Gorbačov varoval před nebezpečím nové studené války

8. 11. 2014

Michail Gorbačov při oslavách pětadvacátého výročí pádu Berlínské zdi v Berlíně varoval, že napětí mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně Ukrajiny přivedly svět na pokraj nové studené války. Zdůraznil: "Musíme zvládnout tato nová napětí." Třiaosmdesátiletý bývalý šéf sovětské komunistické strany obvinil Západ a především USA z triumfalismu po pádu sovětského bloku. Požadoval, aby prostřednictvím dialogu s Moskvou byla vytvořena nová důvěra, a navrhl, aby Západ zrušil sankce, uvalené na vysoké ruské činitele v důsledku ruských vojenských akcí na Ukrajině.

Před příjezdem do Berlína Gorbačov výslovně a důrazně podpořil ruského prezidenta Vladimíra Putina a uvedl, že krize na Ukrajině poskytla Spojeným státům záminku neprávem Rusko diskriminovat a šikanovat. "Jsem absolutně přesvědčen, že Putin chrání zájmy Ruska lépe než kdokoliv jiný," řekl Gorbačov.

V rozhovoru s tiskovou kanceláří Interfax přiznal Gorbačov, že není důvodu, proč nekritizovat i Putina, avšak dodal, že si nepřeje aby jiní na Putina útočili. "Pokud si Rusové a Němci budou rozumět, pokud naše vztahy budou dobré, budou z toho mít všichni prospěch," řekl Gorbačov a varoval, že pokud se nepodaří v Evropě dosáhnout bezpečnosti, Evropa se stane z globálního hlediska irelevantní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.11. 2014