Každodenní pití cukrové limonády způsobuje smrtelnou srdeční chorobu

4. 2. 2014

Konzumace cukroví, desertů a sladkých limonád ztrojnásobuje pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby. Podle amerických vědců už jediná sklenice cukrové limonády denně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob postihujících srdce a tepny. U lidí, kteří získávají čtvrtinu kalorií z cukru, se riziko onemocnění srdečními chorobami ztrojnásobuje ve srovnání s lidmi, kteří konzumují méně než 10 procent cukru.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby tvořil přidaný cukr méně než 10 procent každodenní konzumace kalorií. Přitom většina zpracovaných potravin a nápojů je plna cukru. Například jediná plechovka šumivé limonády obsahuje až 35 gramů cukru, tedy 140 kalorií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.2. 2014