V sobotu demonstrovaly proti geneticky modifikovaným semenům 2 miliony lidí

26. 5. 2013

Organizátoři uvádějí, že v sobotu demonstrovalo proti firmě Monsanto, která vyrábí geneticky moditikovaná semena, v USA a ve více než 50 dalších zemí celkem 2 miliony lidí.

Demonstranti chtějí upozornit na nebezpečí, které vyvolávají geneticky modifikované potraviny. Zakladatel a organizátor hnutí Tami Canal uvedl, že se protesty konaly ve 436 městěch v 52 zemích světa.

Geneticky modifikované plodiny se pěstují ze semen, které jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči insekticidům a herbicidům a přidávají plodinám výživnost, nebo jinak zlepšují výnosy a zvětšují globální soběstačnost potravinami. Většina obilí, sojových bobů a bavlny ve Spojených státech je geneticky modifikována. Avšak někteří aktivisté varují, že geneticky modifikované organismy mohou vést k vážným zdravotním potížím a poškozovat životní prostředí.

Užívání geneticky modifikovaných plodin je v posledních letech zdrojem rostoucí kontroverze. Jejich odpůrci požadují povinné nálepky varující, že výrobky obsahují geneticky modifikované plodiny, i když americká federální vláda a mnoho vědců tvrdí, že je tato technologie bezpečná.

Hnutí "Pochod proti Monsantu" vzniklo teprve letos v únoru, kdy Canal vytvořil 28. února stránku na Facebooku požadující demonstraci proti praxi této firmy. Reagovaly na to dva miliony lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.5. 2013