O šířícím se extremismu v české společnosti

11. 2. 2015

Se stále většími a většími obavami sleduji vývoj na Ukrajině a i samotném Rusku. Ale co mi dělá ještě větší starosti je radikalizace české veřejnosti, která se v reakci na prozápadně laděné články na Novinkách či iDnes slepě vrhá do náruče opačného extrému a nekriticky věří každému slovu ruské propagandy. Zcela evidentní je to na komentářích ke článcích na novinkách a idnes, kde rozumné hlasy poukazující na nesrovnalosti (či přesněji řečeno lži) v ruské propagandě dostávají velký počet negativních hlasů a 90% všech příspěvků jako by psali uživatelé placení Ruskem, píše Miroslav Valkovíč.

Se stále většími a většími obavami sleduji vývoj na Ukrajině a i samotném Rusku. Ale co mi dělá ještě větší starosti je radikalizace české veřejnosti, která se v reakci na prozápadně laděné články na Novinkách či iDnes slepě vrhá do náruče opačného extrému a nekriticky věří každému slovu ruské propagandy. Zcela evidentní je to na komentářích ke článcích na novinkách a idnes, kde rozumné hlasy poukazující na nesrovnalosti (či přesněji řečeno lži) v ruské propagandě dostávají velký počet negativních hlasů a 90% všech příspěvků jako by psali uživatelé placení Ruskem.

Sám jsem se bohužel setkal s VELMI agresivní reakcí na můj komentář k příspěvku mého přítele na Facebooku, který zveřejnil videozáznam vysílání ruské státní televize, kde moderátor otevřeně vyhrožuje západu jadernou válkou.

Samotný příspěvek mého přítele se vcelku oprávněně ptal, "zda-li jsme ještě stále klidní?". V mém komentáři jsem vyjádřil podobné obavy jako výše v prvním odstavci a zmínil jsem vliv extrémní pravice na rozhodování Kremlu, jakož i šíření militantního nacionalismu v Ruské federaci, jehož paralely s mil. nacionalismem v předválečném Japonsku jsou více než zjevné. No a na můj komentář se snesla vlna agrese od dalších uživatelů, kteří by jako z oka vypadli přispěvatelům na Novinkách...

Vzrůstá ve mě pocit beznaděje, jak čím dál více a více občanů ČR žije ve své virtuální bublině, ignorujíce veškerá fakta a důkazy nashromáždené za celou dobu trvání ukrajinské krize. A tak se ptám všech autorů přispívajících do Britských listů, jakož i čtenářů: "Co dělat? Jak rozbít tu virtuální bublinu, kterou se mnozí obklopili a odmítají vidět co se děje?"

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.2. 2015