Doněck: Úporný boj o bezcenné trosky letiště je symbolem "příměří" na Ukrajině

29. 10. 2014

Jen tři zčernalá patra zůstávají stát z kdysi sedmipodlažního proskleného letištního terminálu otvíraného s explozí národní pýchy přede dvěma lety u příležitosti šampionátu Euro 2012. Ukrajinští commandos kontrolují dvě z nich; první a druhé poschodí. Proruští separatisté navzdory barikádám z trosek prošpikovaným výbušnými nástrahami infiltrovali třetí a pronikli také do sklepa se systémem úzkých chodeb vedoucích do podzemí.

Nepřátelé sdílejí jednu budovu a hrají klaustrofobickou hru na kočku a na myš ve stinných místnostech a na vyhořelých přistávacích drahách.

Nedávno krátce po půlnoci se z ničeho nic vynořil separatistický bojovník na balkóně třetího patra a vystřelil z pancéřovky Mucha dolů do někdejší odletové haly, kde se na studeném betonu pokoušeli spát ukrajinští vojáci.

Granát narazil do zdi a vybuchl. Střepiny a trosky létaly všude. Příslušník commandos s přezdívkou Batman bez rozmýšlení hodil granát směrem k balkónu. Jenže vybuchl dávno před cílem a poslal další střepiny na jeho kamarády.

Řev sotva utichl, když velitel oznámil, že vládní rakety ze systému Grad jsou na cestě k nepřátelským pozicím kolem terminálu.

"Víte, jak to dělají!", volal velitel. "Určitě se netrefí. Takže utíkejte do krytů."

O pár sekund později se budova otřásla nedalekými explozemi a chvíli to vypadalo, že se definitivně zhroutí. Nicméně výbuchu odolala a při žádném z útoků nikdo nebyl zraněn.

Po pěti měsících bojů bitva mezi vládními silami a promoskevskými separatisty na východní Ukrajině dosáhla pravděpodobně posledního dějství otřeseného komerčního letiště, z nějž kdysi rodiny odlétaly na dovolenou.

Má malou strategickou hodnotu, ale stalo se symbolem boje o budoucnost Ukrajiny.

Na naleštěném novém terminálu stálo kdysi vyvedeno bílým písmem: Doněcké mezinárodní letiště Sergeje Prokofjeva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.10. 2014