Světová zdravotnická organizace:

Počet onemocnění rakovinou vzroste v nadcházejících 20 letech o 70 procent

3. 2. 2014

Světová zdravotnická organizace očekává, že během nadcházejících dvaceti let stoupne počet rakovinových onemocnění o 70 procent, z nynějších 14 milionů nemocných na 25 milionů případů ročně. Varuje, že je nerealistické očekávat, že bude možné takové množství rakoviny léčit a že se svět musí zaměřit na prevenci. I nejbohatší země budou mít problémy s rychle rostoucími náklady na léčbu a péči o pacienty a chudší země se se zvýšením počtu rakovinových onemocnění vůbec nevyrovnají.

Globální výskyt rakoviny za poslední čtyři roky vzrostl z 12,7 milionů případů v roce 2008 na 14,1 milionů případů v roce 2012, kdy na rakovinu zemřelo 8,2 milionů lidí. Během nadcházejících dvaceti let zřejmě vzroste počet rakovinových onemocnění o 70 procent.

Největší problémy to vyvolá v zemích se středními a nízkými příjmy. Jsou postiženy dvěma druhy rakoviny - jednak rakovinami, kterou vyvolávají infekce, jako jsou rakoviny děložního krčku, které se velmi často vyskytují v chudých zemích, kde nejsou k dispozici preventivní testy ani vakcína HPV. Zadruhé jsou problémem nyní stále častěji rakoviny způsobované bohatším životním stylem, v důsledku zvýšené konzumace tabáku, alkoholu, vysoce zpracovaných potravin a nedostatkem fyzického pohybu.

Nejčastější u mužů je rakovina plic (16,7 procent případů) a nejčastěji se na ni umírá (ve 23,6 procentech případů). U žen je nejčastější rakovina prsu (25,2 procent případů) a způsobuje 14,7 procent úmrtí. Na rakovinu plic umírá 13,8 procent žen. Dalšími častými rakovinami je rakovina tlustého střeva, prostaty a žaludku.

Odstranitelnými příčinami rakoviny je alkohol, obezita, kouření a absence fyzického pohybu. Světová zdravotická organizace navrhuje debatu o tom, jak proti rakovině bojovat. Jednou z možností je zdanění limonád, obsahujících vysokou koncentraci cukru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Studie: Lidé stárnou výrazně odlišným tempem

9.7. 2015

Dlouhodobá studie, provedená na vzorku téměř 1 000 lidí z Dunedinu, Nový Zéland, ukázala, že biologický věk se výrazně liší od data narození. Dnes 38 letí, kteří se studie zúčastnili, variovali podle fyziologických testů od 28 do 61 let biologického ...

Tři alkoholické nápoje denně mohou způsobit rakovinu jater

26.3. 2015

Tři alkoholické nápoje denně mohou být dost na to, abyste byli postiženi rakovinou jater. K tomuto závěru dospěla analýza 34 předchozích studí. Podle Světového fondu na výzkum rakoviny se jedná o vůbec největší dosavadní materiál svého druhu, který o...

Obsah vydání | Pondělí 3.2. 2014