Otroctví v londýnské City:

Stážisté v investičních bankách trpí "nehumánním zacházením", varuje lékařka

22. 8. 2013

Jednadvacetiletý stážista banky Merrill Lynch Moritz Edward zřejmě třikrát po sobě pracoval až do šesti hodin do rána. Pak doma zkolaboval a zemřel. Londýnská lékařka varuje, že zaměstnanci investičních bank v Londýně trpí "nelidským zacházením".

Dr Nerina Ramlakhan léčí "vyhořelé zaměstnance bank" už dvacet let. Zná tyto lidi, kteří se zoufale snaží vyrovnat se s nekonečnou pracovní dobou.

Má celou řadu pacientů, kteří trpí spánkovou deprivací, depresemi a stresem. Konstatuje, že u ní vyhledává pomoc stále větší počet nedávných absolventů univerzit. Její londýnská klinika má také větší počet pacientů, kteří jsou v pracovní neschopnosti v důsledku vyčerpání, nervového kolapsu, deprese a úzkostných stavů.

Problémy se za posledních pět let podstatně zhoršily a na každý z mých každotýdenních seminářů nyní chodí až 20 lidí. Nejsou to jen zaměstnanci investičních bank, ale také zaměstnanci právních a technologických firem. Více než 85 procent mých zaměstnanců pracuje po přehnaně dlouhou pracovní dobu - více než 12 hodin denně - a stále více z nich není ani pětadvacet let. Jakmile se ráno probudí, hned si kontrolují emailovou poštu, pracují na dovolené a když se na mě obrátí, už potřebují pomoc. Avšak je pro ně nesmírně obtížné mé rady realizovat, zejména pokud jsou to stážisti nebo lidé v podnicích na kvalifikačních kurzech.

"Jsou stále více frustrovaní a je to neudržitelné. Dokazuje to úmrtí Moritze Erhardta. Jsou nuceni pracovat tak tvrdě, že je to nelidské.

László Andor, komisař EU pro zaměstnanost, sociální záležitosti a inkluzivitu, poslal ve středu zprávu na Twitteru: "Vykořisťování mladých lidí je nepřijatelné. Tragická smrt pana Erhardta je varováním ohledně toho, jaký nesmí být osud stážistů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.8. 2013