Polská televize: "Ruská Státní duma plánuje pro Ukrajinu osud Polska"

24. 3. 2014 / Karel Dolejší

Jak informovala polská televize v pořadu Wiadomości, ministerstvo zahraničí ve Varšavě obdrželo dopis od Vladimira Žirinovského, poslance z ruské Státní dumy. Obsahuje návrh na rozdělení ukrajinského území mezi sousední státy a přetvoření zbytkové Ukrajiny v malý vnitrozemský stát.

Poslanec Dumy Vladimir Žirinovskij navrhuje, aby se Polsko dožadovalo referenda o připojení Volyně, Lvovské oblasti, Ivanofrankovské, Tarnopolské a Rovenské oblasti.

Podobnou "nabídku" dostaly Maďarsko a Rumunsko ohledně Zakarpatské Ukrajiny a Černovecké oblasti. Na samotnou Ukrajinu by zůstala její střední část.

Polské MZV hodnotí nabídku ruské strany jako "kuriózní" a plánuje na ni zdvořile odpovědět, aniž by se vyjádřilo k obsahu listu.

Podle Žirinovského vláda v Kyjevě nikdy nebude souhlasit s federalizací Ukrajiny a nic už v zemi neřídí.

Mapa předložená Žirinovským je zajímavá. V hrubých rysech obsahuje to, co v posledních týdnech sdílejí na internetu ruští nacionalisté jako "minimální variantu" - tedy ruský zábor východní Ukrajiny a celého černomořského pobřeží. Přibyly však úlitby Polsku, Rumunsku a Maďarsku, které se mají podle plánu také účastnit porcování kořisti velmi připomínajícího "osvědčené" dělení Polska.

Když Moskva neustále ujišťuje, že nemá v plánu žádné další územní požadavky překračující hranice Krymu, je dobré si uvědomit, že pseudoopoziční Žirinovskij často jen o něco radikálněji a s předstihem navrhuje opatření, jaká později v učesanější podobě realizuje Kreml.

Ostatně Bývalý Putinův poradce Andrej Ilarionov je přesvědčen, že anexe Krymu byla pouze prvním krokem zahrnujícím vytvoření právního rámce pro zábor dalšího ukrajinského území.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.3. 2014