

Vilks, 68, šokoval r. 2007 mnoho muslimů, když nakreslil hlavu proroka Mohameda k těl psa.

V září toho roku vypsala na Vilksovu hlavu frakce al Kajdy v Iráku odměnu 100 000 dolarů.

R. 2010 švédský tisk znovu otiskl Vilksovu kontroverzní kresbu, když byli zatčeni dva muslimští muži a posléze byli v Irsku obžalováni ze spojitosti s údajným spiknutím Vilkse zavraždit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.2. 2015