Kim Čong-un "nekontroluje KLDR"

3. 10. 2014

Elitní exulanti ze Severní Koreje se v září shromáždili v Nizozemsku, aby diskutovali o stavu režimu, jemuž sloužili. Konference zahrnovala diplomaty, představitele ministerstva bezpečnosti a vysoce postaveného armádního důstojníka, ale hlavní projev přednesl Jang Ťin-sun, bývalý přední propagandista. Ten kromě jiného tvrdil, že v zemi probíhá občanská válka.

Podle Janga, který pracoval v kontrašpionáži a za Kim Čong-ila byl oceněn jako básník - členové vládního Oddělení pro organizaci a řízení (OGD), vlivného orgánu kdysi zodpovědného Kim Čong-ilovi, přestali poslouchat jeho syna Kim Čong-una. OGD údajně prakticky převzala vládu v zemi a probíhá konflikt mezi frakcemi, které usilují o zachování absolutní kontroly nad ekonomikou, a jinými, jež se snaží obohatit prostřednictvím zahraničního obchodu a poněkud otevřenějšího trhu.

Tato tvrzení přicházejí poté, co jednatřicetiletý Kim Čong-un, jenž po smrti otce v roce 2011 převzal moc, téměř celý měsíc nebyl spatřen na veřejnosti. Podle jihokorejských zdrojů prodělal operaci zraněných kotníků a trpí řadou chorob v důsledku těžkého tabakismu. Americké ministerstvo zahraničí sdělilo novinářům, že zprávy o puči jsou nepodložené.

Jang je nicméně přesvědčen, že k puči došlo již v roce 2013 v době popravy Kimova strýce a Kim je dnes pouze loutka. Mezi bývalými představiteli režimu není s tímto názorem osamocen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.10. 2014