Edward Snowden nabídl Brazílii výměnou za politický azyl pomoc proti americkému špehování

17. 12. 2013

Edward Snowden nabídl Brazílii, že pomůže vyšetřovat americké špehování na brazilské půdě, pokud dostane v Brazílii politický azyl. Uvádí to v otevřeném dopise brazilskému lidu, který vyšel v deníku Folha de S Paulo.

"Vyjádřil jsem svou ochotu pomáhat všude, kde je to vhodné a legální, ale bohužel pracuje americká vláda usilovně, aby omezila mou schopnost toto činit," uvádí Snowden v dopise.

"Dokud mi nějaká země neposkytne trvalý politický azyl, americká vláda bude dál bránit mé schopnosti mluvit," dodal Snowden.

Snowden konstatuje, že na něho udělala dojem ostrá kritika Spojených států od brazilské vlády kvůli jejímu špehování na brazilském území. Americká NSA odposlouchávala i mobilní telefon brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Z prozrazených dokumentů vyplývá, že NSA monitorovala i emaily Rousseffové, odposlouchávala komunikace Petrobrasu, největší brazilské ropné společnosti a špehuje miliony brazilských občanů.

Rousseffová patří k nejostřejším kritikům špehování, které odhalil Snowden. V září ostře zaútočila na americkou špionáž na zasedání Valného shromáždění OSN, zatímco Obama čekal, než skončí, protože měl pronést projev v OSN po ní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.12. 2013