Americká vláda se "nikdy nedoví", co všechno si Snowden odnesl

15. 12. 2013

Američtí vládní činitelé dospěli k závěru, že se nikdy nedovědí, jaké všechny informace získal z utajovaných vládních systémů whistleblower Edward Snowden. Informoval o tom americký deník New York Times.

Vysocí američtí vládní činitelé informovali tento list, že vyšetřovatelé nevědí, co všechno si Snowden odnesl, částečně proto, že havajský úřad pro shromažďování informací, kde Snowden pracoval, neměl software monitorující zaměstnance a zjišťující jejich netypické chování, jaké funguje na ostatních pracovištích NSA.

"Strávili stovky hodin ve snaze zrekonstruovat všechno, co si Snowden odvezl, ale pořád ještě nevědí, co to bylo," citoval New York Times vysokého amerického vládního činitele.

Šéf prezidentského poradního výboru Rick Ledgett je přesvědčen, že Snowden měl přístup k dokumentům, které ještě nebyly prozrazeny. Ledgett uvedl, že by byl ochoten poskytnout Snowdenovi amnestii, kdyby tyto dokumenty vrátil.

Účastník diskusí v Bílém domě o špehovacích aktivitách NSA označil za "ostudné" údajné rozhodnutí ponechat většinu špehovacích činností NSA v budoucnosti bez omezení. Sascha Meinrath, ředitel Open Technology Institute, řekl v pátek, že Spojené státy se zjevně nechystají obnovit důvěru v monitorovací praktiky svých výzvědných úřadů. Potvrdilo to dosavadní podezření, že špehovací pravomoci NSA nebudou podstatnou měrou omezeny.

Zdroj ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.12. 2013