Hydraulické štěpení?

Německo se obává o pivo

24. 5. 2013

Když přijde řeč na hydraulické štěpení, Němci se nestarají o životní prostředí, ale o možný vliv na kvalitu piva. Pivovarníci v dopise adresovaném několika ministerstvům vyjadřují obavy, že těžba břidlicového plynu může kontaminovat podzemní vodu a tak porušit zákon o čistotě piva z roku 1516.

Těžební proces ohrožuje spodní vody, praví se v dopise pivovarníků, jenž cituje deník Bild. A regulace pivovarnictví se v Německu vztahuje k zákonu o čistotě piva, Reinheitsgebotu, z roku 1516 - prvním zákonu o kvalitě potravin na světě. Německé pivo se dosud smí vařit výhradně jen ze sladu, chmele, kvasnic a vody.

Vládní koalice zpracovala návrhy regulačních norem pro těžbu štěpením, ale pivovarníci tvrdí, že jsou nedostatečné.

Zásoby vysoce kvalitní potné vody by podle nich mohly být omezeny nebo úplně zlikvidována bezpečnost dodávek vody. Proto pivovarnická federace apeluje na vládu, aby se k věci znovu vrátila, než přijme konečné rozhodnutí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.5. 2013