Mohli bychom klidně i bohatnout

8. 1. 2014 / Přemysl Janýr

Čas od času potkám někoho, kdo tvrdí, že je u nás vlastně všechno v pořádku a že naše problémy jsou vcelku standardní. Potkával jsem takové již za minulého režimu. Častější jsou ovšem názory, že je to u nás katastrofa a že jinde by se něco takového stát nemohlo. Zábavnější jsou diskuse, zda hůře bylo dříve anebo je teď -- obě strany uvádějí pádné argumenty a já nevím, nemyslím, že by život byl fotbalový zápas. Konečně jsem ale nalezl zdroj, ze kterého si lze udělat představu alespoň o jednom aspektu našeho dlouhodobého vývoje: Madison Project shromažďuje údaje o hrubém domácím produktu (HDP) na hlavu ve všech zemích světa od roku 1000.

BBC: Britové chtějí zakázat přistěhovalectví, i kdyby měli zchudnout

8. 1. 2014 / Jan Čulík

Hlavní vnitropolitický komentátor televize BBC Nick Robinson věnoval v úterý hodinový dokumentární pořad The Truth About Immigration v Británii nedávno vybičované hysterii ohledně přistěhovalců. Pořad argumentoval, že rozhodnutí britské labouristické vlády r. 2004 otevřít Británii přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy byla chyba, která vyvolala hlavně v chudších vrstvách britských občanů silný odpor vůči cizincům. Do Británie se od r. 2004 přistěhovalo více než 600 000 Poláků a v poslední době téměř 200 000 Rumunů a Bulharů. Důvodem je to, že v domovských zemích Středo a Východoevropané vydělávají až šestkrát méně než za manuální práci v Británii. Zatímco podle pořadu BBC měli z příchodu "levných cizinců" do Británie prospěch především střední vrstvy, jimž přistěhovalci poskytují levné a kvalitní služby, chudí a nekvalifikovaní Britové na příchodu cizinců většinou prý prodělali, protože se vůči nim neprosadili na trhu práce. Ekonomové ovšem varují a zdůrazňují, že přistěhovalectví vede k podstatnému zvýšení prosperity Británie jako celku, což obyvatelstvo nepřijímá. Velká část britské veřejnosti nyní iracionálně požaduje zákaz přistěhovalctví i ze zemí EU, "i kdychom měli zchudnout". Politikové naslouchají a jednají a Británie začíná vůči přistěhovalcům jednak jako nepřátelský policejní stát. Zásahy imigračních úřadů začínají vážně poškozovat četné hospodářské sektory v Británii, například pěstitel jahod varoval, že bez východoevropských sběračů jahod prostě v Británii pěstování jahod zmizí, indičtí restauratéři nemohou do Británie dovážet odborné kuchaře z Indie a z Pákistánu, příliv univerzitních studentů z Indie poklesl v důsledku britské xenofobie o dvě třetiny a Británie tak ztrácí vazby na mladé vysoce kvalifikované univerzitní absolventy... Mnohým Angličanům je to jedno, nevěří, že přistěhovalectví zemi hospodářsky prospívá, chtějí, aby britská města ztratila svůj nynější mezinárodní charakter a vrátila se k tradičnímu anglickému způsobu života "i když budeme muset zchudnout"...

Nejbližší pomoc

8. 1. 2014

Nejbližší pomoc najdeš na konci své paže. Tak by se dala charakterizovat sociální situace v naší republice. Nyní probíhá tzv.Tříkrálová sbírka a jak uvádějí, je prováděna i na pomoc postiženým a seniorům. Taktéž uvádějí, kolik desítek milionů se vybere, píše čtenář Jan Posolda.

Century 21:

Jak se vyvíjí kauza ukradených 70 milionů

8. 1. 2014 / Dana Krudencová

Minulý měsíc věnovaly Britské listy tři články naší kauze (včetně článku Vašeho) ZDE ZDE ZDE, za což jsme (my klienti poškození v té kauze) velmi vděčni. Okomentované odkazy na všechny články jsme umístili na náš web: ZDE

Nyní má naše aféra pokračování, a tak si dovoluji Vám nový vývoj nastínit, píše Dana Krudencová.

Alfred Hitchcock vytvořil dokumentární film o holocaustu. Teprve teď bude uveden

8. 1. 2014

Kameramani z filmového týmu britské armády, kteří v roce 1945 natočili osvobození koncentračního tábora v Bergen-Belsenu, se smáli reakci Alfreda Hitchcocka na strašlivé záběry, které tam natočili. Když je Hitchcock poprvé zhlédl, byl údajně tím tak ztraumatizován, že týden nepřišel do filmových ateliérů. Hitchcock byl možná králem filmového hororu, ale skutečné hrůzy ho děsily.

V roce 1945 požádal Hitchcocka jeho přítel a finančník Sidney Bernstein, aby pomohl natočit dokumentární film o nacistických válečných zvěrstvech, který by použil materiálu, natočeného v koncentračních táborech britskými a sovětskými kameramany. Film však nebyl nikdy uveden do kin.

Sedm odešlých aneb Můj rozlučkovník za rok 2013

8. 1. 2014 / Tomáš Koloc

S koncem tradičních západních Vánoc (a začátkem Vánoc pravoslavných) bych chtěl vzpomenout několika osobností, které v uplynulém roce 2013 odešly a zanechaly nám po sobě buď všeobecně známé (anebo i neznámé, ale nikoli nedůležité) příznivé stopy -- a se kterými jsem měl tu čest se nějakým způsobem osobně potkat.

Americký brouk na sedm

8. 1. 2014 / Karel Dolejší

Rozhovor Marka Karlina s Danny Schechterem o jeho knize Madiba od A do Z opravdu nepotěší žižekovce (tvory příliš znuděné, než aby nehledali alternativu k tomu co právě existuje za jakoukoliv cenu - ovšem víte, Hitler nebyl dost násilný...) a obecně volné levicové radikály soudící Nelsona Mandelu podle doktrinářského komunistického mustru. Interview se totiž podrobně dotýká okolností, za nichž musel bývalý jihoafrický prezident jednat o ukončení apartheidu - a tyto okolnosti jednoduše nebyly a nemohly být nijak zvláště příznivé, nešlo totiž o žádné jednoznačné vítězství. - Nepochybuji o tom, že až pieta za Mandelou poněkud opadne, začne se vyskytovat v kratochvilných křížovkách Jejich pravd coby "černý americký brouk na sedm".

Čína zablokovala stránky deníku Guardian

8. 1. 2014

Server britského deníku Guardian byl v úterý v Číně kompletně zablokován. Bez softwaru umožňujícího vyhnout se firewallům není nyní v Číně tento list přístupný.

Čína blokuje média, která považuje za hrozbu. New York Times a Bloomberg jsou blokovány už od roku 2012, kdy zveřejnily podrobné investigace odhalující obrovské bohatství, které nashromáždily rodiny vedoucích politiků v Číně.

Důvody pro blokaci serveru deníku Guardian jsou nejasné - za poslední dva dny Guardian nezveřejnil žádné články, které by čínské vedení mohlo považovat za nebezpečné. 6. ledna vydal Guardian článek o napětí v etnicky rozděleném čínském regionu Xinjiang na severozápadě země, avšak Guardian na toto téma psal už dříve a nemělo to žádný záporný dopad.

Čínské jazykové verze serveru Reuters a deníku Wall Street Journal byly krátkodobě zablokovány loni v listopadu.

Zdroj ZDE

První chemické zbraně opustily Sýrii

8. 1. 2014

První zásilka syrských chemických zbraní opustila zemi na palubě dánské lodi Ark Futura. Plavidlo včera opustilo severosyrský přístav Latakíja a je eskortováno ruskými a čínskými válečnými loďmi.

Další chemik na holení?

8. 1. 2014 / Karel Dolejší

Jan Keller v komentáři Na nesprávném hrobě (Právo, 7.1.) dělá otloukánky z osob, jimž se nelíbí, že na místo ministra životního prostředí v Sobotkově vládě usedne chemik Richard Brabec. Je podle něj pouze vinou Strany zelených, že se nenašel někdo vhodnější a kvalifikovanější. "Ve všech zemích jsou ekologové sociálně citliví a pacifisticky zaměření", píše. Kdyby byli takoví i u nás, nemohlo by se prý stát, že bude ekologie zcela ignorována.

"Zelená" německá energetika hnědne a černá

8. 1. 2014

Podíl elektrické energie vyrobené v Německu z environmentálně škodlivého hnědého uhlí vloni z roku na rok vzrostl o 6,5%. Dosáhl tak nejvyšší hodnoty od roku 1990. Ukazují to poslední průmyslové údaje zveřejněné v úterý.

Dva američtí rappeři natočili v Severní Koreji své hudební video bez vědomí tamějších úřadů

7. 1. 2014

Američtí rappeři Pacman (19) a Peso (20) se ze záhadných důvodů rozhodli natočit své hudební video v Severní Koreji. Na crowdfundingovém serveru Kickstarter na to sebrali více než 10 000 dolarů. Video natočili bez vědomí severokorejských úřadů v rámci oficiálních turistických prohlídek vždycky, když se severokorejští hlídači dívali opačným směrem. Vadilo jim, že v Pchyongyangu byla zima a sníh a málokteré budovy byly vytápěny. Pacmanovi půjčil jeden Severokorejec svůj kabát. Zaznamenali celou řadu takových pozitivních zážitků. "Staré paní, zdá se, nosí nejtěžší náklady. Vojáci pochodující ulicemi měli zbraně. Všude byla rýžová pole. Lidé jezdili na kolech. Po ulicích chodily malé děti, asi z první třídy." Všichni Američanům mávali.

Ukázka z hudebního videa obou rapperů, natočeného v Severní Koreji, je ZDE

K případu mé protizákonně prováděné exekuce

7. 1. 2014

Všem kteří mně podpořili a případně poskytli svoji radu, ze srdce děkuji a rovněž se omlouvám že neodpovídám každému z vás osobně, píše Karel Hofer. Samozřejmě že budu bojovat. Právník, s kterým jsem konzultoval, v zásadě potvrdil moji domněnku, že dluh, který vznikl před sňatkem jen jednomu z manželů, se nestává sňatkem SM a nemůže být po druhém manželovi vymáhán ani uspokojen z majetku SM a že s přihlédnutím k době jeho vzniku se na něj nevztahují ustanovení NOZ.Tudíž jsem začal podnikat příslušné kroky včetně náhrad majetkových i nemajetkových škod.I když nejsem věřící tak doufám, že dá BŮH a vše dovedu ke zdárnému konci.

K tomu dodává Martin Škabraha: Určitou drobnou pomoc najdou občané ohrožení exekucemi ZDE. Je to málo, aspoň něco.

Půl milionu Britů dnes závisí na potravinových darech charitativních organizací

7. 1. 2014

Pro své kolegy v zaměstnání je Charlotte Burtonová, která žije v anglickém městě Hull, samostatná a schopná žena, která pracuje na plný úvazek. Obdivují ji, že jezdí do práce na kole i v zimě, za každého počasí. Jenom její matka ví, že Burtonová (34) jezdí do práce na kole, protože si nemůže dovolit jízdné v autobuse, v noci doma mrzne pod přikrývkou, protože si nemůže dovolit topení a nedávno začala používat potravinové dary místních charitativních organizací. Protože koncem měsíce jedla už jen jedno jídlo denně - co bylo v supermarketu nejlevnější, nejčastěji těstoviny nebo chleba. Měsíčně má na jídlo cca 2000 Kč.

Příběh ze Štědrého večera

Kterak královéhradecká MHD českou dopravu na úroveň třetího světa posunula

7. 1. 2014 / Tomáš Koloc

Včerejší tříkrálový den byl podle tradice posledním dnem vánočním svátků. Ten první jsem uzavíral, když jsem se před půlnocí s taškou výslužky a dárků vracel ze štědrovečerní oslavy u přátel, kteří bydlí na druhém konci našeho města. Podle elektronického jízdního řádu, vyvěšeného na internetu, i podle toho papírového, vyvěšeného na zastávce, měl poslední štědrovečerní spoj odjíždět 23:23.

Mladí Evropani nemají technologickou kvalifikaci pro množství nových pracovních příležitostí

7. 1. 2014

< Jak se rozvírají nůžky mezi počtem technologických pracovních příležitostí a počtem kvalifikovaných uchazečů o zaměstnání, kteří jsou k dispozici. Zdroj: EU

Globální technologické společnosti vytvářejí celou řadu nových pracovních příležitostí, jenže v Evropě pro ně mladí lidé nemají kvalifikaci. Statisíce lidí, kteří přišli o zaměstnání a také mnoho mladých lidí, kteří nyní vstupují na pracovní trh, zjišťují, že po celé Evropě vzniká množství pracovních příležitostí v technologicky inovativních sektorech, ale oni pro ně nemají kvalifikaci.

Kadeřník Davida Camerona dostal státní vyznamenání za "služby v oboru kadeřnictví"

7. 1. 2014

Raffaele Claudio Carbosiero, kadeřník britského konzervativního premiéra, obdržel k Novému roku 2014 vysoké britské státní vyznamenání (MBE) za "služby v oboru kadeřnictví". V seznamu osob, odměněných státním vyznamenáním k 1. lednu 2014, byl také vlivný vládní propagandista, který strávil svou dovolenou s Cameronem, dále podnikatel, který Konzervativní straně věnoval větší finanční částku, a nový "velvyslanec pro podnikání" britské Konzervativní strany. V médiích to vyvolalo sérii obviňování z protekce, avšak britská vláda se hájí, že proces vybírání občanů pro státní vyznamenání je "zcela nezávislý".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Boj o zachování hotelu Praha se dostal do poslední fáze

7. 1. 2014 / Jiří Paroubek

Boj o zachování hotelu Praha se zřejmě dostal do své poslední fáze. Byl vydán demoliční výměr) a za rok má být zbourání skončeno.

Jak jsem sem napsal v červenci, záměr zbourat hotel Praha vyvěrá z čiré nenávisti k bývalému režimu a nemá nic společného s architektonickou hodnotou hotelu ani s údajnou nemožností dosáhnout při jeho provozování zisk. To se pak potvrdilo tím, když nynější vlastník hotelu a parku, v kterém hotel stojí, změnil své původní tvrzení, že na místě hotelu postaví novou budovu soukromé školy Open Gate manželů Kellnerových, a oznámil, že školu postaví v dolní části parku na místě garáží a pozemek, na kterém nyní hotel stojí, se opět stane součástí parku. Hotel tedy nemá ustoupit nové stavbě, ale má být vymazán z reality a místo vráceno do stavu před jeho vybudováním.

Ruská vojenská politika a Finsko

7. 1. 2014 / Karel Dolejší

Forss, S. - Kiianlinna, L. - Inkinen, P. - Hult, H.: The Development of Russian Military Policy and Finland. National Defence University, Department of Strategic and Defence Studies, Helsinki 2013. 134 stran

Společná finsko-švédská kolektivní studie o vývoji ruské vojenské politiky od rozpadu SSSR a jejích dopadech na Finsko je k dispozici v anglickém překladu profesora Richarda Impoly.

Informací obsahuje s ohledem na nepříliš velký rozsah doslova pozoruhodné množství a není snadné tak kondenzovaný dokument recenzovat, aniž by bylo opomenuto něco opravdu důležitého.

Tedy stručně několik hlavních bodů. Začnu tím, že studie cituje strategické dokumenty ruských silových struktur, které jednoznačně ukazují, že jsem se celá léta krutě mýlil. Konfrontační kurs ve vztahu k Západu, včetně možnosti válečného střetu, nevznikl jako reakce na invazi NATO do Jugoslávie v roce 1999, ale byl prakticky bez jakýchkoliv alternativ hotov už v první polovině 90. let. Kosovská krize pak pouze katalyzovala proces nahrazení zapadniků siloviky v oficiálních politických funkcích. Totéž se dělo uvnitř klíčových bezpečnostních institucí přinejmenším od roku 1992.

Milan Knížák -- strážce čistoty a spravedlnosti ve státní správě.

7. 1. 2014 / Jiří Baťa

Milan Knížák je zřejmě posedlý mstou za dobu, kdy byl tehdejším komunistickým režimem perzekvován. Komunisty nemá rád, protože to prý byli zločinci. Jak jinak si vysvětlit, že s takovou vehemencí se domáhá další platnosti lustračního zákona, který je podle něj ještě jistý prostředek proti pronikání agentů a rezidentů StB do státní správy. Myslím, že jeho "burcování" je zbytečně mnoho povyku pro nic.

Romové: V Evropě nežádoucí

7. 1. 2014

Politici německé velké koalice konzervativců a sociálních demokratů jsou ve sporu kvůli imigrantům z Rumunska a Bulharska, protože migrační omezení v EU k 1. lednu padla. Koaliční smlouva tvrdí, že "pobídky k migraci do systémů sociálního blahobytu by měly být zredukovány". Elmar Brok z kancléřčiny CDU, předseda výboru EP pro zahraniční věci, požaduje, aby přistěhovalcům, kteří přicházejí pobírat sociální dávky, byly odebírány otisky prstů.

Supermarkety, které platí zaměstnancům víc a zacházejí s nimi slušně, mají podstatně vyšší zisky

7. 1. 2014

Problém je, že v dnešní době používají supermarkety počítačové programy, které určují, kolik zaměstnanců který provoz potřebuje - a počítač jejich počet omezuje na minimum. Software totiž považuje zaměstnance za náklady a ty se snaží snižovat co nejvíce. Důsledkem je, že když přijedete nakoupit do velkého supermarketu, jako je třeba Ikea, naleznete tam nekonečné množství zboží, ale skoro žádného prodavače, který by vám zodpověděl vaše dotazy.

Tonová však poukazuje na to, že zaměstnanci nejsou jen náklady, mohou být i zdrojem zisků, a to podstatným zdrojem zisků. Lépe zaplacený a lépe kvalifikovaný prodavač bude ochotněji pomáhat zákazníkům. Největší zisky zaznamenávají ty supermarkety, které platí svým zaměstnancům více než konkurence a zaměstnávají větší počty prodavačů než konkurence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ŽIVOT V ČESKU:

Tak jsem spadl do exekuce

6. 1. 2014

Tak jsem spadl do exekuce. Věc se má tak,že manželka má letitý dluh.Tento závazek vznikl ještě před uzavřením manželství v době, kdy jsme se ani neznali, a tudíž se domnívám, že do společného vlastnictví nepatří. Přesto mi exekutor obstavil účet, na kterém jsou veškeré rodinné finance. Snad mi někdo dokáže poradit, zda se dá něco dělat, protože nemám na zaplacení bydlení, léků, potravin a samozřejmě i dalších výdajů.

Za každou užitečnou radu děkuji, píše Karel Hofer, hoferkarel100@gmail.com.

Pozn. red. V civilizovanějších západních zemích, například ve Velké Británii, nesmí exekutor blokovat občanovi finance potřebné k základním životním potřebám a nesmí mu konfiskovat výrobní prostředky. Zároveň zákon stanoví, že pokud je dlužník ochoten splácet dluh pravidelně, ať jsou splátky jakkoliv minimální (vypočítávají se podle aktuální schopnost občana platit) k exekuci nesmí dojít.

Kdy zajistí čeští politikové v ČR obdobné poměry?

DOZVUK KAUZY TY VOLE, MANDELA

Nervozita služebného asistenta Šmída a mediální realita České televize

6. 1. 2014 / Štěpán Kotrba

Chce-li se odborný asistent katedry žurnalistiky fakulty sociálních věd UK živit na vedlejšák jako krizový píárista České televize, aby se možná zavděčil jejímu generálnímu řediteli za to, že jej kdysi vzal do svého poradního panelu, může. Třeba i zadarmo... Z lásky. Ale měl by alespoň řemeslo public relations ovládat. Základní zásada žurnalistiky, kterou učím občas i já své nemnohé studenty, totiž zní: piš jen, co víš, a vždy počítej s tím, že napsané musíš umět obhájit. I u soudu. Když jsem psal ráno 7. 12. 2013 článek o kauze "ty vole, Mandela" o incidentu, který mediální vody zčeřil v noci z pátku 6. prosince na sobotu 7. prosince, věděl jsem během několika desítek minut telefonování a chatování už to, co Šmídovi trvalo zjistit čtrnáct dní. A věděl jsem a vím i víc, než ví Šmíd dodnes. Nemám ale potřebu prozrazovat svoje zdroje. Ani ve Sněmovně, ani v televizi.

Chtěl bych důrazně vzkázat dlouholetému odbornému asistentovi FSV UK Milanu Šmídovi, že nejsem hysterický. Jsem pouze trvale nespokojený s výkonem České televize v oblasti zpravodajství a aktuální, především politické publicistiky. Abych parafrázoval Šmídův výrok, "Není pochyb o tom, že s redakcí zpravodajství České televize asi není vše v pořádku."

Atraktivní témata českých médií

6. 1. 2014 / Daniel Veselý

Přístup tuzemských médií k událostem doma a v zahraničí je téměř shodný s politickou agendou České republiky. Není zas tak obtížné rozeznat atraktivitu lokalit, které naše televizní kamery a tiskoviny preferují před ostatními.

Ekonomické bubliny a jak na ně

6. 1. 2014 / Petr Ježek

Pokud se dnes kdokoli zmíní o bublině, první představa je nikoli o bublině mýdlové či komiksové, ale o té ekonomické (finanční). Pojem "bublina" je zde zcela namístě, evokující představu čehosi nepřiměřeně nafouklého a vzhledem k podstatě bezobsažného. Precizní charakteristika ekonomické bubliny zní: Nadhodnocení vzhledem k dlouhodobé hodnotové bázi.

Většina ekonomů přitom sklouzává k omezeným interpretacím a příkladům. I na ekonomický mainstream poměrně kritický Nouriel Roubini neposkytuje čtenářům a posluchačům komplexní obrázek tohoto fenoménu nejen v současnosti. Přitom nejde o jev ani nový ani překvapivý, pouze se čas od času lidské vnímání ekonomického vývoje stává nekritickým k potenciálu daného systému a vznikají všeliké iluze.

TŘÍKRÁLOVÉ ČTENÍ:

Tři králové

6. 1. 2014 / Jan Neruda

Přemýšlím o třech králích. Zrovna před půlhodinou byli u mne. Zaklepali dvorně, a sotvaže jsem otevřel, ohlásili se sami slovy: "My tři krále, my jdeme k vám!" -- K vám! A já myslel, že králové každému tykají!

O svobodě shromažďovací v České republice

6. 1. 2014 / Jan Kršňák

Dobrý den,

reaguji na otevřený dopis "Protest proti možnému vzniku policejního státu" uveřejněný včera na BL a posílám přepis mé osobní komunikace se státními orgány, týkající se jednoho shromáždění konaného v roce 2012. Myslel jsem si, že jde o hloupost, kterou nemá smysl zveřejňovat, nikdo nezemřel, nikdo nebyl raněn, ani vyexekuován z vlastního domu, ale tváří v tvář existenci "Manuálu pro obce k zákonu o právu shromažďovacím", jsem nabyl dojmu, že by možná neuškodila jedna konkrétní ilustrace současné situace práva shromažďovacího v ČR. Já jsem se svými argumenty neuspěl. Snad někdo jiný dopadne lépe, každopádně vznik policejního státu u nás není otázkou možnosti, ale spíš skutečnosti. Skutečnosti absurdní, jak jinak, když se jedná o skutečnost českou.

Poznámka k šíření konspiračních teorií

6. 1. 2014 / Karel Dolejší

Německý vojenský publicista Sven Ortmann - přívrženec liberální FDP a rozhodný kritik pokusů cenzurovat internet - kdesi před lety vysvětloval postoj německé společnosti k projevům politického extrémismu. S odvoláním na draze zaplacenou historickou zkušenost Němci na veřejnosti nevítají projevy extrémních politických názorů, a to ani tehdy, když nejsou podle litery zákona zakázané. (Jednou z řady funkcí skutečné občanské společnosti - na rozdíl od účelové hegelovské karikatury - je poskytovat pružnější reflexi potenciálních hrozeb, než jaká se může promítat do právního systému.)

(Ne)svatá válka Edwarda Snowdena

6. 1. 2014 / Radovan Baroš

Na sklonku roku Edward Snowden oznámil, že pokládá svou misi za skončenou. Tento bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agentury, který před časem vzbudil celosvětový mediální rozruch, když zveřejnil, že zmíněná centrála monitoruje telefonickou a internetovou komunikaci ve světě, a to včetně hovorů německé kancléřky Angely Merkelové nebo generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna, a jenž se nyní ukrývá před trestním stíháním vlády své vlasti v Rusku, kde mu byl udělen politický azyl, v rozsáhlém interview, které poskytl listu The Washington Post, mimo jiné uvedl, že nechtěl změnit společnost, ale chtěl společnosti dát šanci, aby se sama rozhodla, jestli se chce změnit.

Involuce kritického intelektuála, aneb Proč se nelze hlásit k "nové" autoritářské levici

6. 1. 2014 / Karel Dolejší

Článek pana Radovana Baroše je podle mého nejlepšího vědomí a svědomí krystalicky čistou ukázkou toho, k čemu směřuje postkomunismem poznamenaná a z důvodu nesmírné frustrace nad vlastní bezmocí stále víc autoritářstvím fascinovaná "levice" - ať už se jedná o intelektuální prostředí zahnívajícího středoevropského rybníčku, nebo o provokativní postřehy kapitalistické mediální star obdivující Stalina ("Better the worst Stalinist terror than the most liberal capitalist democracy" - Iraq: The Borrowed Kettle), která si říká Slavoj Žižek.

Český šlágr, aneb Politické Babovřesky

6. 1. 2014 / Robert Filgas

Čechové jsou národ dobrý, a také statný a věrný, říká Karel Hynek Mácha ve své předmluvě či obětině k slavnému Máji. Ano, tak tomu kdysi bývalo, sní velký český básník a vizionář. A slavná minulost jak známo zavazuje. Ovšem zdá se, že realita je prozaičtější a nejlépe ji asi vystihují knihy polského novináře Mariusze Szczygieła, filmy Zdeňka Trošky a televizní stanice Šlágr.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2013

11. 12. 2013

V listopadu 2013 přispělo finančně na Britské listy 207 osob bankovním příkazem celkovou částkou 43 699,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2013 částkou 33643,34 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2013 409 013,38 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.