Hrdinové roku 2014

Russell Brand

31. 12. 2014



Britský deník Guardian nechal své komentátory vybrat osobnosti, které podle nich patří mezi hrdiny roku 2014. George Monbiot vybral komika - aktivistu Russella Branda, a to zejména kvůli jeho ochotě odhalovat vlastní chyby. "Nikdo neumí zaútočit na Russella Branda lépe než Russell Brand sám," píše Monbiot.

Brand, píše dále Monbiot, sebekritikou rozhodně nešetří a, podobně jako Cyrano z Bergeracu, ukazuje svým oponentům, jak to dělat pořádně.

Brand je těkavý, zranitelný, problémový, ale na rozdíl od většiny veřejné známých lidí se to nesnaží skrývat. Jeho emocionální čest pomáhá vysvětlit, proč oslovuje publikum a proč inspiruje lidí, které politika nezajímá.

Netvrdí, že má na všechno odpověď. Někdy může být politicky nekohorentní či naivní, ale přes to všechno je osvěžující změnou oproti úzkoprsé koherenci některých starých velkých mužů na levici, pro něž musí vše zapadat do rigidních schémat loajality a nepřátelství a kteří nejsou schopni připustit si vlastní chyby.

Tahle nepřístojná a nečestná rigidita, často vynucovaná rádoby kultovním následovnictvím, je dle mého, píše Monbiot, jedním z důvodů, proč levice zápolí o podporu.

Brandova otevřenost vůči vlastním chybám z něj dělá dobrého lídra a dobré následovníky z těch, kteří mu naslouchají. Je tím nejlepším, co se ze poslední roky na levici přihodilo.

Text v angličtině ZDE.

Vytisknout

Související články

Rozhlas BBC o revoluci

28.10. 2014

V pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four v pondělí diskutoval o revoluci britský komik Russell Brand, který požaduje svržení současného kapitalistického systému, šířícího extremní nerovnost. David Babbs, zakladatel vysoce úspěšného p...

Britský komik Russell Brand vyhoštěn z Fox News

18.10. 2014

Britský komik Russell Brand zveřejňuje na YouTube své politické komentáře "True News", neboli "Trews". Odhaluje pokrytectví establishmentových novinářů, v tomto pokračování, při němž stojí před budovou americké Fox News, kritizuje islamofobii této...

Desetitisíce Britů demonstrovaly v Londýně proti škrtům

22.6. 2014

Přibližně padesát tisíc Britů se v sobotu odpoledne v Londýně účastnilo protestní demonstrace tzv. Lidového parlamentu, na protest proti škrtům, které provádí britská vláda. Demonstranti se shromáždili před londýnským parlamentem, kde k nim pr...

Obsah vydání | Středa 31.12. 2014