Pozvánka na debatu

Jak se žije křesťanům v Palestině? Palestinský Kairos a teologie osvobození

17. 12. 2013

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) si vás dovoluje pozvat na debatu "Jak se žije křesťanům v Palestině? Palestinský Kairos a teologie osvobození", která proběhne v úterý 17. prosince od 19:00 v Praze v klubu Cross.

V prosinci 2009 vydali palestinští křesťané dokument "Palestinský Kairos - Okamžik pravdy - Poselství víry, naděje a lásky ze srdce palestinského utrpení (PDF v češtině). Tento historický dokument odsuzuje izraelskou vojenskou okupaci jako hřích proti Bohu a lidskosti a zdůrazňuje, že jakákoli teologie, která by legitimizovala okupaci je vzdálena křesťanskému učení lásky a solidarity s utlačovanými.

Co bylo důvodem pro vydání Palestinského Kairosu a jaké jsou jeho hlavní cíle? K čemu vyzývají svět palestinští křesťané a proč podporují bojkot Izraele? Jak se Kairos vypořádává s falešným výkladem tzv. izraelsko-palestinského konfliktu jako údajně konfliktu náboženského, a nikoli politického? Co mohou dělat čeští křesťané na podporu Palestinců? Jak mohou poutníci odpovědně cestovat po místech Svaté země?

Na téma křesťanských aktivit na okupovaných palestinských územích promluví po skypu *Nidal Abu Zuluf*, jeden ze zakladatelů Palestinského Kairosu a ředitel iniciativy Joint Advocacy Initiative sdružující organizace YMCA z Východního Jeruzaléma a YMCA Palestina. Debaty se dále zúčastní Filip Outrata, historik a teolog, sloupkař Deníku Referendum, Moein Shomali, Palestinec žijící v České republice a vedoucí Palestinského fóra, který pochází z křesťanského města Beit Sahour vedle Betléma, a ThDr. Petr Jan Vinš, religionista a starokatolický kněz.

Akce je pořádána ve spolupráci s Palestinským fórem.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.12. 2013