Syriza zřejmě získá 149 parlamentních křesel

25. 1. 2015

Aktualizace 7.00: Po sečtení téměř všech hlasů je zřejmé, že Syriza získá 149 parlamentních křesel, o dvě méně, než je absolutní parlamentní většina.

Tsiprasovo vítězství, přestože bylo široce předpovídáno, je nicméně svým rozsahem a dopadem ohromující, píše Ian Traynor v deníku Guardian. Drtivá většina jedné strany je v evropských parlamentních systémech jedné strany velmi nezvyklá, existuje dnes jen v Maďarsku a na Slovensku, pod silnými vůdci z pravice a z levice. To, že v Řecku drtivě zvítězila úplně nová strana, která dosud nikdy nebyla u moci, je důkazem toho, jak evropská fiskální ortodoxie posledních pěti let dokázala postavit politiku vzhůru nohama. Zatracující lidový verdikt ohledně reakce Evropy na finanční krizi je děsivým výsledkem pro politickou elitu Evropské unie. Poprvé získali moc populističtí outsideři, kteří jsou v ostré opozici vůči Berlínu i Bruselu, i když nejsou proti Evropské unii. Poprvé se v jedné zemi EU dostává k moci dítě evropské krize, otevřeně protiškrtová politická strana.

Aktualizace 21.25: Po sečtení 40 procent hlasů má Syriza 148 křesel. K absolutní většině by jich musela získat víc než 150.

Po sečtení 20 procent voličských hlasů Syriza nezískala 37 procent voličů, které by potřebovala k utvoření samostatné vlády.

Oficiální výsledky po sečtení 20 procent hlasů:

SYRIZA 35.2
ND 29.14
Zlatý úsvit 6.3
Potami 5.65
KKE 5.3
PASOK 5.2
Nezávislí Řekové 4.6
Kinima 2.5

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.1. 2015