Ruský parlament podpořil referendum na Krymu, poukázal na případ Skotska

7. 3. 2014

Ruský parlament prohlásil, že podpoří přičlenění Krymu do Ruské federace. Oznámení přišlo den poté, co krymští zákonodárci hlasovali o konání referenda ohledně odtržení od Ukrajiny.

Horní i dolní komora parlamentu signalizovaly, že přivítají vůli voličů na Krymu připojit se k Ruské federaci. Referendum se tam má konat již 16. března.

"Podporujeme svobodnou a demokratickou volbu obyvatelstva Krymu", oznámil předseda Státní dumy Sergej Naryškin na setkání s krymskou delegací v Moskvě.

Předsedkyně horní komory, Rady federace, Valentina Matvijenková, také odmítla mezinárodní námitku, že hlasování o referendu proběhlo ilegálně.

Matvijenková poukázala na příklad Skotska, kde půjdou voliči k urnám 18. září, aby rozhodli, zda se země stane suverénním státem, nebo zůstane součástí Velké Británie.

Kyjev referendum na Krymu odmítá jako ilegální a poukazuje na řadu nesrovnalostí, mj. že je vypsáno zástupci autonomní republiky, které si občané nezvolili. Stejně ho odmítá Západ. Podle USA je neústavní a nezákonné, podle Německa nezákonné. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval Moskvu před anexí a prohlásil, že Putin bude volán k zodpovědnosti za své tvrzení, že neexistuje záměr Krym anektovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.3. 2014