Skupina vědců tvrdí, že Vakovlk tasmánský žije

13. 11. 2013

Ačkoliv australský dravec Vakovlk tasmánský (Thylacinus cynocephalus), kvůli pruhům nazývaný též Tasmánský tygr, je již téměř 80 let považován za vyhubeného, skupina britských vědců tvrdí, že má důkazy o jeho přežití v odlehlé části ostrova Tasmánie.

Výzkumníci z Centre for Fortean Zoology se právě v Tasmánii snaží shromáždit důkazy o přežití vakovlka. Tento dravý vačnatec připomíná dlouhého pruhovaného psa a byl v minulosti evropskými kolonisty usilovně huben z obavy, že bude ohrožovat stáda ovcí.

Poslední známý exemplář zemřel 7. září 1936 v hobartské ZOO. Britové však tvrdí, že na severozápadě Tasmánie nalezli důkazy o přežití tohoto druhu. Ty mají zahrnovat "vysoce důvěryhodná" svědectví a vzorky trusu, které byly odeslány k analýze DNA.

Podle zoologického ředitele centra Richarda Freemana je daná oblast natolik vzdálená lidskému osídlení a natolik hojná na kořist, že by zde mohlo žít až několik set těchto šelem.

Nalezené stopy jsou příliš velké na běžného Ďábla medvědovitého (Sarcophilus harrisii) a podle Freemana nemůže jít ani o psa. Skupina výzkumníků teď pokládá návnady a fotopasti.

Tasmánská vláda tvrdí, že neexistují přesvědčivé důkazy o přežití vakovlka, avšak Freeman plánuje několik výzkumných cest, aby prokázal, že dravec stále žije.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Rysí pláč

28.11. 2013 / Martin Míček

Popis a analýza důvodů a dopadů ne/přítomnosti jednoho jediného druhu zvířete, zástupce důležité živočišné skupiny. Skupiny velkých šelem, která představuje významný a zřetelný nástroj popisu proměny světa, v němž žijeme. Jejich život by nás měl zají...

Obsah vydání | Středa 13.11. 2013